Mămăligă Moldovenească

I-am spus moldovenească pentru că diferă puțin modul de prezentare și servire - așa se face la mine acasă - se ține rotundă și se răstoarnă pe un platou sau fund de lemn, obligatoriu se taie cu fir de ață, am și arătat în pașii de mai jos. Perfectă pentru a face "urs" cu brânză telemea, și de a o mânca cu mâna, se întinge în tot felul de chestii - jumări, tochitură, scrob, telemea, brânză cu smântână - chiar și cu pește prăjit și mujdei .... o nebunie!

Aici am învățat să fac mămăliga mai lichidă în proporție de 1 unitate mălai la 3 de apă - dar rămâne ceva mai lichidă și nu ține forma, asta se face cu 1 mălai la 2 apă, deci vedeți cum vă place, oricum este tare bună și unge sufletul :)

Ingrediente
Făină de mălai
1 pahar
orice pahar de 250-300ml
Apă
2 pahare
   
Sare
0.5 lingurite
opțional și 1 lingură de unt
Pași de urmat
Pas 1

Atenție - mămăliga din poze este făcută în tuci mare cu 3 pahare de mălai și 6 de apă - pentru 5-6 persoane mâncăcioase :) Eu vă dau rețeta de bază și adaptați proporțiile după ce tuci aveți și câte persoane vor fi la masă.

Deci, într-un ceaun se pune apă cu sarea la fiert, presărați o lingură de mălai deasupra (nu știu pentru ce este, dar așa făcea bunica, mama, tata, așa fac și eu :)

 

Mămăligă Moldovenească - Pas 1
Pas 2

Când începe să fiarbă apa adăugați făina de porumb - în același timp amestecați bine cu un tel și în cel mai rău caz cu o lingură să nu se facă cocoloașe.

Mămăligă Moldovenească - Pas 2
Pas 3

Recomand să folosiți telul, la sigur veți avea mămăliga fără cocoloașe - a fost o descoperire și pentru mama mea, care credea sfânt în lingură dar se chinuia rău de tot cu ea.

Deci, lăsați să fiarbă la foc mediu, amestecând periodic în ea cu telul, cam 3-4 minute - după care începe să se facă groasă și nu mai puteți să-l folosiți.

Mămăligă Moldovenească - Pas 3
Pas 4

Și aici intră în "teren" melesteul de lemn - mămăliga cât fierbe (cam 10min) la foc mic, periodic trebuie amestecată cu un melesteu sau lingură mai tare și mare - eventual de lemn.

Este foarte groasă și altă ustensilă s-ar putea să nu facă față, ah da, mai merge și cu coada sucitorului de aluat.

Mămăligă Moldovenească - Pas 4
Pas 5

Deci o lăsați să fiarbă așa groasă la foc mic cam 10 minute.

Mămăligă Moldovenească - Pas 5
Pas 6

După acest timp mai amestecați o dată și apoi cu lingura presați bine deasupra, marginile le apăsați mai tare.

Puteți unge deasupra cu puțin unt să nu facă crustă și neteziți bine. O mai lăsați pe foc mic 5 minute.

Mămăligă Moldovenească - Pas 6
Pas 7

Răsturnați ceaunul pe un platou sau fund de lemn, scuturați bine să iasă mămăliga - s-ar putea din prima să nu vă iasă, dar când sare așa rotundă și frumoasă veți fi mândri de voi.

În ceaunul de mămăliga de obicei la noi se toarnă lapte cu puțină sare și se fierbe - când a fiert se răd bine pereții ceaunului și asta-i desertul - lapte cu mămăligă.

Mămăligă Moldovenească - Pas 7
Pas 8

Și repede cu ea pe masă, o tăiați cu ață simplă de cusut - cuțitul va rămâne cam cu fărâmituri groase pe el și va fi greu de manevrat.

Nu uitați până fierbe mămăliga să vă pregătiți de toate pe lângă ea - telemea de oi, brânză cu smântână, scrob, jumări/tochitură, pește prăjit cu mujdei, o ciorbă acrișoară - deci aveți de unde alege :) Este bună chiar și cu gem.

Mămăligă Moldovenească - Pas 8
Pas 9

Atât a rămas din mămăliga noastră...bună de tot!

Poftă Bună!

Mămăligă Moldovenească - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare:
10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min