Baba Neagra

Va spuneam ca sunt in vacanta, nu una clasica cu mare si soare - de cativa ani prefer sa vin 1-2 luni de vara la parinti impreuna cu Sofia. Avem parte aici de tot felul de activitati - gradina, animalutze de hranit, plimbari si odihna in zilele de sarbatoare religioase. Asa cum azi este una din cele mai importante zile din sat - Hramul Satului - toata lumea se plimba prin musafirie, pune mese cu mancare si cum zicea bunica mea "se face hora in sat".

Si azi am ocazia sa va arat una din retetele cele mai deosebite a zonei noastre(nu prea se face in alta parte, decat in nordul Moldovei) - Baba Neagra. Este un fel de chec/prajitura, cu ingrediente simple si parca banala la prima vedere, dar uite ca a trebuit s-o stric de vreo 4 ori pana am obtinut Baba Neagra exemplara, asa cum trebuie sa fie si la culoarea si gust. Toata chestia este ca acea culoarea neagra se obtine nu din cacao si colorant, dar din faptul ca in timpul procesului de coacere mai lung(4 ore) intra in reactie uleiul cu bicarbonatul si laptele batut - aici de obicei se face in cuptor cu lemne si se tine mult, impreuna cu sarmalele in oale de lut si alte mancaruri de cuptor.

Eu am reusit sa creez conditii asemanatoare cu cele de cuptor cu lemne, jongland cu temperatura cuptorului si folosind ca izolant termic folia de aluminiu.

Deci, cum este la gust - ca un fel de budinca coapta bine - moale, poroasa, elastica - se topeste in gura. Aici de obicei se serveste la desert Baba Alba(facuta din paste, sau budinca de macaroane) pe aceeasi farfurie cu Baba Neagra(multi in gluma ii spun "moshneagul").

Sunt sigura ca cei care macar o data au gustat-o vor incerca reteta, pentru ceilalti....poate veniti o data la atelier(pe care apropo le vom incepe in octombrie) si va servesc cu niste Baba Neagra exemplara :)

Ingrediente
Oua
10 buc
Faina alba
2 pahare
pahar=250ml
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Bicarbonat de sodiu
1.5 linguri
Zahar
300 g
Lapte batut/iaurt/chefir
250 ml
Lapte
500 ml
Vodka
25 ml
optional
Pasi de urmat
Pas 1

Cantitatile de ingrediente din reteta sunt pentru o tava de pandispan, de 28-30cm diametru.

Foarte important sa inveliti tava in 2-3 nivele de folie de aluminiu - dedesubt si bordurile.

Pe fundul tavii asterneti hartie de copt.

Baba Neagra - Pas 1
Pas 2

Bateti bine ouale spuma - mai bine cu mixerul.

Baba Neagra - Pas 2
Pas 3

Intr-un bol mai mare amestecati faina cu bicarbonatul de sodiu.

Baba Neagra - Pas 3
Pas 4

Adaugati zaharul si uleiul, amestecati putin.

Baba Neagra - Pas 4
Pas 5

Apoi merge laptele - amestecati bine cu telul.

Baba Neagra - Pas 5
Pas 6

Adaugati si laptele batut/kefirul, vodka si amestecati sa nu fie cocoloase.

Baba Neagra - Pas 6
Pas 7

Si ultimele adaugati ouale batute, amestecati bine.

Baba Neagra - Pas 7
Pas 8

Va iese un aluat mai lichid, ca cel de clatite.

Baba Neagra - Pas 8
Pas 9

Turnati-l in tava pregatita la pasul 1.

Baba Neagra - Pas 9
Pas 10

Acoperiti tava cu folie de aluminiu deasupra, asa ca sa nu atinga aluatul.

O puneti la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 2 ore, dupa acest timp micsorati temperatura la 100 grade si mai lasati in cuptor 2 ore.

Sau puneti tava in cuptor cu lemne, pentru 2-3 ore.

Eu de obicei ma apuc s-o fac pe la 18.00, la 23.00 opresc cuptorul(scot folia de deasupra) si las sa se raceasca incet in cuptor pana dimineata.

Baba Neagra - Pas 10
Pas 11

Dimineata arata cam asa in sectiune - baba nu creste cam deloc in inaltime, dar face acesti pori mari care o fac frageda si pufoasa.

Baba Neagra - Pas 11
Pas 12

Traditional se taie felii ca in poza, inguste si inalte si se serveste pe langa Baba Alba sau mere coapte.

Pofta Buna!

Baba Neagra - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg ()
Timp de preparare:
240 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 30 min
Sursa: povarenok.ru