Demult mă pregătesc să vă arăt turtă dulce moale pe care o făceam încă de când începusem eu pe timpuri acasă să fac dulciuri, pe la 12-14 ani. Aluatul este cu lapte acru (kefir) și ulei, adică ingrediente la îndemână și ieftine, a fost unul din cele mai îndrăgite deserturi cu care dădeam lovitura și bineînțeles eram mult lăudată:)
Aici bineînțeles am mai implementat o idee văzută recent pe net, să fac aluatul în dungi de cacao, chestie opțională pe care puteți s-o omiteți bineînțeles.
Turtă dulce iese moale, gustoasă și tare bună, sora mea a zis că am dat-o gata cu această rețetă, laudă chiar meritată. Vă recomand rețeta cu mare încredere, nu neapărat de Crăciun, ca un desert altfel, mai tradițional.
Într-un bol puneți laptele bătut, oul, zahărul și uleiul - amestecați bine cu un tel.
Adăugați 4 linguri de făină și praful de copt, amestecați.
Dacă vreți să faceți aluatul bicolor va trebui să-l împărțim în 2 părți - într-un bol mic turnați 1/3 din aluat, aceasta va fi partea cu cacao.
În bolul mare (cu aluat alb) adăugați 16-20 linguri de făină și frământați un aluat moale, puțin lipicios.
Chiar dacă se lipește de mâini puțin, nu-i adăugați multă făină să nu fie tare turta. Îl veți lucra cu făină pe masă.
În bolul cu mai puțin aluat adăugați 2 linguri de cacao și aproximativ 10 linguri făină - frământați la fel un aluat moale și puțin lipicios, dar să-l puteți lucra pe masă cu făină.
Bila de aluat alb o tăiați în jumate și așa obținem 3 bucăți, 2 albe și una maro.
Pe masă presărată bine cu făină întindeți fiecare bilă de aluat într-o foaie rotundă.
Le suprapuneti - să fie albă+maro+albă.
Și rulați aceste foi suprapuse.
Ruloul astfel obținut îl tăiați în jumate pe toată lungimea.
Și fiecare jumătate de rulou o tăiați în bucățele mici cam cât o nucă mai mare.
Din fiecare bucățică de aluat formați biluțe cu mâinile, aveți grijă să nu le amestecați prea intens straturile - ușor modelați.
Le mai turtiti usor si le aranjati intr-o tava de cuptor, se coc la 200 grade aproximativ 10-15 minute.
Cat timp se coace turta faceti repede glazura - se bata spuma alba un albus de ou, si cate putin se adauga zaharul pudra.
Turtele nu trebuie sa se rumeneasca deasupra, va uiti la 1-2 pe fundul lor, si daca sunt roz sunt gata de scos din cuptor.
Daca le tineti prea mult in cuptor se vor intari.
Imediat cum le-ati scos se pun cate 10 buc intr-un bol adanc, deasupra puneti cateva linguri de glazura si amestecati atent cu o lingura sa se distribuie uniform glazura peste toate bucatile.
Se scot atent pe o farfurie sau tava asternuta cu hartie de copt si lasati sa se usuce.
Repetati procedura cu toate turtele, important s-o faceti cat sunt fierbinti, sa se intareasca glazura pe ele.
Se usuca destul de repede, asa ca va puteti bucura de ele la un ceai/cafea.
Pofta Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.