Un desert clasic, simplu dar fenomenal - deși știam și îl vedeam peste tot nu am încercat niciodată să-l fac și nici nu l-am gustat. L-am făcut acum pentru că vroiam să încerc ceva cu lichiorul Cointreau achiziționat de curând.
Despre gust - are o textură mătăsoasă, unge pe suflet și vă pare rău că se termină repede. Pe mine m-a surprins textura, gustul și aroma - deja îl repet periodic când vreau ceva simplu, rapid dar și deosebit, mai rafinat. Un mare plus al rețetei este că nu conține grăsimi multe(doar cele din untul de cacao), relativ puțin zahăr - dar un minus - că sunt ouă crude. Pentru mine nu este o problemă, cât sunt din sursă sigură, dar se pot înlocui cu ouă de prepeliță.
Am înțeles că mai sunt rețete de acest tip fără ouă, încă nu am găsit una care să mă tenteze, dar vă promit că nu mă opresc din căutări și teste.
Ciocolata se rupe bucățele și o topiți la baie de aburi sau microunde.
Amestecați, să fie textura uniformă și o lăsați la o parte.
Separati albușurile de gălbenușuri în 2 boluri diferite.
Albușurile le bateți spumă cu puțină sare - după ce s-au bătut bine adăugați câte puțin zahărul.
La gălbenușuri adăugați ciocolata topită, amestecați bine cu mixerul.
Turnați cele 2 linguri de apă...
...și lichiorul(dacă îl puneți) - amestecați bine cu mixerul.
Adăugați compoziția de ciocolată la cea de albușuri și amestecați ușor cu mișcări de sus în jos.
Trebuie să fie uniformă și netedă.
O turnați în pahare și boluri de servit, acoperiți cu folie de plastic și puneți la frigider pentru minim 1 oră.
După ce stă la frigider se întărește și o puteți servi cu puțină frișcă bătută deasupra sau cu un pic de dulceață - la mine a fost zmeură.
Am observat că are o culoare mai închisă dacă folosesc ciocolată neagră mai de calitate, la gust nu este mare diferență.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.