La mine acasă se mai numesc "harbuji murați", sunt cele mai delicioase murături și preferate de toată lumea. Am încercat să fac pepenii murați în diverse condiții și metode, și la balcon și la beci, și cu miere și fără - concluzia este să nu complicați lucrurile și să urmați niște pași simpli dar importanți.
Anul acesta am avut roadă proprie în grădină, foarte bună și am reușit în august să punem la murat pepeni, acum în septembrie deja am gustat jumate de butoi :) Taman bine de făcut niște poze și la toți pașii rețetei, mă chinui de câțiva ani să prind tot procesul și nu apucam să completez rețeta. Țineam neapărat să vă arăt toate aspectele și specificațiile, așa că a devenit rețeta pe care am "vânat-o" cel mai mult, vreo 5 ani...
Dacă nu reușiți anul ăsta să-i faceți, neapărat vă pregătiți pentru sezonul viitor - căutați semințe de pepeni potriviți, nu-i lăsați să se coacă prea tare(anume ăștia pt murat) și găsiți un beci în care să se mureze măcar 1.5-2 luni.
Primul și cel mai important pas - să alegeți pepenii potriviți.
Trebuie să fie pepeni mici, diverse soiuri și de preferat nu foarte copți, veți vedea în pasul 10 de mai jos și de ce.
Deci, ca să aveți la sigur pepeni buni, trebuie să vă asigurați și puneți diverse soiuri.
Pregătiți butoiul, spălați pepenii, merele și verdeața.
La fundul butoiului puneți o parte din frunze și începeți să aranjați cât mai bine pepenii.
În găurile care rămân puteți adăuga mere de vară mai verzi, sunt și ele delicioase murate.
Aici butoiul aranjat până la mijloc - observați merele și pepenii cum vin.
La fel continuați până se umple butoiul.
Aici am pus unul de 100litri.
Nu uitați să puneți verdeața printre pepeni și neapărat deasupra un strat generos de frunze de viță de vie - ca să nu facă "floare" deasupra când deschideți butoiul și nu mai este închis ermetic.
Acum preparăm saramura - la 10 litri de apă se adaugă 2 pahare de sare și 1 pahar de zahăr, amestecați bine până se dizolvă și turnați în butoi.
Repetă procedura de mai sus până umpleți butoiul cu saramură - s-ar putea să vă trebuiască cam 40-50 litri de apă, depinde cât de bine ați umplut butoiul și mărimea acestuia.
Închideți ermetic și îl lăsați în beci aproximativ 1.5-2 luni.
Așa arată după 2 luni, pepenii își schimbă culoarea și se mai înmoaie puțin.
Pe parcurs ce luați din ei ar fi bine să improvizați o presă ca să fie în saramură.
Am observat că pepenii cu coaja mai groasă(cei albi) s-au murat mai încet în schimb au fost perfecți la textură. Ceilalți s-au murat mai repede dar au scăzut mult din miez pentru că au fost mai copți.
La gust nu este nici o diferență majoră, dar v-ar plăcea cred că să mâncați și miez de pepene, nu doar coaja. Anul trecut am avut pepeni foarte copți și a fost tot mijlocul gol după ce s-au murat.
Și aici o poză pentru cei pofticioși, absolut un deliciu - garnitura perfectă la orice mâncare care necesită murături - carne, orez, cartofi, etc.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.