Galeta cu mere si afine (de post)

Am vazut reteta pe un forum cu multe, multe laude si cum sa stau si eu cuminte - fuga la bucatarie si intr-o ora deja eram gata. Deci, zic ca este o reteta fenomenala - banala ca ingrediente, timp si metoda de preparare dar asa un aluat fraged demult n-am gustat.

Galeta de fapt este ceva mediu intre o prajitura si placinta, un pic lasate fructele sa se vada, dar totusi bine acoperite. Puteti sa faceti galete mici sau una mare din aceste ingrediente.

Umpluturile pot fi si ele variate: fructe(amestecate cu putin amidon si zahar dupa gust), gem, branza de vaci, cascaval, ciuperci, carne, cartofi, varza, etc.

Va spun ca n-o sa aveti liniste dupa ce incercati reteta - o sa fiti tentati sa tot faceti cu tot ce aveti prin casa.

Eu am zis ca trebuie sa incerc cu toate fructele de sezon - acum a fost prima varianta cu mere de vara si afine, absolut delicioasa.

Ingrediente
Faina alba
2 pahare
am folosit pahar de 250ml Daca iese aluatul prea moale mai adaugati putina faina.
Apa clocotita
0.5 pahare
Ulei de floarea soarelui
0.5 pahare
Praf de copt
1 lingurita
Sare
0.5 lingurite
Fructe
500 g
aici mere si afine(si 3-4 linguri de zahar) - dar puteti pune orice umplutura dulce sau sarata
Gris de grau
3 linguri
sau pesmet - se pune daca folositi umplutura care curge - fructe, gem, etc.
Amidon alimentar
2 linguri
la fel se pune doar in fructe sau dulceata mai lichida
Pasi de urmat
Pas 1

Turnati apa fierbinte si uleiul intr-un bol mai mare.

Galeta cu mere si afine (de post) - Pas 1
Pas 2

Intr-o alta farfurie amestecati faina cu praful de copt si sarea.

Galeta cu mere si afine (de post) - Pas 2
Pas 3

Adaugati faina in apa cu ulei - amestecati bine cu o lingura sau spatula.

Galeta cu mere si afine (de post) - Pas 3
Pas 4

Va iese un aluat moale ca plastilina si deloc lipicios.

Il lasati asa in bol pentru 20-30 minute la odihnit(timp in care vom pregati umplutura).

Galeta cu mere si afine (de post) - Pas 4
Pas 5

Dupa acest timp aluatul odihnit il framantati putin pe masa, puteti sa va ajutati cu faina daca simtiti nevoia.

Observati ca devine foarte neted, placut si perfect de lucrat.

Galeta cu mere si afine (de post) - Pas 5
Pas 6

Merele curatate si taiate felii le-am amestecat cu afine, 3-4 linguri de zahar si amidon.

Galeta cu mere si afine (de post) - Pas 6
Pas 7

Intindeti cu facaletul o foaie mai mare, cam de dimensiunea tavii de aragaz cu 4 ochiuri.

Aveti grija sa fie mai groasa la mijloc si mai subtire la margini.

O treceti pe tava acoperita cu hartie de copt si presarati peste aluat grisul - in caz ca faceti cu umplutura care curge.

Galeta cu mere si afine (de post) - Pas 7
Pas 8

In mijloc puneti umplutura.

Galeta cu mere si afine (de post) - Pas 8
Pas 9

Si incepem sa formam galeta - trageti o latura a foii de aluat peste umplutura - dara asa ca sa ramana mijlocul de fructe neacoperit.

Galeta cu mere si afine (de post) - Pas 9
Pas 10

Aduceti coltul primei laturi la fel peste fructe - ca in poza.

Galeta cu mere si afine (de post) - Pas 10
Pas 11

Si asa continuati sa aduceti marginile pana inchideti prajitura.

Galeta cu mere si afine (de post) - Pas 11
Pas 12

Presati putin cu mainile deasupra, ungeti cu apa si presarati zahar deasupra - daca faceti cu umplutura dulce.

O puneti la cuptor preincalzit la 180 grade pentru 40 minute.

Galeta cu mere si afine (de post) - Pas 12
Pas 13

Daca se rumeneste prea repede puneti o folie de aluminiu deasupra, dar oricum o lasati la cuptor minim 35 minute.

Cand este gata lasati sa se racoreasca bine.

Galeta cu mere si afine (de post) - Pas 13
Pas 14

Puteti s-o presarati cu zahar pudra, eu am lasat-o asa simpla.

Mi se parea ca este mai tare si cand am apasat usor mi s-a dus imediat degetul in aluat - asta ca sa va dati seama cat de fraged este aluatul.

Galeta cu mere si afine (de post) - Pas 14
Pas 15

Portionati si serviti cu mare placere :)

Pofta Buna!

Galeta cu mere si afine (de post) - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (7-8 portii)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min