Această rețetă am făcut-o cândva la cursurile de bucătari după un manual de rețete pentru restaurante. Sinceră să fiu mi s-a părut cam banală și o făcusem doar pentru că mi-a dat profesorul fișa. Dar, spre uimirea mea și a colegilor de la curs - a ieșit o delicatesă, mă întrebau rețeta și o notau.
Am început să le fac foarte des și acasă, ca un aperitiv cald sau o mâncare caldă de legume - de fiecare dată cu mare succes primite și de musafiri și de familie.
Sigur merită să le încercați, sunt delicioase.
Vinetele se curăță de coajă și se taie felii lungi cam de 3-4 mm grosime.
Și acum sunt 3 metode după care le puteți prelucra termic:
- Se stropesc cu puțin ulei și se pun într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt sau teflonată - după 10-15 minute le întoarceți pe cealaltă parte dacă s-au rumenit și mai lăsați puțin la cuptor
Anume așa am făcut aici în rețetă.
- Le puteți face la grătar, stropite (sau nu) cu ulei
- Sau se prăjesc în ulei - metoda pe care nu prea o mai folosesc demult, pentru a evita excesul de ulei din mâncare.
Lăsați-le să se răcorească.
Până se gătesc și se răcoresc vinetele pregătiți umplutura de legume.
Legumele se spală și curăță bine.
Ciupercile și morcovii se taie cubulețe mărunte - sau le puteți da printr-un robot de bucătărie.
Ardeiul se taie julien.
Încălziți bine puțin ulei într-o tigaie, adăugați morcovii și îi căliți 3-4 minute, amestecând periodic.
Apoi adăugați ardeii, amestecați și mai lăsați 3-4 minute pe foc.
Adăugați ciupercile, amestecați și lăsați până scad bine și se evaporă toată apa din tigaie.
Turnați vinul, mai lăsați pe foc 3-4 minute.
Potriviți de sare și piper, opriți focul.
Pe o felie de vinete puneți aproximativ 1 lingură de umplutură.
Și rulați bine.
Rulourile astfel formate le aranjați într-o tavă de cuptor.
Pastă de roșii se dizolvă cu puțină apă, ca să fie de o consistență mai lichidă și se toarnă peste rulouri.
În loc de pastă de roșii puteți folosi ketchup sau sos de roșii de casă.
Presărați peste vinete cașcavalul dat prin răzătoare și puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru 20-30 minute.
Lăsați până se rumenesc ușor.
Le scoateți din cuptor și lăsați 10-15 minute să se răcorească și să pătrundă puțin.
Serviți ca atare sau ca o garnitură de legume pe lângă un pește sau carne.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.