Demult ma pregatesc sa va arat turta dulce moale pe care o faceam inca de cand incepusem eu pe timpuri acasa sa fac dulciuri, pe la 12-14 ani. Aluatul este cu lapte acru(kefir) si ulei, adica ingrediente la indemana si ieftine, a fost unul din cele mai indragite deserturi cu care dadeam lovitura si bineinteles eram mult laudata:)
Aici bineinteles am mai implementat o idee vazuta recent pe net, sa fac aluatul in dungi de cacao, chestie optionala pe care puteti s-o omiteti bineinteles.
Turta dulce iese moale, gustoasa si tare buna, sora mea a zis ca am dat-o gata cu aceasta reteta, lauda chiar meritata. Va recomand reteta cu mare incredere, nu neaparat de Craciun, ca un desert altfel, mai traditional.
Intr-un bol puneti laptele batut, oul, zaharul si uleiul - amestecati bine cu un tel.
Adaugati 4 linguri de faina si praful de copt, amestecati.
Daca vreti sa faceti aluatul bicolor va trebui sa-l impartim in 2 parti - intr-un bol mic turnati 1/3 din aluat, aceasta va fi partea cu cacao.
In bolul mare(cu aluat alb) adaugati 16-20 linguri de faina si framantati un aluat moale, putin lipicios.
Chiar daca se lipeste de maini putin, nu-i adaugati multa faina sa nu fie tare turta. Il veti lucra cu faina pe masa.
In bolul cu mai putin aluat adaugati 2 linguri de cacao si aproximativ 10 linguri faina - framantati la fel un aluat moale si putin lipicios, dar sa-l puteti lucra pe masa cu faina.
Bila de aluat alb o taiati in jumate si asa obtinem 3 bucati, 2 albe si una maro.
Pe masa presarata bine cu faina intindeti fiecare bila de aluat intr-o foaie rotunda.
Le suprapuneti - sa fie alba+maro+alba.
Si rulati aceste foi suprapuse.
Ruloul astfel obtinut il taiati in jumate pe toata lungimea.
Si fiecare jumatate de rulou o taiati in bucatele mici cam cat o nuca mai mare.
Din fiecare bucatica de aluat formati bilute cu mainile, aveti grija sa nu le amestecati prea intens straturile - usor modelati.
Le mai turtiti usor si le aranjati intr-o tava de cuptor, se coc la 200 grade aproximativ 10-15 minute.
Cat timp se coace turta faceti repede glazura - se bata spuma alba un albus de ou, si cate putin se adauga zaharul pudra.
Turtele nu trebuie sa se rumeneasca deasupra, va uiti la 1-2 pe fundul lor, si daca sunt roz sunt gata de scos din cuptor.
Daca le tineti prea mult in cuptor se vor intari.
Imediat cum le-ati scos se pun cate 10 buc intr-un bol adanc, deasupra puneti cateva linguri de glazura si amestecati atent cu o lingura sa se distribuie uniform glazura peste toate bucatile.
Se scot atent pe o farfurie sau tava asternuta cu hartie de copt si lasati sa se usuce.
Repetati procedura cu toate turtele, important s-o faceti cat sunt fierbinti, sa se intareasca glazura pe ele.
Se usuca destul de repede, asa ca va puteti bucura de ele la un ceai/cafea.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.