Înțeleg că pentru mulți dintre voi sărbătorile s-au terminat, azi este prima zi de lucru și vă doresc multă forță și puteri să vă reveniți și intrați în ritmul normal.
Dar azi este Ajunul Crăciunului la mine acasă, la părinți - la noi se ține în stil vechi, pe 6-7 ianuarie se sărbătorește - colindăm, musafirim, etc. Cu această ocazie în fiecare an gătesc ceva care să-mi amintească de tradițiile de acasă - fierb grâu (pentru un fel de colivă), fac niște plăcinte, sarmale moldovenești și bineînțeles COLACI.
Tradiția colacilor vine de la bunica - acum 20 de ani în urmă mergeam cu 1-2 zile înainte la ea și o ajutam să facem pâine și colaci pentru colindători. Nu era vorba de 3-4 colaci cum vedeți în poze - făceam 3 cuptoare, se frământa noaptea pentru ca dimineața deja să fie colacii în cuptor. Mă strang în gât emoțiile când mă gândesc la acele vremuri și în fiecare seară de ajun fac pomană pentru sufletul bunicii...
Vă ofer și vouă câte un colac (virtual), sper să vă placă rețeta și pentru mulți să fie una utilă dar și nostalgică.
Aluatul de colaci este aproximativ la fel ca și la aluatul de pâine de casă - singura diferență este că se face mai tare, deci se pune un pic mai multă făină.
Deci facem în primul rând maiaua - apa caldă se amestecă cu zahărul și 4-5 linguri de făină, lăsați 10-15 minute să facă spumă.
După acest timp adăugați 3-4 linguri de ulei și 1 lingură de sare, amestecați.
Adăugați făina și frământați aluatul - dacă vi se pare moale și lipicios mai adăugați câte puțină făină.
Îl scoateți pe masa de lucru și continuați să frământați (cam 10-15 minute) adăugând făină, ca să fie aluatul cât mai ferm și nelipicios.
Este gata atunci când puteți să-l lucrați pe masă fără să mai adăugați făină, nu se lipește nici de mâini și nici de masă.
Se lasă la crescut și odihnit aproximativ 30-40 de minute.
Apoi începem să lucrăm și să formăm colacii.
Din aluat se taie bucăți de aluat cam de mărimea unui pumn mai mic.
Și începem să lucrăm fiecare bucată de aluat.
Masa pentru format colacii nu se înfăinează nici într-un caz - numai dacă ați făcut aluatul prea moale și este lipicios, dar deja nu va fi chiar bine.
Se formează baghete subțiri, mișcările de rulare/apasare sunt de la mijloc spre margini cu ambele mâini - eu cu o mână țineam aparatul foto.
Mai greu iese din prima dar o să prindeți mișcarea destul de repede și veți lucra mai cu plăcere și frumos.
Pentru un colac mediu trebuie să faceți o "viță" (așa-i zicea bunica) cam de 1 metru.
Trebuie să fie uniformă ca grosime, o mai lucrați dacă-i nevoie, dar nici nu o faceți prea subțire.
Trebuie să fie de grosimea unui deget.
Se îndoaie în jumătate.
Locul unde se îndoaie îl învârtiți puțin, să fie ca un fel de nod mic.
Marginile, cele 2, le rulați spre exterior.
Și împletim - observați că atunci când marginile sunt mai rulate colacul iese mai frumos. Dacă nu sunt răsucite bine la împletire colacul se pleoștește.
"Vița" este gata - până aici a fost cel mai greu - chestia cu împletirea se face pentru începători pe masă.
Expertele (prietenele bunicii erau pe atunci niște băbuțe tare îndemânatice) le fac direct în mână - o chestie frumoasă de văzut, artistică chiar - am învățat-o și eu după vreo 2 ani de asistență lângă bunica.
Când vom avea ocazia de vreun atelier vă mai arăt.
"Vița" de mai sus este baza pentru tot felul de modele de colaci.
Primul vă arăt un "colac în 2":
Se prind marginile ruloului împletit.
Se mai face o baghetă subțire suficient de lungă ca să cuprindă colacul și se prind marginile.
Acesta-i "colacul în 2" - se face pentru colindători mai mici, pomene, etc.
"Colacul în 4" - se face din 2 "vițe" împletite - se așază una lângă alta cu marginile opuse...
...și se mai împletește o dată, începând din mijloc spre margini.
Toată împletitura mare se lipește în cerc și aveți "colacul în 4" - cel mai popular colac - se face pentru colindători, pomene, etc.
"Colacul în 6" - se face din 3 vițe - una mare, alta medie și una cea mai mică.
Se pun 2 la bază, una lângă alta, direct în tavă.
Peste cele 2 se pune deasupra una mică - asta-i "colac în 6" - un fel de pâine/colac mai festiv - se face la nunți, botezuri etc.
Le puneți pe parcurs în tăvi unse cu puțin ulei - lăsați 10-15 minute la crescut.
Se coc timp de 30 de minute la 200 grade - sau până se rumenesc frumos.
Imediat fierbinți se ung cu puțin ulei, pentru luciu și coajă mai fragedă.
Eu le-am copt în 2 ture, până unii erau la cuptor îi formam pe ceilalți.
Lăsați să se răcorească și neapărat să gustați un colac cald - este crocant, aromat și extraordinar de bun.
Pentru toți colindătorii de acasă, vă ofer câte un colac cald din suflet!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.