Turtă dulce moale glazurată

Demult mă pregătesc să vă arăt turtă dulce moale pe care o făceam încă de când începusem eu pe timpuri acasă să fac dulciuri, pe la 12-14 ani. Aluatul este cu lapte acru (kefir) și ulei, adică ingrediente la îndemână și ieftine, a fost unul din cele mai îndrăgite deserturi cu care dădeam lovitura și bineînțeles eram mult lăudată:)

Aici bineînțeles am mai implementat o idee văzută recent pe net, să fac aluatul în dungi de cacao, chestie opțională pe care puteți s-o omiteți bineînțeles.

Turtă dulce iese moale, gustoasă și tare bună, sora mea a zis că am dat-o gata cu această rețetă, laudă chiar meritată. Vă recomand rețeta cu mare încredere, nu neapărat de Crăciun, ca un desert altfel, mai tradițional.

Ingrediente
Lapte bătut/iaurt/chefir
250 ml
   
Zahăr
250 g
   
Ouă
1 buc
+ 1 albuș pentru glazură
Ulei de floarea-soarelui
3 linguri
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Cacao pudră
2 linguri
   
Făină albă calitate superioară
30 linguri
aproximativ
Zahăr pudră
1 pahar
   
Pași de urmat
Pas 1

Într-un bol puneți laptele bătut, oul, zahărul și uleiul - amestecați bine cu un tel.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 1
Pas 2

Adăugați 4 linguri de făină și praful de copt, amestecați.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 2
Pas 3

Dacă vreți să faceți aluatul bicolor va trebui să-l împărțim în 2 părți - într-un bol mic turnați 1/3 din aluat, aceasta va fi partea cu cacao.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 3
Pas 4

În bolul mare (cu aluat alb) adăugați 16-20 linguri de făină și frământați un aluat moale, puțin lipicios.

Chiar dacă se lipește de mâini puțin, nu-i adăugați multă făină să nu fie tare turta. Îl veți lucra cu făină pe masă.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 4
Pas 5

În bolul cu mai puțin aluat adăugați 2 linguri de cacao și aproximativ 10 linguri făină - frământați la fel un aluat moale și puțin lipicios, dar să-l puteți lucra pe masă cu făină.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 5
Pas 6

Bila de aluat alb o tăiați în jumate și așa obținem 3 bucăți, 2 albe și una maro.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 6
Pas 7

Pe masă presărată bine cu făină întindeți fiecare bilă de aluat într-o foaie rotundă.

Le suprapuneti - să fie albă+maro+albă.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 7
Pas 8

Și rulați aceste foi suprapuse.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 8
Pas 9

Ruloul astfel obținut îl tăiați în jumate pe toată lungimea.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 9
Pas 10

Și fiecare jumătate de rulou o tăiați în bucățele mici cam cât o nucă mai mare.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 10
Pas 11

Din fiecare bucățică de aluat formați biluțe cu mâinile, aveți grijă să nu le amestecați prea intens straturile - ușor modelați.

Le mai turtiti usor si le aranjati intr-o tava de cuptor, se coc la 200 grade aproximativ 10-15 minute.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 11
Pas 12

Cat timp se coace turta faceti repede glazura - se bata spuma alba un albus de ou, si cate putin se adauga zaharul pudra.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 12
Pas 13

Turtele nu trebuie sa se rumeneasca deasupra, va uiti la 1-2 pe fundul lor, si daca sunt roz sunt gata de scos din cuptor.

Daca le tineti prea mult in cuptor se vor intari.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 13
Pas 14

Imediat cum le-ati scos se pun cate 10 buc intr-un bol adanc, deasupra puneti cateva linguri de glazura si amestecati atent cu o lingura sa se distribuie uniform glazura peste toate bucatile.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 14
Pas 15

Se scot atent pe o farfurie sau tava asternuta cu hartie de copt si lasati sa se usuce.

Repetati procedura cu toate turtele, important s-o faceti cat sunt fierbinti, sa se intareasca glazura pe ele.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 15
Pas 16

Se usuca destul de repede, asa ca va puteti bucura de ele la un ceai/cafea.

Pofta Bună!

Turtă dulce moale glazurată - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (2 tăvi)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min