Inteleg ca pentru multi dintre voi sarabtorile s-au terminat, azi este prima zi de lucru si va doresc multa forta si puteri sa va reveniti si intrati in ritmul normal.
Dar azi este Ajunul Craciunului la mine acasa, la parinti - la noi se tine in stil vechi, pe 6-7 ianuarie se sarbatoreste - colindam, musafirim, etc. Cu aceasta ocazie in fiecare an gatesc ceva care sa-mi aminteasca de traditiile de acasa - fierb grau(pentru un fel de coliva), fac niste placinte, sarmale moldovenesti si bineteles COLACI.
Traditia colacilor vine de la bunica - acum 20 de ani in urma mergeam cu 1-2 zile inainte la ea si o ajutam sa facem paine si colaci pentru colindatori. Nu era vorba de 3-4 colaci cum vedeti in poze - faceam 3 cuptoare, se framanta noaptea pentru ca dimineata deja sa fie colacii in cuptor. Ma strang in gat emotiile cand ma gandesc la acele vremuri si in fiecare seara de ajun fac pomana pentru sufletul bunicii...
Va ofer si voua cate un colac(virtual), sper sa va placa reteta si pentru multi sa fie una utila dar si nostalgica.
Aluatul de colaci este aproximativ la fel ca si la aluatul de paine de casa - singura diferenta este ca se face mai tare, deci se pune un pic mai multa faina.
Deci facem in primul rand maiaua - apa calda se amesteca cu zaharul si 4-5 linguri de faina, lasati 10-15 minute sa faca spuma.
Dupa acesti timp adaugati 3-4 linguri de ulei si 1 lingura de sare, amestecati.
Adaugati faina si framantati aluatul - daca vi se pare moale si lipicios mai adaugati cate putina faina.
Il scoateti pe masa de lucru si continuati sa framantati(cam 10-15 minute) adaugand faina, ca sa fie aluatul cat mai ferm si nelipicios.
Este gata atunci cand puteti sa-l lucrati pe masa fara sa mai adaugati faina, nu se lipeste nici de maini si nici de masa.
Se lasa la crecut si odihnit aproximativ 30-40 de minute.
Apoi incepem sa lucram si sa formam colacii.
Din aluat se taie bucati de aluat cam de marimea unui pumn mai mic.
Si incepem sa lucram fiecare bucata de aluat.
Masa pentru format colacii nu se infaineaza nici intr-un caz - numai daca ati facut aluatul prea moale si este lipicios, dar deja nu va fi chiar bine.
Se formeaza baghete subtiri, miscarile de rulare/apasare sunt de la mijloc spre margini cu ambele maini - eu cu o mana tineam aparatul foto.
Mai greu iese din prima dar o sa prindeti miscarea destul de repede si veti lucra mai cu placere si frumos.
Pentru un colac mediu trebuie sa faceti o "vitza"(asa-i zicea bunica) cam de 1 metru.
Trebuie sa fie uniforma ca grosime, o mai lucrati daca-i nevoie, dar nici nu o faceti prea subtire.
Trebuie sa fie de grosimea unui deget.
Se indoaie in jumate.
Locul unde se indoaie il invartiti putin, sa fie ca un fel de nod mic.
Marginile, cele 2, le rulati spre exterior.
Si impletim - observati ca atunci cand marginile sunt mai rulate colacul iese mai frumos. Daca nu sunt rasucite bine la impletire colacul se pleoshteste.
"Vitza" este gata - pana aici a fost cel mai greu - chestia cu impletirea se face pentru incepatori pe masa.
Expertele(pritenele bunicii erau pe atunci niste babutze tare indemanatice) le fac direct in mana - o chestie frumoasa de vazut, artistica chiar - am invatat-o si eu dupa vreo 2 ani de asistenta langa bunica.
Cand vom avea ocazia de vreun atelier va mai arat.
"Vitza" de mai sus este baza pentru tot felul de modele de colaci.
Primul va arat un "colac in 2":
Se prind marginile ruloului impletit.
Se mai face o bagheta subtire suficient de lunga ca sa cuprinda colacul si se prind marginile.
Acesta-i "colacul in 2" - se face pentru colindatori mai mici, pomene, etc.
"Colacul in 4" - se face din 2 "vitze" impletite - se asaza una langa alta cu marginile opuse...
...si se mai impleteste o data, incepand din mijloc spre margini.
Toata impletitura mare se lipeste in cerc si aveti "colacul in 4" - cel mai popular colac - se face pentru colindatori, pomene, etc.
"Colacul in 6" - se face din 3 vitze - una mare, alta medie si una cea mai mica.
Se pun 2 la baza, una langa alta, direct in tava.
Peste cele 2 se pune deasupra una mica - asta-i "colac in 6" - un fel de paine/colac mai festiv - se face la nunti, botezuri etc.
Le puneti pe parcurs in tavi unse cu putin ulei - lasati 10-15 minute la crescut.
Se coc timp de 30 de minute la 200 grade - sau pana se rumenesc frumos.
Imediat fierbinti se ung cu putin ulei, pentru luciu si coaja mai frageda.
Eu le-am copt in 2 ture, pana unii erau la cuptor ii formam pe ceilalti.
Lasati sa se racoreasca si neaparat sa gustati un colac cald - este crocant, aromat si extraordinar de bun.
Pentru toti colindatorii de acasa, va ofer cate un colac cald din suflet!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.