Castraveti murati in saramura, la borcan

Este reteta mea preferata de conservare a castravetilor, cea mai simpla, sigura si sanatoasa. Variatii sunt multe la ea, de cativa ani tot experimentez, anul asta pot sa spun ca am reusit sa gasesc formula perfecta cu ajutorul unei prietene :) Aici am pus cantitatile pentru 10-12 borcane de 800ml, dar voi le puteti varia in functie de consumul dvs a castravetilor murati.

Foarte important sa aveti grija ce apa puneti la muraturi, important sa fie curata si filtrata, dar nu excsiv. Eu am folosit cana Brita pentru a filtra apa de la robinet, dar bineinteles perfecta ar fi apa de izvor sau fantana.

Castravetii astfel murati sunt perfecti in salate, ca si garnituri sau la o mancarica cu carne si castraveti murati.

Ingrediente
Castraveti
4.5 kg
Alegeti castraveti proaspeti si mici.
Morcovi
4 buc
Usturoi
30 buc
adica 30 de catei
Marar intreg uscat
2 buc
betele de marar le rupeti in bucati mici
Ardei iute
3 buc
optional
Radacina de hrean
5 buc
Piper negru(boabe)
1 lingura
Mustar boabe
2 buc
2 pachete - dar este optional, de obicei pun mustar boabe doar la castravetii in otet
Frunza de dafin
20 buc
Apa
5 l
Sare pentru muraturi
5 linguri
Pasi de urmat
Pas 1

Spalati bine borcanele si le scurgeti de apa.

Castraveti murati in saramura, la borcan - Pas 1
Pas 2

Spalati si curatati restul de legume si mirodenii. In fiecare borcan puneti cate 2-3 bete de marar, 3 catei de usturoi, jumatate de radacina de hrean, cateva rondele de morcov, 6-10 boabe de piper negru, 0,5 lingurita de mustar boabe, 2 frunze de dafin si cate o bucatica mica de ardei iute(dupa preferinta).

Castraveti murati in saramura, la borcan - Pas 2
Pas 3

Aranjati bine castravetii in borcane, ca sa nu ramana locuri goale - la mine au incaput cate 5-6 castraveti.

Castraveti murati in saramura, la borcan - Pas 3
Pas 4

Castravetii care nu incap in borcan le puneti cu putine mirodenii intr-o cratita sau casoleta mai mare  -  le veti folosi pentru a umple borcanele dupa ce se mai lasa castravetii de acolo.

Castraveti murati in saramura, la borcan - Pas 4
Pas 5

Fierbeti 5 litri de apa cu 5 linguri de sare (Proportia este de 1l de apa la 1 lingura de sare cu varf).

Aveti grija la apa, cea de robinet mai bine sa fie filtrata(eu am filtrat cu cana Brita de la Kitchenshop), iar daca aveti apa de fantana sau izvor este si mai bine.

Cand fierbe bine apa cu sarea, o turnati in borcane si in casoleta cu rezerva de castraveti - asa ca sa acopere bine toate legumele.

 

Castraveti murati in saramura, la borcan - Pas 5
Pas 6

Inchideti borcanele bine si le lasati o zi la umbra (de obicei le tin la bucatarie pe masa).

 

Castraveti murati in saramura, la borcan - Pas 6
Pas 7

Apoi scurgeti apa din borcane si casoleta inapoi in cratita si o puneti la fiert.

Castraveti murati in saramura, la borcan - Pas 7
Pas 8

Lasati sa fiarba bine 2-3 min si o turnati inapoi in borcane.

Mai lasati o zi castravetii sa se mureze.

Castraveti murati in saramura, la borcan - Pas 8
Pas 9

Urmatoarea zi scurgeti iarasi moarea din borcane in cratita, o puneti la fiert. In acest timp umpleti spatiile goale formate dupa ce s-au mai lasat castravetii cu cei din casoleta. Aranjati bine, puteti sa le fortati putin.

Apoi turnati moarea clocotita inapoi in borcanele cu castraveti, puneti capacul si inchideti bine.

Castraveti murati in saramura, la borcan - Pas 9
Pas 10

Dupa ce ati inchis bine, intoarceti usor borcanul sa verificati daca nu curge. Daca curge mai fortati capacul sa se inchida bine. Apoi intoarceti borcanele cu fundul in sus pe un prosop pana se racesc.

Se pastreaza in camara, debara chiar si la temperatura camerei.

Castraveti murati in saramura, la borcan - Pas 10
Pas 11

Cantitatea de castraveti si mirodenii o puteti varia dupa plac, important este sa pastrati proportia de apa cu sare. Castravetii sunt buni de mancat cam in 2-3 saptamani dupa ce le-ati inchis.

Sper ca am explicat bine pasii, daca ceva nu se intelege ma intrebati in comentarii.

Recomand cu incredere reteta, este perfecta pentru amatorii de castraveti acrisori si crocanti.

Pofta Buna!

Castraveti murati in saramura, la borcan - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 kg (10-12 borcane de 800ml)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min