Cum stati cu treaba? Ati facut cozonacii si sarmalele?! Noi suntem gata cu casuta de turta dulce si asteptam Mosul :)
Intr-o cratitia puneti zaharul brun, laptele, untul si mierea.
Puneti pe foc, amestecati si incalziti pana se topesc toate ingredientele, nu trebuie sa le fierbeti.
Lasati la o parte siropul sa se racoreasca - trebuie sa fie cald sau rece.
Si in acest timp va ocupati de proiectul casei. Sa aveti la indemana niste foi de matematica, rigla, pix si foarfece.
La noi tati a fost "arhitect", foarte reusit proiect a facut - asa ca va dau la ultimul pasu dimensiunile casei noastre.
Taiati din hartie piesele casei, exact dupa ele vom taia si aluatul.
Acum continuam cu aluatul - intr-un bol amestecati faina cu praful de copt si mirodeniile macinate.
Fiindca nu am avut zahar brun, dar am vrut sa fac casa mai maronie, am mai adaugat 1 lingurita de cacao in faina.
Peste amestecul de faina adaugati siropul racorit si 1 ou.
Framantati aluatul, ca de obicei recomand s-o faceti mai intai cu o spatul/lingura apoi cu mainile.
Iese un aluat moale si placut, foarte putin lipicios.
Rupeti bucati din el si cu ajutorul fainii intindeti foi cam de 0.5mm grosime.
Le mutati pe bucati de hartie de copt si taiati piesele casei dupa hartiile pregatite.
Asa faceti toate piesele casei si le mutati cu hartie de copt pe tava de cuptor.
Se coc pe rand, la 200 grade timp de 8-10 minute -aveti grija ca se fac f.repede, sa nu le ardeti. Lasati sa se racoreasca.
Din restul de aluat noi am mai facut o casa mica, omuleti si forme diverse de biscuiti.
Cand vreti sa va apucati de montat casa pregatim "lipiciul".
Cel mai bine este sa faceti un caramel din 100g de zahar+3 linguri de apa. Se topeste 2-3 minute la microunde sau pe aragaz. Il incalziti si topiti pana are o culoare usor galbuie.
Avantajele caramelului sunt ca peretii vor sta imediat bine si se intareste frumos si repede.
Dezavantajul este ca trebuie sa fiti rapizi si atenti(mare grija cu copii sa nu se friga!) - este f.fierbinte si se intareste chiar in timpul lucrului, daca mai este nevoie faceti altul sau incalziti-l pe asta inca o data.
Voila, aici vedeti munca la toata familia, fiecare cu jobul lui - cineva tine, altul unge caramelul, cei mici fac galerie :)
Casa este gata, lasati-o putin sa se intareasca bine caramelul, dar cam in 10 minute puteti continua cu ornarea ei.
Albusul se bate spuma tare, pe parcurs adaugati in el cate putin zahar pudra.
Ornati dupa preferinte si indemanare.
Puteti sa mai folositi diverse ornamente din comert - bilute de ciocolata, etc.
Noi aici avem casuta mica si cea mare, ornate una de mami, alta de Sofi.
Casuta mica a fost facuta special pentru cei nerabdatori sa guste din ea, Sofia abia astepta s-o strice dupa ce a montat-o.
Mare bucurie pentru copii, macar pentru asta merita efortul.
Casuta mare sta cuminte sub brad si asteapta Mosul.
Aici va dau dimensiunile peretilor casei:
1. BAZA, adica podeaua - 12cmx18cm
2. Peretii laterali mari -2 buc - 10cmx16cm - la un perete desenati o usa si 2 ferestre.
3. Acoperis - 2 buc - 8.5cmx18.5cm
4. Peretii mici(cei cu unghi pentru acoperis) - 2 buc - 10cm(baza)x10cm(pereti)x7cm(latura triughiului care va tine acoperisul) - aici la un pereti optional puteti face si o fereastra.
Spor la treaba si Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.