O super idee de a forma un cozonac în forma de floare, ceva mai artistic, dar în același timp foarte simplu - nu vă speriați, este totul banal și repede (nu am nici eu timp să stau prea mult în bucătărie...)
Aluatul dospit dulce puteți să-l folosiți oricare vă place, doar rulați și formați cozonacul floare ca în pașii de mai jos. La fel se poate folosi și scorțișoară, merișoare, stafide sau cacao în loc de mac, sau altele la ce vă duce imaginația.
Foarte arătos, gustos și de senzație - cozonacul se servește cald sau rece, cel mai bine rupt bucăți :)
Laptele cald (nu fierbinte!) se amestecă cu 3 linguri de zahăr și drojdia, lăsați la o parte 10 minute.
După acest timp adăugați 1 ou, sarea, vanilia, untul topit (50g), uleiul - amestecați bine cu un tel.
Nu adăugați toată făina o dată - puneți pentru început doar 300g, amestecați cu o lingură și vedeți dacă aluatul nu este prea lipicios.
Dacă mai trebuie adăugați câte puțin, să fie suficient ca să-l puteți scoate pe masă și frământa - dar nici prea tare și dens.
Presărați niște făină pe masă și scoateți aluatul din bol, încet și ajutându-vă cu făina frământați un aluat moale (poate puțin lipicios, dar mai bine așa decât prea tare).
Îl puneți înapoi în bol, acoperiți cu un prosop și lăsați aproximativ 30 min la odihnit.
După acest timp îl întindeți pe masă presărată cu făină într-un oval mare cam de 3-4 mm grosime.
Ungeți foaia cu puțin unt moale (30g).
Presărați 3 linguri de zahăr și orice umplutură vă place.
Aici am pus mac, în rețeta video veți observa merișoare - deci orice vă place și aveți la îndemână.
Rulați strâns.
Tăiați capetele ruloului (le vom folosi mai jos).
Treaceți ruloul pe o tavă de cuptor și îl suciți în formă de cerc/covrig.
Tăiați cu o foarfecă felii din el, dar nu până la capăt.
Cam la 2-3 felii distanță una din ele se întoarce invers - spre centrul ruloului.
Îndreptați și aranjați simetric rulourile care rămân pe loc.
Cele 2 capete de rulou tăiate mai sus, se pun în mijlocul cozonacului.
Lăsați cozonacul să crească 20-30 minute în tavă, apoi ungeți cu ou bătut deasupra.
Îl coaceți timp de 30-40 minute la cuptor preîncălzit la 180-200 de grade - până se rumenește frumos.
Lăsați să se răcorească apoi serviți cald sau rece - bun, bun!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.