Cum eu, fiica si nepoata de ucraineanca sa nu stiu sa fac o ciorba ucraineana gospodareasca, da nu una simpla, una asa de buna de vrei sa mananci si lingura! Aceasta reteta de ciorba ucraineana este o combinatie din tot ce stiu de la mama si bunica, in plus chestii vazute si studiate pe parcursul ultimilor 10 ani si mici ajustari de-ale mele personale, cum fara ele... Ciorba este densa, foarte satioasa, completa, cu multe legume, varza, fasole si carne - in Ucraina o ciorba de acest gen se spune ca este buna daca sta lingura in picioare in farfurie.
Varianta de post si vegetariana o gasiti pe site aici, cu linte sau fasole, cum va place.
Cu mana pe inima si deloc modest pot sa va spun ca este una din ciorbele noastre preferate, a trecut testul la multi mofturosi, servita cu ardei, smantana si un catel de usturoi pe langa....da, si cu o felie de paine de casa proaspata sau balabuste cu usturoi!
Intr-o cratita mare de 5 litri puneti carnea taiata bucati, 1 ardei, radacinile de telina si pastarnac si 1 ceapa.
Turnati peste ele aproximativ 3 litri de apa curata.
Adaugati 2 frunze de dafin(stiu, pentru multi este ciudat, dar eu asa fac toata viata mea, pentru ca asa am invatat de la mama si bunica).
Puneti oala pe foc si asteptati pana incepe sa fiarba.
Cand incepe sa fiarba apa in oala, strangeti spuma de deasupra cu o lingura sau spumiera, faceti focul mic, acoperiti cu capac si lasati sa fiarba incet minim 2 ore(chiar si 3 daca este carnea mai tare, sau folositi oala de presiune).
Dupa ce a fiert, scoatem totul din oala - legumele si carnea - primele eu nu le mai folosesc, carnea o rup/tai bucati mici si o pun inpoi in ciorba(vedeti pasii de mai jos).
Sa nu va fie mila sa aruncati aceste legume, ele deja si-au dat tot ce au avut mai bun in supa, vom pune altele in loc, si mai bune, si mai multe :)
Bineinteles cat fierbe carnea nu stam degeaba:
- Curatam, spalam si pregatim restul ingredientelor pentru ciorba.
- In primul rand cartofii, morcovul, 2 cepe, 1 ardei si 2 sfecle rosii.
- Varza, patrunjelul si usturoiul.
- Fierbem fasolea si o scurgem de apa, daca este din conserva, doar o scurgem de apa.
Acum ne apucam si le taiem:
- Varza bucatele mici, cubulete cartofii, rondele morcovii, julien 0.5 buc de ceapa si ardeiul.
Daca a fiert bine carnea si este gata supa, cum am spus scoatem legumele mari din ea.
Si in locul lor le punem pe toatea astea tocate la pasul 8.
Cand incepe sa fiarba facem focul mic si lasam 30 min.
In acest timp facem alta treaba importanta:
- Incalzim uleiul intr-o tigaie, adaugam 1 ceapa taiata cubulete mici.
- Cand se rumeneste putin punem pasta de tomate, amestecam si mai calim 2 minute.
- Adaugam sfecla rosie data prin razatoare medie, amestecam si sotam inca 15-20 de minute la foc mic.
Au trecut cele 30 de minute, legumele din cratita cu ciorba au fiert.
Eu de obicei iau un cartof in lingura si daca intra usor cutitul in el, merg mai departe cu restul pasilor.
Acum adaugam fasolea fiarta, carnea rupta bucatele si amestecul de sfecla sotata din tigaie.
Adaugam sarea, borsul acru dupa gust(sau zeama de lamaie).
Amestecam bine si lasam sa fiarba 5 minute la foc mic.
In acest timp tocati marunt patrunjelul, 0.5 buc de ceapa si pisati usturoiul.
Le adaugati in ciorba, amestecati bine.
Si imediat inchidem focul, punem capacul pe oala si lasam ciorba sa se patrunda bine 20-30 de minute inainte de servire.
Ciorba obligatoriu se serveste cu smantana, in varianta mai dietetica cu iaurt.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.