O super idee de a forma un cozonac in forma de floare, ceva mai artistic, dar in acelasi timp foarte simplu - nu va speriati, este totul banal si repede(nu am nici eu timp sa stau prea mult in bucatarie...
Aluatul dospit dulce puteti sa-l folositi oricare va place, doar rulati si formati cozonacul floare ca in pasii de mai jos. La fel se poate folosi si scortisoara, merisoare, stafide sau cacao in loc de mac, sau altele la ce va duce imaginatia.
Foarte aratos, gustos si de senzatie - cozonacul se serveste cald sau rece, cel mai bine rupt bucati :)
Laptele cald(nu fierbinte!) se amesteca cu 3 linguri de zahar si drojdia, lasati la o parte 10 minute.
Dupa acest timp adaugati 1 ou, sarea, vanilia, untul topit(50g), uleiul - amestecati bine cu un tel.
Nu adaugati toata faina o data - puneti pentru inceput doar 300g, amestecati cu o lingura si vedeti daca aluatul nu este prea lipicios.
Daca mai trebuie adaugati cate putin, sa fie suficient ca sa-l puteti scoate pe masa si framanta - dar nici prea tare si dens.
Presarati niste faina pe masa si scoateti aluatul din bol, incet si ajutandu-va cu faina framantati un aluat moale(poate putin lipicios, dar mai bine asa decat prea tare).
Il puneti inapoi in bol, acoperiti cu un prosop si lasati aproximativ 30 min la odihnit.
Dupa acest timp il intindeti pe masa presarata cu faina intr-un oval mare cam de 3-4 mm grosime.
Ungeti foaia cu putin unt moale(30g).
Presarati 3 linguri de zahar si orice umplutura va place.
Aici am pus mac, in reteta video veti observa merisoare - deci orice va place si aveti la indemana.
Rulati strans.
Taiati capetele ruloului(le vom folosi mai jos).
Treceti ruloul pe o tava de cuptor si il suciti in forma de cerc/covrig.
Taiati cu o foarfeca felii din el, dar nu pana la capat.
Cam la 2-3 felii distanta una din ele se intoarce invers - spre centrul ruloului.
Indreptati si aranjati simetric rulourile care raman pe loc.
Cele 2 capete de rulou taiate mai sus, se pun in mijlocul cozonacului.
Lasati cozonacul sa creasca 20-30 minute in tava, apoi ungeti cu ou batut deasupra.
Il coaceti timp de 30-40 minute la cuptor preincalzit la 180-200 de grade - pana se rumeneste frumos.
Lasati sa se racoreasca apoi serviti cald sau rece - bun, bun!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.