Sau "Turtă dulce a copilăriei" cum i-a spus Codruța, inspirația mea pentru această rețetă. Să vă spun sincer nu planificam să fac rețeta, dar cum mi-au dat ochii peste ea nu am putut să mă liniștesc până n-am încercat-o.
Și bine am făcut, chiar este turtă dulce adevărată - textura, aroma, culoarea, gustul - toate sunt exact ca la carte, o turtă dulce perfectă și moale, și ce este mai important - de casă...
Eu m-am îndrăgostit de acest gust și cu siguranță este la ora actuală rețeta de turtă dulce pe care o voi face cu siguranță și în continuare.
Într-o cratiță mică puneți 1 lingură de zahăr și îl topiți la foc încet, până se caramelizează și devine maroniu închis - aveți grijă să nu-l ardeți prea tare.
Turnați peste el 125ml de apă clocotită fierbinte (nu vă speriați dacă va face puțin zgomot la început) și amestecați până se topește tot zahărul ars.
Adăugați în cratiță cele 260g de zahăr...
...și mirodeniile măcinate, amestecați până se topește zahărul și siropul din cratiță aproape începe să fiarbă - dar nu trebuie să clocotească!
Luați oala de pe foc și adăugați în ea 150g de făină.
Amestecați bine cu un tel să nu fie cocoloașe - lăsați la o parte acest amestec aproximativ jumate de oră să se răcorească bine. Puteți chiar să-l treceți într-un bol ca să se răcească mai repede.
În restul de 330g de făină adăugați 0.5 linguriță de bicarbonat de sodiu.
Peste făină adăugați untul topit și răcorit, oul și amestecul de caramel cu făină din cratiță.
Amestecați bine cu o lingură sau spatulă să se lege și încorporeze făina.
Apoi îl treceți pe masa presărată cu făină și frământați puțin până se uniformizează.
Va ieși un aluat destul de plăcut, foarte puțin lipicios.
Îl tăiați în bucățele mici, cam de mărimea cât o nucă.
Formați biluțe din ele și le aranjați pe o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt.
Le coaceți la cuptor preîncălzit la 200 grade timp de 10 minute - aveți grijă să nu le țineți prea mult, se vor întări.
Cât se coace turta, faceți repede o glazură - se bate spumă albă un albuș de ou, și se adaugă câte puțin și treptat 1 pahar de zahăr pudră. Trebuie să obțineți o glazură de albuș mai densă și groasă, așa și trebuie dacă vreți să se usuce bine pe turtă.
Scoateți din cuptor turta, observați că va crește frumos și bine, sigur este coaptă dacă are fundul/baza rumenită.
Am împărțit în 2 boluri mai mari turta (cât este fierbinte!) și am turnat peste ele glazura (ochiometric am măsurat să fie cam jumate din glazura totală în fiecare bol).
Se amestecă ușor cu o lingură sau se scutură bine, acoperind bolul cu capac.
Ca să se usuce le-am scos înapoi pe tavă acoperită cu hârtie de copt.
Glazura se usucă foarte repede, așa că în jumate de oră, după ce s-a mai răcorit și turta puteți deja s-o gustați și serviți.
Bineînțeles că cea mai bună este răcită bine, cam la 1-2 ore după copt.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.