Super idee si foarte gustos, asa cel putin mi-au afirmat cei care au gustat din mancare. Puiul iese aromat si moale, aluatul este patruns bine de zeama in care s-a copt puiul si impreuna fac o combinatie foarte reusita.
Se prepara si repede, doar cu conditia sa aveti aluatul facut ceva mai din timp, cam cu 1-2 ore inainte. Eu am pus pulpe dezosate de pui aici, dar merge si cu carne de pui cu os, orice parte a puiului preferati.
Am facut intr-o tava de 28 cm diametru, puteti s-o faceti in orice alta forma aveti.
Preparam aluatul pentru ca trebuie sa se odihneasca 1-2 ore inainte sa faceti puiul:
- Intr-un bol amestecati faina cu bicarbonatul de sodiu.
- Laptele batut se amesteca cu oul, uleiul, zaharul si sarea.
- Adaugati amestecul de faina la cel de lapte batut si framantati aluatul.
- Iese un aluat moale si putin lipicios, va mai ajutati cu faina ca sa-l framantati putin pe masa si sa fie uniform.
- Il puneti la odihnit pentru 1-2 ore.
In acest timp mergem mai departe - ungeti cu putin ulei o tava de cuptor, rotunda sau patrata - important sa fie cu bordurile putin mai inalte si sa nu se scoata, ca sa nu va curga zeama din tava in cuptor.
Ceapa o taiati julien si presarati in tava, peste ea puneti un pic de sare si piper.
Puiul se spala, se taie bucati si se pune peste ceapa, presarati peste el sare si mirodenii.
Cand este gata aluatul il intindeti cu sucitorul si puneti foaia peste tava cu carne. Presati bine ca sa acopere perfect si uniform toata tava, marginile asa si trebuie sa fie mai mari decat diametrul tavii.
Restul de aluat se taie - observati ca am taiat bordurile mai lungi, acolo unde vine marginea tavii.
Ramasitele de aluat le puteti congela si folosi la orice alta placinta cu carne sau umplutura sarata.
Si cu degetele impingeti bordura aceea mai inalta de aluat mai spre fundul tavii, ca sa "imbracati" perfect toata carnea.
Cam asa trebuie sa arate inainte s-o puneti in cuptor.
O coaceti la cuptor preincalzit la 200 grade timp de 45 de minute.
Scoateti din cuptor si lasati asa in tava 10 minute sa se patrunda.
Apoi ajutandu-va cu un prosop scurgeti zeama atent din tava - nu o aruncati!
Apoi puneti un platou, cu fundul in sus, peste tava.
Si intoarceti tava, ca sa scoateti "farfuria" de aluat pe platoul de servire.
Zeama scursa anterior se toarna peste carne si lasati putin sa patrunda in aluat - cam 5-10 minute.
Si gata, puteti servi cu orice garnitura va place, la noi a fost o salata(de muraturi).
Apropo, se serveste astfel - cu o lingura taiati din aluat cu carne si puneti la fiecare in farfurie.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.