Am vazut reteta pe un forum cu multe, multe laude si cum sa stau si eu cuminte - fuga la bucatarie si intr-o ora deja eram gata. Deci, zic ca este o reteta fenomenala - banala ca ingrediente, timp si metoda de preparare dar asa un aluat fraged demult n-am gustat.
Galeta de fapt este ceva mediu intre o prajitura si placinta, un pic lasate fructele sa se vada, dar totusi bine acoperite. Puteti sa faceti galete mici sau una mare din aceste ingrediente.
Umpluturile pot fi si ele variate: fructe(amestecate cu putin amidon si zahar dupa gust), gem, branza de vaci, cascaval, ciuperci, carne, cartofi, varza, etc.
Va spun ca n-o sa aveti liniste dupa ce incercati reteta - o sa fiti tentati sa tot faceti cu tot ce aveti prin casa.
Eu am zis ca trebuie sa incerc cu toate fructele de sezon - acum a fost prima varianta cu mere de vara si afine, absolut delicioasa.
Turnati apa fierbinte si uleiul intr-un bol mai mare.
Intr-o alta farfurie amestecati faina cu praful de copt si sarea.
Adaugati faina in apa cu ulei - amestecati bine cu o lingura sau spatula.
Va iese un aluat moale ca plastilina si deloc lipicios.
Il lasati asa in bol pentru 20-30 minute la odihnit(timp in care vom pregati umplutura).
Dupa acest timp aluatul odihnit il framantati putin pe masa, puteti sa va ajutati cu faina daca simtiti nevoia.
Observati ca devine foarte neted, placut si perfect de lucrat.
Merele curatate si taiate felii le-am amestecat cu afine, 3-4 linguri de zahar si amidon.
Intindeti cu facaletul o foaie mai mare, cam de dimensiunea tavii de aragaz cu 4 ochiuri.
Aveti grija sa fie mai groasa la mijloc si mai subtire la margini.
O treceti pe tava acoperita cu hartie de copt si presarati peste aluat grisul - in caz ca faceti cu umplutura care curge.
In mijloc puneti umplutura.
Si incepem sa formam galeta - trageti o latura a foii de aluat peste umplutura - dara asa ca sa ramana mijlocul de fructe neacoperit.
Aduceti coltul primei laturi la fel peste fructe - ca in poza.
Si asa continuati sa aduceti marginile pana inchideti prajitura.
Presati putin cu mainile deasupra, ungeti cu apa si presarati zahar deasupra - daca faceti cu umplutura dulce.
O puneti la cuptor preincalzit la 180 grade pentru 40 minute.
Daca se rumeneste prea repede puneti o folie de aluminiu deasupra, dar oricum o lasati la cuptor minim 35 minute.
Cand este gata lasati sa se racoreasca bine.
Puteti s-o presarati cu zahar pudra, eu am lasat-o asa simpla.
Mi se parea ca este mai tare si cand am apasat usor mi s-a dus imediat degetul in aluat - asta ca sa va dati seama cat de fraged este aluatul.
Portionati si serviti cu mare placere :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.