Pui la cuptor în "farfurie" de aluat

Super idee și foarte gustos, așa cel puțin mi-au afirmat cei care au gustat din mâncare. Puiul iese aromat și moale, aluatul este pătruns bine de zeama în care s-a copt puiul și împreună fac o combinație foarte reușită.

Se prepară și repede, doar cu condiția să aveți aluatul făcut ceva mai din timp, cam cu 1-2 ore înainte. Eu am pus pulpe dezosate de pui aici, dar merge și cu carne de pui cu os, orice parte a puiului preferați.

Am făcut într-o tavă de 28 cm diametru, puteți s-o faceți în orice altă formă aveți.

Ingrediente
Carne de pui
1 kg
   
Ceapă albă
2 buc
   
Lapte bătut/iaurt/chefir
250 ml
   
Ulei de floarea-soarelui
1 lingura
pt aluat
Ouă
1 buc
   
Sare
1 lingurita
pt aluat
Zahăr
1 lingurita
   
Făină albă calitate superioară
350 g
   
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
pt uns tava
Sare, piper
1 lingurita
pentru carne, mai puteți adăuga și alte mirodenii preferate - curry, boia, etc.
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
   
Pași de urmat
Pas 1

Preparăm aluatul pentru că trebuie să se odihnească 1-2 ore înainte să faceți puiul:

- Într-un bol amestecați făina cu bicarbonatul de sodiu.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 1
Pas 2

- Laptele bătut se amestecă cu oul, uleiul, zahărul și sarea.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 2
Pas 3

- Adăugați amestecul de făină la cel de lapte bătut și frământați aluatul.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 3
Pas 4

- Iese un aluat moale și puțin lipicios, vă mai ajutați cu făină ca să-l frământați puțin pe masă și să fie uniform.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 4
Pas 5

- Îl puneți la odihnit pentru 1-2 ore.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 5
Pas 6

În acest timp mergem mai departe - ungeți cu puțin ulei o tavă de cuptor, rotundă sau pătrată - important să fie cu bordurile puțin mai înalte și să nu se scoată, ca să nu vă curgă zeama din tavă în cuptor.

Ceapa o tăiați julien și presărați în tavă, peste ea puneți un pic de sare și piper.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 6
Pas 7

Puiul se spală, se taie bucăți și se pune peste ceapă, presărați peste el sare și mirodenii.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 7
Pas 8

Când este gata aluatul îl întindeți cu sucitorul și puneți foaia peste tava cu carne. Presați bine ca să acopere perfect și uniform toată tava, marginile așa și trebuie să fie mai mari decât diametrul tăvii.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 8
Pas 9

Restul de aluat se taie - observați că am tăiat bordurile mai lungi, acolo unde vine marginea tăvii.

Rămășițele de aluat le puteți congela și folosi la orice altă plăcintă cu carne sau umplutură sărată.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 9
Pas 10

Și cu degetele împingeți bordura aceea mai înaltă de aluat mai spre fundul tăvii, ca să "îmbrăcați" perfect toată carnea.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 10
Pas 11

Cam așa trebuie să arate înainte să o puneți în cuptor.

O coaceți la cuptor preîncălzit la 200 grade timp de 45 de minute.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 11
Pas 12

Scoateți din cuptor și lăsați așa în tavă 10 minute să se pătrundă.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 12
Pas 13

Apoi ajutându-vă cu un prosop scurgeți zeama atent din tavă - nu o aruncați!

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 13
Pas 14

Apoi puneți un platou, cu fundul în sus, peste tavă.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 14
Pas 15

Și întoarceți tava, ca să scoateți "farfuria" de aluat pe platoul de servire.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 15
Pas 16

Zeama scursă anterior se toarnă peste carne și lăsați puțin să pătrundă în aluat - cam 5-10 minute.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 16
Pas 17

Și gata, puteți servi cu orice garnitură vă place, la noi a fost o salată(de murături).

Apropo, se servește astfel - cu o lingură tăiați din aluat cu carne și puneți la fiecare în farfurie.

Poftă Bună!

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 porții)
Timp de preparare:
45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min