Vă spuneam că sunt în vacanță, nu una clasică cu mare și soare - de câțiva ani prefer să vin 1-2 luni de vară la părinți împreună cu Sofia. Avem parte aici de tot felul de activități - grădină, animăluțe de hrănit, plimbări și odihnă în zilele de sărbătoare religioase. Așa cum azi este una din cele mai importante zile din sat - Hramul Satului - toată lumea se plimbă prin musafirie, pune mese cu mâncare și cum zicea bunica mea "se face horă în sat".
Și azi am ocazia să vă arăt una din rețetele cele mai deosebite a zonei noastre (nu prea se face în altă parte, decât în nordul Moldovei) - Baba Neagră. Este un fel de chec/prăjitură, cu ingrediente simple și parcă banală la prima vedere, dar uite că a trebuit s-o stric de vreo 4 ori până am obținut Baba Neagră exemplară, așa cum trebuie să fie și la culoare și gust. Toată chestia este că acea culoare neagră se obține nu din cacao și colorant, ci din faptul că în timpul procesului de coacere mai lung (4 ore) intră în reacție uleiul cu bicarbonatul și laptele bătut - aici de obicei se face în cuptor cu lemne și se ține mult, împreună cu sarmalele în oale de lut și alte mâncăruri de cuptor.
Eu am reușit să creez condiții asemănătoare cu cele de cuptor cu lemne, jonglând cu temperatura cuptorului și folosind ca izolant termic folia de aluminiu.
Deci, cum este la gust - ca un fel de budincă coaptă bine - moale, poroasă, elastică - se topește în gură. Aici de obicei se servește la desert Baba Albă (făcută din paste, sau budincă de macaroane) pe aceeași farfurie cu Baba Neagră (mulți în glumă îi spun "moșneneagul").
Sunt sigură că cei care macar o dată au gustat-o vor încerca rețeta, pentru ceilalți...poate veniți o dată la atelier (pe care apropo le vom începe în octombrie) și vă servesc cu niște Baba Neagră exemplară :)
Cantitățile de ingrediente din rețetă sunt pentru o tava de pandișpan, de 28-30 cm diametru.
Foarte important să înveliți tava în 2-3 nivele de folie de aluminiu - dedesubt și bordurile.
Pe fundul tăvii așterneți hârtie de copt.
Bateți bine ouăle spumă - mai bine cu mixerul.
Într-un bol mai mare amestecați făina cu bicarbonatul de sodiu.
Adăugați zahărul și uleiul, amestecați puțin.
Apoi merge laptele - amestecați bine cu telul.
Adăugați și laptele bătut/chefîrul, vodka și amestecați să nu fie cocoloașe.
Și ultimele adăugați ouăle bătute, amestecați bine.
Vă iese un aluat mai lichid, ca cel de clătite.
Turnați-l în tava pregătită la pasul 1.
Acoperiți tava cu folie de aluminiu deasupra, așa ca să nu atingă aluatul.
O puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 2 ore, după acest timp micșorați temperatura la 100 grade și mai lăsați în cuptor 2 ore.
Sau puneți tava în cuptor cu lemne, pentru 2-3 ore.
Eu de obicei mă apuc s-o fac pe la 18.00, la 23.00 opresc cuptorul (scot folia de deasupra) și las să se răcească încet în cuptor până dimineața.
Dimineața arată cam așa în secțiune - baba nu crește cam deloc în înălțime, dar face acești pori mari care o fac fragedă și pufoasă.
Tradițional se taie felii ca în poză, înguste și înalte și se servește pe lângă Baba Albă sau mere coapte.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.