Cozonac-Floare cu mac

Cozonac-Floare cu mac

O super idee de a forma un cozonac ceva mai artistic, dar in acelasi timp foarte simplu - nu va speriati, este totul banal si repede(nu am nici eu timp sa stau prea mult in bucatarie:).

Aluatul dospit dulce puteti sa-l folositi oricare va place, doar rulati si formati floarea ca in pasii de mai jos. La fel se poate folosi si scortisoara, stafide sau cacao in loc de mac, sau altele la ce va duce imaginatia.

Foarte aratos, gustos si de senzatie - se serveste cel mai bine rupt bucati :)

Ingrediente

Lapte
250 ml
Zahar
3 linguri
+0.5 pahar pentru presarat foaia
Drojdie proaspata
25 g
sau 1 lingura drojdie uscata
Oua
1 buc
+ 1 ou sau doar galbenus pt uns deasupra
Unt
50 g
+ 30g pentru uns cozonacul inauntru
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Sare
0.5 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
Mac
0.5 pahare
Faina alba calitate superioara
400 g

Pasi de urmat

1

Laptele cald(nu fierbinte!) se amesteca cu 3 linguri de zahar si drojdia, lasati la o parte 10 minute.

2

Dupa acest timp adaugati oul, sarea, vanilia, untul topit(50g), uleiul - amestecati bine cu un tel.

3

Nu adaugati toata faina o data - puneti pentru inceput doar 300g, amestecati cu o lingura si vedeti daca aluatul nu este prea lipicios.

Daca mai trebuie adaugati cate putin, sa fie suficient ca sa-l puteti scoate pe masa si framanta - dar nici prea tare si dens.

4

Presarati niste faina pe masa si scoateti aluatul din bol, incet si ajutandu-va cu faina framantati un aluat moale(poate putin lipicios, dar mai bine asa decat prea tare).

5

Il puneti inapoi in bol, acoperiti cu un prosop si lasati 50 min-1 ora sa creasca bine(isi dubleaza volumul).

6

Dupa acest timp il intindeti pe masa presarata cu faina intr-un oval mare cam de 3-4 mm grosime.

7

Ungeti foaia cu putin unt topit.

8

Presarati zahar si mac pe toata suprafata.

9

Rulati strans.

10

Taiati capetele ruloului(le vom folosi mai jos).

11

Treceti ruloul pe o tava de cuptor si il suciti in forma de cerc/covrig.

Taiati cu o foarfeca felii din el, dar nu pana la capat.

12

Cam la 2-3 felii distanta una din ele se intoarce invers - spre centrul ruloului.

13

Indreptati si aranjati simetric rulourile care raman pe loc.

14

Cele 2 capete de rulou taiate mai sus se pun in mijlocul cozonacului.

15

Ungeti cu ou batut cozonacul si il lasati sa creasca 20-30 minute in tava.

16

Il coaceti timp de 30-40 minute la cuptor preincalzit la 180 grade - pana se rumeneste frumos.

17

Lasati sa se racoreasca apoi serviti cald sau rece - bun, bun!

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (8-10 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Comentarii

mirabela2014
mirabela2014 01 nov 2013, 18:41

Sunt noua p aici dar am inceput deja sa fac retetela tale..felicitari..

tiki
tiki 02 nov 2013, 08:55

Buna Lena. De aseara imi tot bat capul,- ca stii ca eu incerc ptr.mine intotdeauna cate o jamatate de portie-,dar cred ca aici nu am cum .Mai mic,dar...Cred ca astept "devoratorii" si voi face portia normala,dar curiozitatea imi era mare. Asta e. Arata bestial si gustul sunt sigura ca e la fel.Multumesc si pupici.

elizagabriela
elizagabriela 02 nov 2013, 15:06

Buna!Mi de multumiri pt reteta.Azi dimineatza am vazut reteta si m-am apucat de treaba....eu l-am facut cu cacao si zahar brun....super bun si mirosul e demential.Aici e o poza inainte;

Poza mea pentru reteta:
elizagabriela
elizagabriela 02 nov 2013, 15:10

Si aici poza de dupa...si eu de obicei fac retetele cu jumatate de compozitie dar arata prea bine si am zis sigur se mananca repede si asa s-a intamplat:)...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cori
Cori 03 nov 2013, 11:21

Oaaau, e superba si foarte apetisanta, aceasta floare cu mac!

Abia astept s-o fac si eu! 

Matei Cosmin
Gabi (Matei Cosmin) 04 nov 2013, 17:56

A iesit buna, foarte simpla si gustoasa. Multumesc pentru reteta !

Poza mea pentru reteta:
eviana
eviana 04 nov 2013, 23:57

E nevoie de framantat din ala clasic de cozonac de transpira si masa sub noi sau cateva minute pana la omogenizare si absorbtia completa  a fainii sunt de ajuns?Se pot pune ingredientele si in masina de paine la programul de framantat si crescut ?Merci anticipat.

lena
Elena (lena) eviana 05 nov 2013, 07:49

Se framanta pana la absorbtia fainii si inca 5 minute, merge si la masina de facut paine.

eviana
eviana 06 nov 2013, 00:05

Am facut-o cu 70% cu faina integrala si restul Manitoba care are val proteica mai ridicata si creste de doua pri mai repede ca celelalte ( asta e! capoasa ca mine mai rar, cand e sa-mi sustin ideile de dulciuri sanatoase pentru gazulita mea...).A trebuit sa mai adaug vreo 100 de faina in plus ca era prea smantanoasa ( nu prea absoarbe asta integrala ) si trebuia sa mai adaug inca o lingura de zahar, asta o sa mi-o amintesc data viitoare  dar in orice caz, una peste alta, a iesti UN PUF DE COZONACEL !!Si gandacelul meu tot mai cerea!

Merci Lena ca ne aduci "comori secrete "  de pe alte meleaguri atat de simple si de spectaculoase si ca aspect si ca gust! Practic cu un singur castron murdarit si fara o jum de ora de framantat si cu cateva miscari simpke de decorat a iesit o minunatie de cozonac de zici ca ai muncit sa-l decorezi o juma de zi! Si a crescut de vreo trei ori si ca volum, si in cuptor!

Familionul meu a decretat oficial inlocuita reteta mea clasica de cozonac cu aceasta!!

lena
Elena (lena) 06 nov 2013, 08:14

Foarte interesanta combinatie de fianuri ai facut, trebuie sa mai incerc si eu.

Ma bucur ca v-o placut

eviana
eviana 06 nov 2013, 12:14

Pai da, ca eu tot incercam cu faina integrala 100% dar iesea ...tare nisipoasa si dura si nu crestea, dar tot vedeam faina asta pe rafturi, Manitoba, si citisem de ea (este numele unei provincii in Canada unde numai acolo crestea specia asta de grau, mai bine zis al tribului de indieni care o planta, cu indice proteic inalt.Este un pic asemanator cu Kamut-ul gasit intr-un mormant egiptean si apoi pus la incoltit acum il gasesti peste tot,si au adus-o si in Europa.Ideea este ca creste de doua ori mai inalt decat o faina obisnuita, si am folosit din aia "0" nu "00" care este prea rafinata , si ii da o "detenta " la asta integrala incredibila.O folosesc des la toate aluaturile inclusiv la painea pe care o fac in fiecare zi la masina si nu pun mult, de obicei un sfert si zici ca e faina alba "00" asa de frumos si pufos creste.Nu stiu daca se gaseste si in Romania banuiesc ca da, daca nu pot sa iti trimit sa o incerci, este exceptionala!

Nina-Andreea
Nina-Andreea 06 nov 2013, 16:01

Primul meu cozonac!!!! Absolut perfect! A crescut, s-a rumenit, a fost și lăudat! Cu acest aluat se lucrează extrem de ușor, practic te joci cu el! Aș fi preferat să fie puțin mai dulce; nu am măsurat zahărul din umplutură, am presărat așa, puțin. Am mai pus mac și foarte puțină cacao. Sunt curioasă dacă îmi va ieși la fel de bine și frumos și într-o tavă normală, de cozonac/chec.

Poza mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 06 nov 2013, 16:05

Aici și o secțiune pufoasă tare!

Poza mea pentru reteta:
Corina Kitchen
Corina Kitchen 09 nov 2013, 10:18

E o placere sa te joci cu aluatul acesta....Am  ceva emotii, e la cuptor, sper sa iasa bine. IN caz pozitiv  atasez si eu rezultatul.

Defapt fiica-mea  l-a facut sub  indrumarea mea:) Nu am  reusit sa ma "joc" prea mult cu ingredientele;)  Acesta e un fel de versiune de la  cozonacul TRANDAFIR  facut in oala de supa, cu pereti  glazurati cu caramel, este?

Corina Kitchen
Corina Kitchen 09 nov 2013, 10:48

Am si eu o intrebare: aceasta  rulada cu mac merge coapta ca pe cozonacii traditionali?  In tavi dreptunghiulare? A incercat  cineva? MI se par f simplu de realizat si cu f  putin efort. Ar merita sa salvam energie in zilele "fierbinti"  de sarbatori cand  nu ne mai vedem capul de treburi, nu-i asa?:)

HDorina
HDorina 09 nov 2013, 15:33

DELICIOS si foarte simplu de gatit. Multumim draga Lena.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 10 nov 2013, 13:30

Buna. Ia priviti ce frumusata. Wow,wow. Si cand te gandesti ca numai din 1/2 de portie. Sunt f.incantata. Pe jumatate de foaie am pus mac si pe jumatate nuca macinata cu albus de ou (se vede si in poza partea de mai departe-nuca). Rulourile mi s-au cam sucit.De ce? Am vrut sa fac in tava de silicon si cum nu am foarfeca de "gatit",am taiat cu cutitul pe masa (sa nu tai si tava) si apoi asa facuta "floarea",am mutat-o in tava si s-a cam stricat,dar nu se vede. Chiar ca e de poza. Cum au spus si fetele :un aluat de sa te joci. Multumesc din nou.Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 10 nov 2013, 14:35

Corina, cred ca merge facut si in varianta clasica, de ce nu?

Bravo fetele pentru rezultate, arata foarte bine cozonacii!

LicaStar
Lica (LicaStar) 10 nov 2013, 21:04

Varianta cu stafide, deliciooooos...

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 10 nov 2013, 22:02

Ce frumoasa-i Lica! Trebuie sa fac si eu cu stafide, arata foarte interesant

rodica andrei
rodica andrei 11 nov 2013, 10:12

Buna,Lena! Am incercat sa-ti trimit un e-mail pe inregistrarea pe care am facut-o mai demult (tu imi spui Andrei) si nu am reusit.Nu inteleg de ce.

Te pup!

rodica andrei
rodica andrei 11 nov 2013, 10:19

In sfarsit,ai primit e-mailul!

Cozonacelul arata super! Vreau doar sa te-ntreb daca nu e prea putin 1 ou si daca e suficient de dulce cu 3 linguri de zahar?

Te felicit pt tot ce realizezi si pt tot ce postezi!

Sa-ti dea D-zeu sanatate!

tiki
tiki 14 nov 2013, 19:09

Buna seara. Te rog frumos Lena sa-mi raspunzi cand ai timp,daca semintele de mac le macini? Eu da, dar vad ( cred ca nu ma insel) ca sunt semintele intregi ?. Eu nu am facut si nici nu am cumparat cu mac niciodata pana acuma,ca mie imi place mai mult nuca,dar acuma am facut si cu mac si voi mai face. Multumesc.

lena
Elena (lena) tiki 14 nov 2013, 20:11

Salut Tiki, macul se poate macina sau lasa asa intreg, chestie de gust si preferinte.

Aici sunt seminte intregi.

tiki
tiki 14 nov 2013, 20:33

Multumesc. O sa fac si cu intregi ca se aseaza mai bine,dar ma gandeam ca-ti raman printre dinti . O seara buna.

piti
Daniela (piti) 08 feb 2015, 23:40

Draga Lena ,

multumesc pentru tot ce faci si impartasesti cu noi .Toate retetele pe care le-am facut au fost reusite si  foarte apreciate de familia mea .

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: