Castraveți murați în saramură, la borcan

Este rețeta mea preferată de conservare a castraveților, cea mai simplă, sigură și sănătoasă. Variații sunt multe la ea, de câțiva ani tot experimentez, anul ăsta pot să spun că am reușit să găsesc formula perfectă cu ajutorul unei prietene :) Aici am pus cantitățile pentru 10-12 borcane de 800ml, dar voi le puteți varia în funcție de consumul dvs a castraveților murați.

Foarte important să aveți grijă ce apă puneți la murături, important să fie curată și filtrată, dar nu excesiv. Eu am folosit cană Brita pentru a filtra apa de la robinet, dar bineînțeles perfectă ar fi apa de izvor sau fântână.

Castravetii astfel murați sunt perfecți în salate, ca și garnituri sau la o mâncărică cu carne și castraveți murați.

Ingrediente
Castraveți
4.5 kg
Alegeți castraveți proaspeți și mici.
Morcovi
4 buc
   
Usturoi
30 buc
adică 30 de căței
Mărar întreg uscat
2 buc
bețele de mărar le rupeți în bucăți mici
Ardei iute
3 buc
opțional
Rădăcină de hrean
5 buc
   
Piper negru(boabe)
1 lingura
   
Muștar boabe
2 buc
2 pachete - dar este opțional, de obicei pun muștar boabe doar la castraveții în oțet
Frunză de dafin
20 buc
   
Apă
5 l
   
Sare pentru murături
5 linguri
   
Pași de urmat
Pas 1

Spălați bine borcanele și le scurgeți de apă.

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 1
Pas 2

Spălați și curățați restul de legume și mirodenii. În fiecare borcan puneți câte 2-3 bețe de mărar, 3 căței de usturoi, jumătate de rădăcină de hrean, câteva rondele de morcov, 6-10 boabe de piper negru, 0,5 linguriță de muștar boabe, 2 frunze de dafin și câte o bucățică mică de ardei iute (după preferință).

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 2
Pas 3

Aranjați bine castraveții în borcane, ca să nu rămână locuri goale - la mine au încăput câte 5-6 castraveți.

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 3
Pas 4

Castraveții care nu încap în borcan îi puneți cu puține mirodenii într-o cratiță sau caserolă mai mare - îi veți folosi pentru a umple borcanele după ce se mai lasă castraveții de acolo.

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 4
Pas 5

Fierbeți 5 litri de apă cu 5 linguri de sare (Proporția este de 1l de apă la 1 lingură de sare cu vârf).

Aveți grijă la apă, cea de robinet mai bine să fie filtrată (eu am filtrat cu cana Brita de la Kitchenshop), iar dacă aveți apă de fântână sau izvor este și mai bine.

Când fierbe bine apa cu sarea, o turnați în borcane și în caserola cu rezerva de castraveți - așa ca să acopere bine toate legumele.

 

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 5
Pas 6

Închideți borcanele bine și le lăsați o zi la umbră (de obicei le țin la bucătărie pe masă).

 

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 6
Pas 7

Apoi scurgeți apa din borcane și caserola înapoi în cratiță și o puneți la fiert.

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 7
Pas 8

Lăsați să fiarbă bine 2-3 min și o turnați înapoi în borcane.

Mai lăsați o zi castraveții să se mureze.

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 8
Pas 9

Următoarea zi scurgeți iarăși moarea din borcane în cratiță, o puneți la fiert. În acest timp umpleți spațiile goale formate după ce s-au mai lăsat castraveții cu cei din caserolă. Aranjați bine, puteți să le forțați puțin.

Apoi turnați moarea clocotită înapoi în borcanele cu castraveți, puneți capacul și închideți bine.

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 9
Pas 10

După ce ați închis bine, întoarceți ușor borcanul să verificați dacă nu curge. Dacă curge mai forțați capacul să se închidă bine. Apoi întoarceți borcanele cu fundul în sus pe un prosop până se răcesc.

Se păstrează în cămară, debara chiar și la temperatura camerei.

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 10
Pas 11

Cantitatea de castraveți și mirodenii o puteți varia după plac, important este să păstrați proporția de apă cu sare. Castraveții sunt buni de mâncat cam în 2-3 săptămâni după ce le-ați închis.

Sper că am explicat bine pașii, dacă ceva nu se înțelege mă întrebați în comentarii.

Recomand cu încredere rețeta, este perfectă pentru amatorii de castraveți acrișori și crocanți.

Poftă Bună!

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 kg (10-12 borcane de 800ml)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min