Rulouri de vinete gratinate, cu legume

Această rețetă am făcut-o cândva la cursurile de bucătari după un manual de rețete pentru restaurante. Sinceră să fiu mi s-a părut cam banală și o făcusem doar pentru că mi-a dat profesorul fișa. Dar, spre uimirea mea și a colegilor de la curs - a ieșit o delicatesă, mă întrebau rețeta și o notau.

Am început să le fac foarte des și acasă, ca un aperitiv cald sau o mâncare caldă de legume - de fiecare dată cu mare succes primite și de musafiri și de familie.

Sigur merită să le încercați, sunt delicioase.

Ingrediente
Vinete
1 kg
alegeți vinete mai înguste și lungi
Ardei gras
1 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Ciuperci albe proaspete
500 g
   
Pastă de tomate
3 linguri
   
Cașcaval
100 g
   
Vin alb demisec
50 ml
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Sare, piper
1 lingurita
după gust
Pași de urmat
Pas 1

Vinetele se curăță de coajă și se taie felii lungi cam de 3-4 mm grosime.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 1
Pas 2

Și acum sunt 3 metode după care le puteți prelucra termic:

- Se stropesc cu puțin ulei și se pun într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt sau teflonată - după 10-15 minute le întoarceți pe cealaltă parte dacă s-au rumenit și mai lăsați puțin la cuptor

Anume așa am făcut aici în rețetă.

- Le puteți face la grătar, stropite (sau nu) cu ulei

- Sau se prăjesc în ulei - metoda pe care nu prea o mai folosesc demult, pentru a evita excesul de ulei din mâncare.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 2
Pas 3

Lăsați-le să se răcorească.

Până se gătesc și se răcoresc vinetele pregătiți umplutura de legume.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 3
Pas 4

Legumele se spală și curăță bine.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 4
Pas 5

Ciupercile și morcovii se taie cubulețe mărunte - sau le puteți da printr-un robot de bucătărie.

Ardeiul se taie julien.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 5
Pas 6

Încălziți bine puțin ulei într-o tigaie, adăugați morcovii și îi căliți 3-4 minute, amestecând periodic.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 6
Pas 7

Apoi adăugați ardeii, amestecați și mai lăsați 3-4 minute pe foc.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 7
Pas 8

Adăugați ciupercile, amestecați și lăsați până scad bine și se evaporă toată apa din tigaie.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 8
Pas 9

Turnați vinul, mai lăsați pe foc 3-4 minute.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 9
Pas 10

Potriviți de sare și piper, opriți focul.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 10
Pas 11

Pe o felie de vinete puneți aproximativ 1 lingură de umplutură.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 11
Pas 12

Și rulați bine.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 12
Pas 13

Rulourile astfel formate le aranjați într-o tavă de cuptor.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 13
Pas 14

Pastă de roșii se dizolvă cu puțină apă, ca să fie de o consistență mai lichidă și se toarnă peste rulouri.

În loc de pastă de roșii puteți folosi ketchup sau sos de roșii de casă.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 14
Pas 15

Presărați peste vinete cașcavalul dat prin răzătoare și puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru 20-30 minute.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 15
Pas 16

Lăsați până se rumenesc ușor.

Le scoateți din cuptor și lăsați 10-15 minute să se răcorească și să pătrundă puțin.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 16
Pas 17

Serviți ca atare sau ca o garnitură de legume pe lângă un pește sau carne.

Poftă Bună!

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (4-5 porții)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min