Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat

Sau "Turtă dulce a copilăriei" cum i-a spus Codruța, inspirația mea pentru această rețetă. Să vă spun sincer nu planificam să fac rețeta, dar cum mi-au dat ochii peste ea nu am putut să mă liniștesc până n-am încercat-o.

Și bine am făcut, chiar este turtă dulce adevărată - textura, aroma, culoarea, gustul - toate sunt exact ca la carte, o turtă dulce perfectă și moale, și ce este mai important - de casă...

Eu m-am îndrăgostit de acest gust și cu siguranță este la ora actuală rețeta de turtă dulce pe care o voi face cu siguranță și în continuare.

Ingrediente
Zahăr
260 g
+1 lingură pentru caramelizare
Apă clocotită
125 ml
   
Ouă
1 buc
+1 albuș pentru glazură
Unt
50 g
   
Făină albă
480 g
   
Scorțișoară
1 lingurita
   
Nucșoară
0.25 lingurite
   
Ghimbir
0.25 lingurite
   
Ienibahar măcinat
0.25 lingurite
+coriandru și piper - opționale toate, puneți după gust și preferințe
Zahăr pudră
1 pahar
pahar de 250ml
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
   
Pași de urmat
Pas 1

Într-o cratiță mică puneți 1 lingură de zahăr și îl topiți la foc încet, până se caramelizează și devine maroniu închis - aveți grijă să nu-l ardeți prea tare.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 1
Pas 2

Turnați peste el 125ml de apă clocotită fierbinte (nu vă speriați dacă va face puțin zgomot la început) și amestecați până se topește tot zahărul ars.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 2
Pas 3

Adăugați în cratiță cele 260g de zahăr...

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 3
Pas 4

...și mirodeniile măcinate, amestecați până se topește zahărul și siropul din cratiță aproape începe să fiarbă - dar nu trebuie să clocotească!

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 4
Pas 5

Luați oala de pe foc și adăugați în ea 150g de făină.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 5
Pas 6

Amestecați bine cu un tel să nu fie cocoloașe - lăsați la o parte acest amestec aproximativ jumate de oră să se răcorească bine. Puteți chiar să-l treceți într-un bol ca să se răcească mai repede.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 6
Pas 7

În restul de 330g de făină adăugați 0.5 linguriță de bicarbonat de sodiu.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 7
Pas 8

Peste făină adăugați untul topit și răcorit, oul și amestecul de caramel cu făină din cratiță.

Amestecați bine cu o lingură sau spatulă să se lege și încorporeze făina.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 8
Pas 9

Apoi îl treceți pe masa presărată cu făină și frământați puțin până se uniformizează.

Va ieși un aluat destul de plăcut, foarte puțin lipicios.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 9
Pas 10

Îl tăiați în bucățele mici, cam de mărimea cât o nucă.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 10
Pas 11

Formați biluțe din ele și le aranjați pe o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt.

Le coaceți la cuptor preîncălzit la 200 grade timp de 10 minute - aveți grijă să nu le țineți prea mult, se vor întări.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 11
Pas 12

Cât se coace turta, faceți repede o glazură - se bate spumă albă un albuș de ou, și se adaugă câte puțin și treptat 1 pahar de zahăr pudră. Trebuie să obțineți o glazură de albuș mai densă și groasă, așa și trebuie dacă vreți să se usuce bine pe turtă.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 12
Pas 13

Scoateți din cuptor turta, observați că va crește frumos și bine, sigur este coaptă dacă are fundul/baza rumenită.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 13
Pas 14

Am împărțit în 2 boluri mai mari turta (cât este fierbinte!) și am turnat peste ele glazura (ochiometric am măsurat să fie cam jumate din glazura totală în fiecare bol).

Se amestecă ușor cu o lingură sau se scutură bine, acoperind bolul cu capac.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 14
Pas 15

Ca să se usuce le-am scos înapoi pe tavă acoperită cu hârtie de copt.

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 15
Pas 16

Glazura se usucă foarte repede, așa că în jumate de oră, după ce s-a mai răcorit și turta puteți deja s-o gustați și serviți.

Bineînțeles că cea mai bună este răcită bine, cam la 1-2 ore după copt.

Poftă Bună!

Turtă dulce aromată, cu zahăr caramelizat - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tavă mare de cuptor)
Timp de preparare:
15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Sursă: codrudepaine.ro