Galetă cu mere și afine (de post)

Am văzut rețeta pe un forum cu multe, multe laude și cum să stau și eu cuminte - fugă la bucătărie și într-o oră deja eram gata. Deci, zic că este o rețetă fenomenală - banală ca ingrediente, timp și metodă de preparare dar așa un aluat fraged demult n-am gustat.

Galetă de fapt este ceva mediu între o prăjitură și plăcintă, un pic lăsate fructele să se vadă, dar totuși bine acoperite. Puteți să faceți galete mici sau una mare din aceste ingrediente.

Umpluturile pot fi și ele variate: fructe(amestecate cu puțin amidon și zahăr după gust), gem, brânză de vaci, cașcaval, ciuperci, carne, cartofi, varză, etc.

Vă spun că n-o să aveți liniște după ce încercați rețeta - o să fiți tentați să tot faceți cu tot ce aveți prin casă.

Eu am zis că trebuie să încerc cu toate fructele de sezon - acum a fost prima variantă cu mere de vară și afine, absolut delicioasă.

Ingrediente
Făină albă
2 pahare
am folosit pahar de 250ml Dacă iese aluatul prea moale mai adăugați puțină făină.
Apă clocotită
0.5 pahare
   
Ulei de floarea-soarelui
0.5 pahare
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Sare
0.5 lingurite
   
Fructe
500 g
aici mere și afine(și 3-4 linguri de zahăr) - dar puteți pune orice umplutură dulce sau sărată
Griș de grâu
3 linguri
sau pesmet - se pune dacă folosiți umplutură care curge - fructe, gem, etc.
Amidon alimentar
2 linguri
la fel se pune doar în fructe sau dulceață mai lichidă
Pași de urmat
Pas 1

Turnați apa fierbinte și uleiul într-un bol mai mare.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 1
Pas 2

Într-o altă farfurie amestecați făina cu praful de copt și sarea.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 2
Pas 3

Adăugați făina în apa cu ulei - amestecați bine cu o lingură sau spatulă.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 3
Pas 4

Vă iese un aluat moale ca plastilina și deloc lipicios.

Îl lăsați așa în bol pentru 20-30 minute la odihnit(timp în care vom pregăti umplutura).

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 4
Pas 5

După acest timp aluatul odihnit îl frământați puțin pe masă, puteți să vă ajutați cu făină dacă simțiți nevoia.

Observați că devine foarte neted, plăcut și perfect de lucrat.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 5
Pas 6

Merele curățate și tăiate felii le-am amestecat cu afine, 3-4 linguri de zahăr și amidon.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 6
Pas 7

Întindeți cu făcălețul o foaie mai mare, cam de dimensiunea tăvii de aragaz cu 4 ochiuri.

Aveți grijă să fie mai groasă la mijloc și mai subțire la margini.

O treceți pe tavă acoperită cu hârtie de copt și presărați peste aluat grișul - în caz că faceți cu umplutură care curge.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 7
Pas 8

În mijloc puneți umplutura.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 8
Pas 9

Și începem să formăm galeta - trageți o latură a foii de aluat peste umplutură - dar așa ca să rămână mijlocul de fructe neacoperit.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 9
Pas 10

Aduceți colțul primei laturi la fel peste fructe - ca în poză.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 10
Pas 11

Și așa continuați să aduceți marginile până închideți prăjitura.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 11
Pas 12

Presați puțin cu mâinile deasupra, ungeți cu apă și presărați zahăr deasupra - dacă faceți cu umplutură dulce.

O puneți la cuptor preîncălzit la 180 grade pentru 40 minute.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 12
Pas 13

Dacă se rumenește prea repede puneți o folie de aluminiu deasupra, dar oricum o lăsați la cuptor minim 35 minute.

Când este gata lăsați să se răcorească bine.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 13
Pas 14

Puteți s-o presărați cu zahăr pudră, eu am lăsat-o așa simplă.

Mi se părea că este mai tare și când am apăsat ușor mi s-a dus imediat degetul în aluat - asta ca să vă dați seama cât de fraged este aluatul.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 14
Pas 15

Porționați și serviți cu mare plăcere :)

Poftă Bună!

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (7-8 porții)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Sursă: Forum Say7.info