Placinta rapida cu dovleac
Datorita roadei impresionante de dovleci din anul acesta am fost nevoita sa gandesc ceva rapid si delicios, bineinteles o placinta. Are asa un succes ca am repeptat-o deja de vreo 10 ori, de fiecare data in portie dubla, una nu ajunge :)
Reteta este inspirata de Galeta cu mere si afine, unde va spuneam ca puteti varia orice umplutura si dulce si sarata. Totusi am insistat sa postez aceasta reteta cu dovleac separat, ca s-o vedeti mai bine si sa atrageti atentia retetei.
Placinta este simpla, rapida, frageda, aromata - cu "miros" de toamna, si chiar v-o recomand in acest sezon de dovleci frumosi si portocalii.
Ingrediente
●
Apa clocotita
0.5 pahare
pahar de 250ml la toate ingredientele
●
Ulei de floarea soarelui
0.5 pahare
●
Faina alba calitate superioara
2 pahare
●
Praf de copt
1 lingurita
si un varf de lingurita de sare
●
Zahar
1 pahar
optional si putina scortisoara
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Preparati aluatul pentru placinta, pentru detalii vedeti primii pasi din Reteta de Galeta cu mere si afine.
Pe scurt ar fi asa:
- intr-un bol turnati apa fierbinte clocotita, sarea si uleiul.
- adaugati faina amestecata cu praf de copt si framantati aluatul folosindu-va de o lingura.
Pas 2
Lasati-l sa se odihneasca 20-30 minute.
Pas 3
In acest timp preparati umplutura de dovleac:
- dovleacul curatat si spalat il dati prin razatoare sau il faceti in robot.
Pas 4
Aluatul odihnit se intinde cu sucitorul(eu nu pun nici faina sub acest aluat in lucru) intr-o foaie mare rotunda, de preferat putin mai groasa pe mijloc si marginile mai subtiri.
Puneti foaia intr-o tava de cuptor mare - puteti sa nu ungeti cu nimic, si nici hartie de copt nu mai pun.
Pas 5
Presarati grisul peste mijlocul aluatului, pe margini nu puneti.
Pas 6
Distribuiti pe aluat dovleacul pregatit, asa ca in poza. Aveti grija sa fie un strat mai generos, minim de 1 cm grosime, pentru ca dupa coacere scade in volum.
Pas 7
Puneti zahar deasupra, dupa gust evident - eu pun mai generos pentru ca imi place sa fie placinta cu dovleac mai dulce.
Tot aici puteti adauga si putina scortisoara, eu nu am pus.
Pas 8
Adunati marginile aluatului spre mijloc si putin le presati cu degetele.
Pas 9
Optional puteti unge deasupra placinta cu putina apa si presarati un pic de zahar - pentru o crusta crocanta si glazurata.
Pas 10
Coaceti placinta la cuptor preincalzit la 180 grade pentru 30-40 minute - pana se rumeneste frumos.
Pas 11
Lasati sa se racoreasca macar 20-30 minute si puteti s-o portionati si serviti.
Oricum este buna si calda si rece, dar mai ales rece.
Pas 12
Si o sectiune delicioasa pentru voi :)
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(7-8 portii)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
40 min
Data publicarii:
Nota:
4 (5 voturi)