Cum eu, fiica și nepoata de ucraineancă să nu știu să fac o ciorbă ucraineană gospodărească, dar nu una simplă, una așa de bună de vrei să mănânci și lingura! Această rețetă de ciorbă ucraineană este o combinație din tot ce știu de la mama și bunica, în plus chestii văzute și studiate pe parcursul ultimilor 10 ani și mici ajustări de-ale mele personale, cum fără ele... Ciorba este densă, foarte sățioasă, completă, cu multe legume, varză, fasole și carne - în Ucraina o ciorbă de acest gen se spune că este bună dacă stă lingura în picioare în farfurie.
Varianta de post și vegetariană o găsiți pe site aici, cu linte sau fasole, cum vă place.
Cu mâna pe inimă și deloc modest pot să vă spun că este una din ciorbele noastre preferate, a trecut testul la mulți mofturoși, servită cu ardei, smântână și un cățel de usturoi pe lângă... da, și cu o felie de pâine de casă proaspătă sau balabuște cu usturoi!
Într-o cratiță mare de 5 litri puneți carnea tăiată bucăți, 1 ardei, rădăcinile de țelină și păstârnac și 1 ceapă.
Turnați peste ele aproximativ 3 litri de apă curată.
Adăugați 2 frunze de dafin (știu, pentru mulți este ciudat, dar eu așa fac toată viața mea, pentru că așa am învățat de la mama și bunica).
Puneți oala pe foc și așteptați până începe să fiarbă.
Când începe să fiarbă apa în oală, strângeți spuma de deasupra cu o lingură sau spumieră, faceți focul mic, acoperiți cu capac și lăsați să fiarbă încet minim 2 ore (chiar și 3 dacă este carnea mai tare, sau folosiți oala de presiune).
După ce a fiert, scoatem totul din oală - legumele și carnea - primele eu nu le mai folosesc, carnea o rup/tai bucăți mici și o pun înapoi în ciorbă (vedeți pașii de mai jos).
Să nu vă fie milă să aruncați aceste legume, ele deja și-au dat tot ce au avut mai bun în supă, vom pune altele în loc, și mai bune, și mai multe :)
Bineînțeles cât fierbe carnea nu stăm degeaba:
- Curățăm, spălăm și pregătim restul ingredientelor pentru ciorbă.
- În primul rând cartofii, morcovul, 2 cepe, 1 ardei și 2 sfecle roșii.
- Varza, pătrunjelul și usturoiul.
- Fierbem fasolea și o scurgem de apă, dacă este din conservă, doar o scurgem de apă.
Acum ne apucăm și le tăiem:
- Varza bucățele mici, cubulețe cartofii, rondele morcovii, julien 0.5 buc de ceapă și ardeiul.
Dacă a fiert bine carnea și este gata supa, cum am spus scoatem legumele mari din ea.
Și în locul lor le punem pe toate astea tocate la pasul 8.
Când începe să fiarbă facem focul mic și lăsăm 30 min.
În acest timp facem altă treabă importantă:
- Încălzim uleiul într-o tigaie, adăugăm 1 ceapă tăiată cubulețe mici.
- Când se rumenește puțin punem pasta de tomate, amestecăm și mai călim 2 minute.
- Adăugăm sfecla roșie dată prin răzătoare medie, amestecăm și sotăm încă 15-20 de minute la foc mic.
Au trecut cele 30 de minute, legumele din cratița cu ciorbă au fiert.
Eu de obicei iau un cartof în lingură și dacă intră ușor cuțitul în el, merg mai departe cu restul pașilor.
Acum adăugăm fasolea fiartă, carnea ruptă bucătele și amestecul de sfeclă sotată din tigaie.
Adăugăm sarea, borșul acru după gust (sau zeamă de lămâie).
Amestecăm bine și lăsăm să fiarbă 5 minute la foc mic.
În acest timp tocați mărunt pătrunjelul, 0.5 buc de ceapă și pisați usturoiul.
Le adăugați în ciorbă, amestecați bine.
Și imediat închidem focul, punem capacul pe oală și lăsăm ciorba să se pătrundă bine 20-30 de minute înainte de servire.
Ciorba obligatoriu se servește cu smântână, în varianta mai dietetică cu iaurt.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.