Cum stați cu treaba? Ați făcut cozonacii și sarmalele?! Noi suntem gata cu căsuța de turtă dulce și așteptăm Moșul :)
Într-o cratiță puneți zahărul brun, laptele, untul și mierea.
Puneți pe foc, amestecați și încălziți până se topesc toate ingredientele, nu trebuie să le fierbeți.
Lăsați la o parte siropul să se răcorească - trebuie să fie cald sau rece.
Și în acest timp vă ocupați de proiectul casei. Să aveți la îndemână niște foi de matematică, riglă, pix și foarfece.
La noi tati a fost "arhitect", foarte reușit proiect a făcut - așa că vă dau la ultimul pas dimensiunile casei noastre.
Tăiați din hârtie piesele casei, exact după ele vom tăia și aluatul.
Acum continuăm cu aluatul - într-un bol amestecați făina cu praful de copt și mirodeniile măcinate.
Fiindcă nu am avut zahăr brun, dar am vrut să fac casa mai maronie, am mai adăugat 1 linguriță de cacao în făină.
Peste amestecul de făină adăugați siropul răcorit și 1 ou.
Frământați aluatul, ca de obicei recomand să o faceți mai întâi cu o spatulă/lingură apoi cu mâinile.
Iese un aluat moale și plăcut, foarte puțin lipicios.
Rupeți bucăți din el și cu ajutorul făinii întindeți foi cam de 0.5mm grosime.
Le mutați pe bucăți de hârtie de copt și tăiați piesele casei după hârtiile pregătite.
Așa faceți toate piesele casei și le mutați cu hârtie de copt pe tava de cuptor.
Se coc pe rând, la 200 grade timp de 8-10 minute - aveți grijă că se fac f.repede, să nu le ardeți. Lăsați să se răcorească.
Din restul de aluat noi am mai făcut o casă mică, omuleți și forme diverse de biscuiți.
Când vreți să vă apucați de montat casa pregătim "lipiciul".
Cel mai bine este să faceți un caramel din 100g de zahăr+3 linguri de apă. Se topește 2-3 minute la microunde sau pe aragaz. Îl încălziți și topiți până are o culoare ușor gălbuie.
Avantajele caramelului sunt că pereții vor sta imediat bine și se întărește frumos și repede.
Dezavantajul este că trebuie să fiți rapizi și atenți (mare grijă cu copii să nu se frigă!) - este f.fierbinte și se întărește chiar în timpul lucrului, dacă mai este nevoie faceți altul sau încălziți-l pe asta încă o dată.
Voila, aici vedeți munca la toată familia, fiecare cu jobul lui - cineva ține, altul unge caramelul, cei mici fac galerie :)
Casa este gata, lăsați-o puțin să se întărească bine caramelul, dar cam în 10 minute puteți continua cu ornarea ei.
Albușul se bate spumă tare, pe parcurs adăugați în el câte puțin zahăr pudră.
Ornați după preferințe și îndemânare.
Puteți să mai folosiți diverse ornamente din comerț - biluțe de ciocolată, etc.
Noi aici avem căsuța mică și cea mare, ornate una de mami, alta de Sofi.
Căsuța mică a fost făcută special pentru cei nerăbdători să guste din ea, Sofia abia aștepta să o strice după ce a montat-o.
Mare bucurie pentru copii, măcar pentru asta merită efortul.
Căsuța mare stă cuminte sub brad și așteaptă Moșul.
Aici vă dau dimensiunile pereților casei:
1. BAZA, adică podeaua - 12cmx18cm
2. Pereții laterali mari -2 buc - 10cmx16cm - la un perete desenați o ușă și 2 ferestre.
3. Acoperiș - 2 buc - 8.5cmx18.5cm
4. Pereții mici (cei cu unghi pentru acoperiș) - 2 buc - 10cm (bază)x10cm (pereți)x7cm (latura triunghiului care va ține acoperișul) - aici la un perete opțional puteți face și o fereastră.
Spor la treabă și Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.