Aceasta reteta am facut-o candva la cursurile de bucatari dupa un manual de retete pentru restaurante. Sincera sa fiu mi s-a parut cam banala si o facusem doar pt ca mi-a dat profesorul fisa. Dar, spre uimirea mea si a colegilor de la curs - a iesit o delicatesa, ma intrebau reteta si o notau.
Am inceput sa le fac foarte des si acasa, ca un aperitiv cald sau o mancare calda de legume - de fiecare data cu mare succes primite si de musafiri si de famiie.
Sigur merita sa le incercati, sunt delicioase.
Vinetele se curata de coaja si se taie felii lungi cam de 3-4mm grosime.
Si acum sunt 3 metode dupa care le puteti prelucra temic:
- Se stropesc cu putin ulei si se pun intr-o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt sau teflonata - dupa 10-15 minute le intoarceti pe cealalta parte daca s-au rumenit si mai lasati putin la cuptor
Anume asa am facut aici in reteta.
- Le puteti face la gratar, stropite (sau nu) cu ulei
- Sau se prajesc in ulei - metoda pe care nu prea o mai folosesc demult, pt a evita excesul de ulei din mancare.
Lasati-le sa se racoreasca.
Pana se gatesc si se racoresc vinetele pregatiti umplutura de legume.
Legumele se spala si curata bine.
Ciupercile si morcovii se taie cubulete marunte - sau le puteti da printr-un robot de bucatarie..
Ardeiul se taie julien.
Incalziti bine putin ulei intr-o tigaie, adaugati morcovii si le caliti 3-4 minute, amestecand periodic.
Apoi adaugati ardeii, amestecati si mai lasati 3-4 minute pe foc.
Adaugati ciupercile, amestecati si lasati pana scad bine si se evapora toata apa din tigaie.
Turnati vinul, mai lasati pe foc 3-4 minute.
Potriviti de sare si piper, opriti focul.
Pe o felie de vinete puneti aproximativ 1 lingura de umplutura.
Si rulati bine.
Rulourile astfel formate le aranjati intr-o tava de cuptor.
Pasta de rosii se dizolva cu putina apa, ca sa fie de o consitenta mai lichida si se toarna peste rulouri.
In loc de pasta de rosii puteti folosi ketchup sau sos de rosii de casa.
Presarati peste vinete cascavalul dat prin razatoare si puneti tava la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 20-30 minute.
Lasati pana se rumensc usor.
Le scoateti din cuptor si lasati 10-15 minute sa se racoreasca si patrunda putin.
Serviti ca atare sau ca o garnitura de legume pe langa un peste sau carne.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.