Super idee și foarte gustos, așa cel puțin mi-au afirmat cei care au gustat din mâncare. Puiul iese aromat și moale, aluatul este pătruns bine de zeama în care s-a copt puiul și împreună fac o combinație foarte reușită.
Se prepară și repede, doar cu condiția să aveți aluatul făcut ceva mai din timp, cam cu 1-2 ore înainte. Eu am pus pulpe dezosate de pui aici, dar merge și cu carne de pui cu os, orice parte a puiului preferați.
Am făcut într-o tavă de 28 cm diametru, puteți s-o faceți în orice altă formă aveți.
Preparăm aluatul pentru că trebuie să se odihnească 1-2 ore înainte să faceți puiul:
- Într-un bol amestecați făina cu bicarbonatul de sodiu.
- Laptele bătut se amestecă cu oul, uleiul, zahărul și sarea.
- Adăugați amestecul de făină la cel de lapte bătut și frământați aluatul.
- Iese un aluat moale și puțin lipicios, vă mai ajutați cu făină ca să-l frământați puțin pe masă și să fie uniform.
- Îl puneți la odihnit pentru 1-2 ore.
În acest timp mergem mai departe - ungeți cu puțin ulei o tavă de cuptor, rotundă sau pătrată - important să fie cu bordurile puțin mai înalte și să nu se scoată, ca să nu vă curgă zeama din tavă în cuptor.
Ceapa o tăiați julien și presărați în tavă, peste ea puneți un pic de sare și piper.
Puiul se spală, se taie bucăți și se pune peste ceapă, presărați peste el sare și mirodenii.
Când este gata aluatul îl întindeți cu sucitorul și puneți foaia peste tava cu carne. Presați bine ca să acopere perfect și uniform toată tava, marginile așa și trebuie să fie mai mari decât diametrul tăvii.
Restul de aluat se taie - observați că am tăiat bordurile mai lungi, acolo unde vine marginea tăvii.
Rămășițele de aluat le puteți congela și folosi la orice altă plăcintă cu carne sau umplutură sărată.
Și cu degetele împingeți bordura aceea mai înaltă de aluat mai spre fundul tăvii, ca să "îmbrăcați" perfect toată carnea.
Cam așa trebuie să arate înainte să o puneți în cuptor.
O coaceți la cuptor preîncălzit la 200 grade timp de 45 de minute.
Scoateți din cuptor și lăsați așa în tavă 10 minute să se pătrundă.
Apoi ajutându-vă cu un prosop scurgeți zeama atent din tavă - nu o aruncați!
Apoi puneți un platou, cu fundul în sus, peste tavă.
Și întoarceți tava, ca să scoateți "farfuria" de aluat pe platoul de servire.
Zeama scursă anterior se toarnă peste carne și lăsați puțin să pătrundă în aluat - cam 5-10 minute.
Și gata, puteți servi cu orice garnitură vă place, la noi a fost o salată(de murături).
Apropo, se servește astfel - cu o lingură tăiați din aluat cu carne și puneți la fiecare în farfurie.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.