Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat

Sau "Turta dulce a copilariei" cum i-a spus Codruta, inspiratia mea pentru aceasta reteta. Sa va spun sincer nu planificam sa fac reteta, dar cum mi-au dat ochii peste ea nu am putut sa ma linistesc pana n-am incercat-o.

Si bine am facut, chiar este turta dulce adevarata - textura, aroma, culoarea, gustul - toate sunt exact ca la carte, o turta dulce perfecta si moale, si ce este mai important - de casa...

Eu m-am indragostit de acest gust si cu siguranta este la ora actuala reteta de turta dulce pe care o voi face cu siguranta si in continuare.

Ingrediente
Zahar
260 g
+1 lingura pentru caramelizare
Apa clocotita
125 ml
Oua
1 buc
+1 albus pentru glazura
Unt
50 g
Faina alba
480 g
Scortisoara
1 lingurita
Nucsoara
0.25 lingurite
Ghimbir
0.25 lingurite
Ienibahar macinat
0.25 lingurite
+coriandru si piper - optionale toate, puneti dupa gust si preferinte
Zahar pudra
1 pahar
pahar de 250ml
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-o cratita mica puneti 1 lingura de zahar si il topiti la foc incet, pana se caramelizeaza si devine maroniu inchis - aveti grija sa nu-l ardeti prea tare.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 1
Pas 2

Turnati peste el 125ml de apa clocotita fierbinte(nu va speriati daca va face putin zgomot la inceput) si amestecati pana se topeste tot zaharul ars.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 2
Pas 3

Adaugati in cratita cele 260g de zahar...

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 3
Pas 4

...si mirodeniile macinate, amestecati pana se topeste zaharul si siropul din cratita aproape incepe sa fiarba - dar nu trebuie sa clocoteasca!

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 4
Pas 5

Luati oala de pe foc si adaugati in ea 150g de faina.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 5
Pas 6

Amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase - lasati la o parte acest amestec aproximativ jumate de ora sa se racoreasca bine. Puteti chiar sa-l treceti intr-un bol ca sa se raceasca mai repede.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 6
Pas 7

In restul de 330g de faina adaugati 0.5 lingurita de bicarbonat de sodiu.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 7
Pas 8

Peste faina adaugati untul topit si racorit, oul si amestecul de caramel cu faina din cratita.

Amestecati bine cu o lingura sau spatula sa se lege si incorporeze faina.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 8
Pas 9

Apoi il treceti pe masa presarata cu faina si framantati putin pana se uniformizeaza.

Va iese un aluat destul de placut, foarte putin lipicios.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 9
Pas 10

Il taiati in bucatele mici, cam de marimea cat o nuca.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 10
Pas 11

Formati bilute din ele si le aranjati pe o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.

Le coaceti la cuptor preincalzit la 200 grade timp de 10 minute - aveti grija sa nu le tineti prea mult, se vor intari.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 11
Pas 12

Cat se coace turta, faceti repede o glazura - se bate spuma alba un albus de ou, si se adauga cate putin si treptat 1 pahar de zahar pudra. Trebuie sa obtineti o glazura de albus mai densa si groasa, asa si trebuie daca vreti sa se usuce bine pe turta.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 12
Pas 13

Scoateti din cuptor turta, observati ca va creste frumos si bine, sigur este coapta daca are fundul/baza rumenita.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 13
Pas 14

Am impartit in 2 boluri mai mari turta(cat este fierbinte!) si am turnat peste ele glazura(ochiometric am masurat sa fie cam jumate din glazura totala in fiecare bol).

Se amesteca usor cu o lingura sau se scutura bine, acoperind bolul cu capac.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 14
Pas 15

Ca sa se usuce le-am scos inapoi pe tava acoperita cu hartie de copt.

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 15
Pas 16

Glazura se usuca foarte repede, asa ca in jumate de ora, dupa ce s-a mai racorit si turta puteti deja s-o gustati si serviti.

Bineinteles ca cea mai buna este racita bine, cam la 1-2 ore dupa copt.

Pofta Buna!

Turta dulce aromata, cu zahar caramelizat - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare:
15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min