Sau i se mai spune Săviécuță cu mac și nucă - o rețetă superbă, un fel de cozonac în care domină umplutura și nu aluatul. Îmi place foarte mult metoda rapidă și simplă de preparare, fără mult frământat și metode sofisticate de dospire.
Aluatul este mai dens și se potrivește perfect cu umplutura - singura problemă la această rețetă este că nu prea poți să te oprești din mâncat :) O bună metodă este să mai congelați câteva bucăți din cozonac și îl aveți oricând la îndemână de poftă, dezghețat cu câteva ore înainte - își păstrează perfect textura și gustul, am testat și mi-am făcut rezerve!
Încălziți puțin 200ml de lapte (aveți grijă să nu fie fierbinte!) și îl amestecați cu drojdia și 1 lingură de zahăr.
Turnați acest amestec peste făina din bol și lăsați 10-15 minute până începe să facă spumă.
Adăugați untul moale, 2 ouă, 9 linguri de zahăr și începeți să frământați aluatul - la început vă recomand s-o faceți cu o spatulă/lingură mai mare până se încorporează făina.
Apoi îl scoateți pe masa presărată cu făină și frământați-l cam 3-5 minute să se uniformizeze textura, dacă mai este nevoie adăugați făină.
Dacă cumva vi se pare la frământatul în bol că făina este multă, mai adăugați puțin lapte.
Împărțiți aluatul în 4 bucăți și lăsați-l să se odihnească 10 minute.
În acest timp pregătim umpluturile:
- macul îl măcinați bine - eu o fac în aparatul de măcinat cafea - și amestecați cu 5 linguri de zahăr, jumătate de pahar de lapte (125ml) - până devine o compoziție groasă și umedă, dar să nu curgă.
- nuca măcinată (în robot sau mașina de tocat carne) se amestecă cu 5 linguri de zahăr și jumătate de pahar de lapte (125ml). Amestecați și dacă mai trebuie adăugați lapte până aveți umplutura densă și umedă, dar nu lichidă să curgă!
Întindeți din fiecare bilă de aluat câte o foaie dreptunghiulară, 1/3 din foaie o lăsați puțin mai groasă - cică ajută să nu crape cozonacii la copt. La mine oricum s-au crapat, așa că nu insist neapărat.
Fiecare umplutură este pentru 2 foi de aluat, deci puneți câte jumătate din cantitate.
Întindeți bine pe toată suprafața foii și o presați ușor cu lingura.
Rulați strâns.
La fel faceți restul aluatului - vă ies 4 rulade pe care le aranjați în tava de aragaz, unsă cu puțin ulei sau așternută cu hârtie de copt.
Ungeți ruladele cu un ou bătut și lăsați 20-30 minute să se odihnească, în acest timp puneți cuptorul la încâlzit, la 200 grade.
Se coc 10 minute la 200 grade, apoi micșorați la 180 și mai lăsați 30 minute - sau până se rumenesc frumos. După ce s-au copt, lăsați să se răcească complet.
Am făcut de câteva ori Baigli, diferite rețete și toate mi-au crăpat la copt - deci m-am resemnat, dacă aveți voi vreun truc să nu crape ruladele, vă rog să mi-l spuneți și mie :)
Feliați și savurați - sunt absolut delicioase!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.