Cozonac Floare Reteta VIDEO

Cozonac Floare

O super idee de a forma un cozonac in forma de floare, ceva mai artistic, dar in acelasi timp foarte simplu - nu va speriati, este totul banal si repede(nu am nici eu timp sa stau prea mult in bucatarie...

Aluatul dospit dulce puteti sa-l folositi oricare va place, doar rulati si formati cozonacul floare ca in pasii de mai jos. La fel se poate folosi si scortisoara, merisoare, stafide sau cacao in loc de mac, sau altele la ce va duce imaginatia.

Foarte aratos, gustos si de senzatie - cozonacul se serveste cald sau rece, cel mai bine rupt bucati :)

Ingrediente

Lapte
250 ml
Zahar
50 g
aproximativ 5-6 linguri
Drojdie uscata
10 g
sau 25g drojdie umeda
Oua
2 buc
Unt
80 g
50g in aluat + 30g pentru uns foaia de cozonac
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Sare
0.5 lingurite
Esenta de vanilie
1 lingura
Mac
0.5 pahare
sau merisoare, stafide, scortisoara, nuci, cacao,etc
Faina alba calitate superioara
400 g

Pasi de urmat

Pas 1

Laptele cald(nu fierbinte!) se amesteca cu 3 linguri de zahar si drojdia, lasati la o parte 10 minute.

Cozonac Floare - Pas 1
Pas 2

Dupa acest timp adaugati 1 ou, sarea, vanilia, untul topit(50g), uleiul - amestecati bine cu un tel.

Cozonac Floare - Pas 2
Pas 3

Nu adaugati toata faina o data - puneti pentru inceput doar 300g, amestecati cu o lingura si vedeti daca aluatul nu este prea lipicios.

Daca mai trebuie adaugati cate putin, sa fie suficient ca sa-l puteti scoate pe masa si framanta - dar nici prea tare si dens.

Cozonac Floare - Pas 3
Pas 4

Presarati niste faina pe masa si scoateti aluatul din bol, incet si ajutandu-va cu faina framantati un aluat moale(poate putin lipicios, dar mai bine asa decat prea tare).

Cozonac Floare - Pas 4
Pas 5

Il puneti inapoi in bol, acoperiti cu un prosop si lasati aproximativ 30 min la odihnit.

Cozonac Floare - Pas 5
Pas 6

Dupa acest timp il intindeti pe masa presarata cu faina intr-un oval mare cam de 3-4 mm grosime.

Cozonac Floare - Pas 6
Pas 7

Ungeti foaia cu putin unt moale(30g).

Cozonac Floare - Pas 7
Pas 8

Presarati 3 linguri de zahar si orice umplutura va place.

Aici am pus mac, in reteta video veti observa merisoare - deci orice va place si aveti la indemana.

Cozonac Floare - Pas 8
Pas 9

Rulati strans.

Cozonac Floare - Pas 9
Pas 10

Taiati capetele ruloului(le vom folosi mai jos).

Cozonac Floare - Pas 10
Pas 11

Treceti ruloul pe o tava de cuptor si il suciti in forma de cerc/covrig.

Taiati cu o foarfeca felii din el, dar nu pana la capat.

Cozonac Floare - Pas 11
Pas 12

Cam la 2-3 felii distanta una din ele se intoarce invers - spre centrul ruloului.

Cozonac Floare - Pas 12
Pas 13

Indreptati si aranjati simetric rulourile care raman pe loc.

Cozonac Floare - Pas 13
Pas 14

Cele 2 capete de rulou taiate mai sus, se pun in mijlocul cozonacului.

Cozonac Floare - Pas 14
Pas 15

Lasati cozonacul sa creasca 20-30 minute in tava, apoi ungeti cu ou batut deasupra.

Cozonac Floare - Pas 15
Pas 16

Il coaceti timp de 30-40 minute la cuptor preincalzit la 180-200 de grade - pana se rumeneste frumos.

Cozonac Floare - Pas 16
Pas 17

Lasati sa se racoreasca apoi serviti cald sau rece - bun, bun!

Pofta Buna!

Cozonac Floare - Pas 17

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

Carmen
Carmen 09 Apr 2020, 11:42

De când ,îmi doresc o rețetă simplă pt. cozonac , am să o încerc și eu.....

 Mulțumesc

LauraBecam587
Laura Becam (LauraBecam587) 05 Apr 2020, 12:47

Foarte bun si usor de facut. Desi incer sa reduc zaharul la aproape toate retelele, data viitoare o sa pun un pic mai mult zahar, Cred ca depinde si de lingura :). Abia astept sa-l mai fac inca o data. Multumesc pentru retea.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 26 Apr 2019, 11:16

Daca pun maia in lok de

  drojdie se va primi??????

piti
Daniela (piti) 08 Feb 2015, 23:40

Draga Lena ,

multumesc pentru tot ce faci si impartasesti cu noi .Toate retetele pe care le-am facut au fost reusite si  foarte apreciate de familia mea .

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
LicaStar
Lica (LicaStar) 10 Nov 2013, 21:04

Varianta cu stafide, deliciooooos...

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 10 Nov 2013, 13:30

Buna. Ia priviti ce frumusata. Wow,wow. Si cand te gandesti ca numai din 1/2 de portie. Sunt f.incantata. Pe jumatate de foaie am pus mac si pe jumatate nuca macinata cu albus de ou (se vede si in poza partea de mai departe-nuca). Rulourile mi s-au cam sucit.De ce? Am vrut sa fac in tava de silicon si cum nu am foarfeca de "gatit",am taiat cu cutitul pe masa (sa nu tai si tava) si apoi asa facuta "floarea",am mutat-o in tava si s-a cam stricat,dar nu se vede. Chiar ca e de poza. Cum au spus si fetele :un aluat de sa te joci. Multumesc din nou.Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 10 Nov 2013, 14:35

Corina, cred ca merge facut si in varianta clasica, de ce nu?

Bravo fetele pentru rezultate, arata foarte bine cozonacii!

HDorina
HDorina 09 Nov 2013, 15:33

DELICIOS si foarte simplu de gatit. Multumim draga Lena.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 06 Nov 2013, 16:05

Aici și o secțiune pufoasă tare!

Poza mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 06 Nov 2013, 16:01

Primul meu cozonac!!!! Absolut perfect! A crescut, s-a rumenit, a fost și lăudat! Cu acest aluat se lucrează extrem de ușor, practic te joci cu el! Aș fi preferat să fie puțin mai dulce; nu am măsurat zahărul din umplutură, am presărat așa, puțin. Am mai pus mac și foarte puțină cacao. Sunt curioasă dacă îmi va ieși la fel de bine și frumos și într-o tavă normală, de cozonac/chec.

Poza mea pentru reteta:
elizagabriela
elizagabriela 02 Nov 2013, 15:10

Si aici poza de dupa...si eu de obicei fac retetele cu jumatate de compozitie dar arata prea bine si am zis sigur se mananca repede si asa s-a intamplat:)...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile