Placinta rapida cu dovleac

Placinta rapida cu dovleac

Datorita roadei impresionante de dovleci din anul acesta am fost nevoita sa gandesc ceva rapid si delicios, bineinteles o placinta. Are asa un succes ca am repeptat-o deja de vreo 10 ori, de fiecare data in portie dubla, una nu ajunge :)

Reteta este inspirata de Galeta cu mere si afine, unde va spuneam ca puteti varia orice umplutura si dulce si sarata. Totusi am insistat sa postez aceasta reteta cu dovleac separat, ca s-o vedeti mai bine si sa atrageti atentia retetei.

Placinta este simpla, rapida, frageda, aromata - cu "miros" de toamna, si chiar v-o recomand in acest sezon de dovleci frumosi si portocalii.

Ingrediente

Dovleac
500 g
Apa clocotita
0.5 pahare
pahar de 250ml la toate ingredientele
Ulei de floarea soarelui
0.5 pahare
Faina alba calitate superioara
2 pahare
Praf de copt
1 lingurita
si un varf de lingurita de sare
Zahar
1 pahar
optional si putina scortisoara
Gris de grau
3 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Preparati aluatul pentru placinta, pentru detalii vedeti primii pasi din Reteta de Galeta cu mere si afine.

Pe scurt ar fi asa:

- intr-un bol turnati apa fierbinte clocotita, sarea si uleiul.

- adaugati faina amestecata cu praf de copt si framantati aluatul folosindu-va de o lingura.

Placinta rapida cu dovleac - Pas 1
Pas 2

Lasati-l sa se odihneasca 20-30 minute.

Placinta rapida cu dovleac - Pas 2
Pas 3

In acest timp preparati umplutura de dovleac:

- dovleacul curatat si spalat il dati prin razatoare sau il faceti in robot.

Placinta rapida cu dovleac - Pas 3
Pas 4

Aluatul odihnit se intinde cu sucitorul(eu  nu pun nici faina sub acest aluat in lucru) intr-o foaie mare rotunda, de preferat putin mai groasa pe mijloc si marginile mai subtiri.

Puneti foaia intr-o tava de cuptor mare - puteti sa nu ungeti cu nimic, si nici hartie de copt nu mai pun.

Placinta rapida cu dovleac - Pas 4
Pas 5

Presarati grisul peste mijlocul aluatului, pe margini nu puneti.

Placinta rapida cu dovleac - Pas 5
Pas 6

Distribuiti pe aluat dovleacul pregatit, asa ca in poza. Aveti grija sa fie un strat mai generos, minim de 1 cm grosime, pentru ca dupa coacere scade in volum.

Placinta rapida cu dovleac - Pas 6
Pas 7

Puneti zahar deasupra, dupa gust evident - eu pun mai generos pentru ca imi place sa fie placinta cu dovleac mai dulce.

Tot aici puteti adauga si putina scortisoara, eu nu am pus.

Placinta rapida cu dovleac - Pas 7
Pas 8

Adunati marginile aluatului spre mijloc si putin le presati cu degetele.

Placinta rapida cu dovleac - Pas 8
Pas 9

Optional puteti unge deasupra placinta cu putina apa si presarati un pic de zahar - pentru o crusta crocanta si glazurata.

Placinta rapida cu dovleac - Pas 9
Pas 10

Coaceti placinta la cuptor preincalzit la 180 grade pentru 30-40 minute - pana se rumeneste frumos.

Placinta rapida cu dovleac - Pas 10
Pas 11

Lasati sa se racoreasca macar 20-30 minute si puteti s-o portionati si serviti.

Oricum este buna si calda si rece, dar mai ales rece.

Placinta rapida cu dovleac - Pas 11
Pas 12

Si o sectiune delicioasa pentru voi :)

Pofta Buna!

Placinta rapida cu dovleac - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (7-8 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:
Nota: 4 (5 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 27 Sep 2013, 12:52

foarte interesant, dar grisul nu se simte????? si eu am facut aseara, si azi, pentru ca tot e zi de post au mers de minune de draga dimineata la un ceisor de ghimbir!!!!! multumesc lena pentru reteta aromate!!!

tiki
tiki 27 Sep 2013, 15:48

Of,Lena,daca te grabeai cu cateva ore o faceam pe aceasta.Acuma am pus "bretelele" cum le zic eu, pe Placinta cu dovleac si am pus si gris pe foaia de jos.Acuma o introduc in cuptor. Galeta cu mere am facut,asa ca eram "experta".O sa o fac si pe aceasta cat de curand.

lena
Elena (lena) 27 Sep 2013, 16:08

Elena, grisul absoarbe din excesul de zeama de dovleac si iese foarte bine, nu se simte deloc.

Lasa ca mai aveti timp s-o faceti, dovleci mai sunt si toamna-i inainte

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 27 Sep 2013, 18:19

E fain!!!

Nota mea pentru reteta:
leonora
leonora 28 Sep 2013, 10:42

Buna dimineata draga Lena si dragi prietene ale acestui sait.Ma bucur mult ca am intrat in rindul vostru si sunt sigura ca impreuna vom face bucate minunate.

cit de curind voi face aceasta reteta si va voi spune ce am reusit sa fac

Sa aveti un sf.de saptamina frumos.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 28 Sep 2013, 18:56

Salut Leonora!

Bine ai venit pe site,  multumim de apreciere si sa ai spor la treaba

dianushka8526
dianushka8526 28 Sep 2013, 23:22

Buna Lena !!! Sint si eu prospetica pe aici. Zi de zi rasfoiesc recetele tale dar greu ma decid cu care prima sa incep. Am gatit citeva ceva din deliicile tale si au iesit super si la gust si la aspect. Iti multumim pentru munca depusa.Recunosc "m-am indragostit  de acest sait "

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 29 Sep 2013, 09:31

Bine ati venit "trufandalelor". E un site nemaipomenit. Eu am devenit dependenta,si-mi place grozav.Azi  fac ficatei la cuptor si Salata"Poiana cu ciuperci". Pupici.

lena
Elena (lena) 29 Sep 2013, 10:09

Merci fetele, sa aveti pofta buna si spor la gatit!

Simina.Alexandra
Simina.Alexandra 30 Sep 2013, 12:35

Buna Lena, as putea sa folosesc mere in loc de dovleac la reteta asta?

lena
Elena (lena) Simina.Alexandra 30 Sep 2013, 12:56

Sigur ca poti.

Simina.Alexandra
Simina.Alexandra 30 Sep 2013, 13:01

Multumesc pt raspuns. Abia astept sa o fac, dupa ce merg acasa ma si apuc de ea:X

TanDi
TanDi 30 Sep 2013, 16:35

Miroase a dovleac cand citesc reteta aceasta. Cred ca o seara de toamna, cu ploaie ciobaneasca poate fi "dreasa" de minune cu o astfel de placinta :) 

Katrin
Katrin 01 Oct 2013, 15:23

Aseara in drum spre casa am cumparat si noi un dovleac. Fetita mea abia asteapta sa facem placinta cu dovleac, sper ca diseara sa ma inharnicesc un pic si sa trecem la treaba. Imi place forma care i-ai dat-o placintei, va fi distractiv la gatit.   O sa revin cu poza spre seara. Multumesc, Lena, pentru reteta!

Katrin
Katrin 04 Oct 2013, 18:17

.

Poza mea pentru reteta:
Matei Cosmin
Gabi (Matei Cosmin) 21 Oct 2013, 14:10

Placinta a fost grozava, dar as vrea sa mentionez ca aluatul a fost cam uleios intocmai dupa ce am respectat reteta si de aceea mi se pare cam mult, cantitatea de ulei folosita. As trebuie sa fie? Multumesc!

lena
Elena (lena) Gabi (Matei Cosmin) 21 Oct 2013, 16:05

Da, aluatul este mai uleios, de fapt este un fel de aluat fraged(cel cu unt) dar in varianta mai de post.

Am avut cazuri cand aluatul iese mai putin uleios, poate depinde si de faina si de temperatura apei, inca nu mi-am dat seama. Dar dupa copt iesea bine si am zis ca este bine oricum si nu conteaza.

ryana
ryana 30 Nov 2013, 00:57

Eu am pus zahar mai putin  si cred ca am pus gris putin pentru ca a ramas cam zemos dovleacul...ma rog nici asa frumoasa ca a ta nu-i, dar a fost gustoasa

Poza mea pentru reteta:
TanDi
TanDi 26 Mar 2014, 12:13

Am mai facut odata aceasta placinta si am facut o descoperire, poate va mai fi utila cuiva. Deoarece aluatul este mai dificil putin de mutat in tava, l-am intins direct pe o foaie de copt intinsa pe masa de lucru si am mutat-o pe tava direct cu foaia de copt.

Dana M.
Dana M. 01 Oct 2014, 20:52

Simplu de facut si foarte frageda, gustoasa, deliciu. Din pacate am pus putina compozitie:((,  are aluat cam mult
Data viitoare, voi proceda mai bine. multumesc de idei rapide si gustoase. seara buna!

Poza mea pentru reteta:
Ekaterinka
Ekaterinka 02 Nov 2015, 19:18

Lena nu se poate inlocui praful de copt cu drojdie?am doar drojdie in casa la ora asta 

lena
Elena (lena) Ekaterinka 02 Nov 2015, 19:26

Incercati, dar nu cu apa fierbinte, sa fie abia calda.

pusulica
pusulica 26 Nov 2015, 14:10

Am facut si eu intr-o seara aceasta placinta..e delicioasa...oare nu se poate folosi si la foi cremes.? pare mai simpla si mai rapida decat foile de cremes

lena
Elena (lena) pusulica 26 Nov 2015, 14:13

Puteti incerca.

vyorelya
vyorelya 11 Apr 2016, 11:24

aceasta reteta chiar a uimit pe toti ai mei, mai ales pe soacra mea care inainte se chinuia mult sa suceasca foile pina face o tava te placinta cu dovleac. si este foarte buna si dulce tare. si desigur usor de preparat anume cu aluatul acesta eseam usor din situatie cind aveam oaspeti pe neasteptate! iti Multumim!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
alinutza7
alinutza7 27 Oct 2016, 18:54

Si pentru ca e octombrie si e luna dovleacului , aceasta placinta e perfecta !!! Super rapida si delicioasa!!! Sa mincat la fuga!!! Va multumesc pentru acest site in care ma simt ca o adevarata gospodina la 20 ani ai mei, intru cit totul se primeste!!!👏🏽👏🏽👏🏽👍👌🏻😘😘😊😊

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) alinutza7 27 Oct 2016, 22:45

Multumesc si eu! Sa aveti pofta buna!

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 06 Nov 2021, 16:46

Pot pune un pic de miere in loc de zahar ???????

lena
Elena (lena) Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 06 Nov 2021, 17:24

Sigur