Supa de pui cu galuste

La asa o supa de pui mi-a fost gandul ultima saptamana - usoara, rapida dar in acelasi timp si mai deosebita(datorita galustelor), perfecta dupa mesele de sarbatori copioase.

Am intarziat cu aceasta reteta s-o pun pe site din cauza ca nicicum nu gaseam proportia perfecta la grisul din galuste, concluzia este ca nu este o cantitate fixa, vedeti in reteta - asa ca urmati pasii si recomandarile, sa nu va fie frica.

Daca cineva mai face cumva mai deosebit galustele, va astept cu sugestii la rubrica de comentarii sub reteta.

Ingrediente
Pui
500 g
bucati de pui cu oase, de preferat sa fie un pui de tzara
Morcovi
1 buc
Ceapa alba
1 buc
Radacina de telina
100 g
+radacina de patrunjel si pastarnac - daca aveti
Patrunjel verde
1 legatura
Frunza de dafin
2 buc
Oua
1 buc
Gris de grau
4 linguri
+ s-ar putea sa mai trebuiasca o lingura daca este un ou mai mare
Pasi de urmat
Pas 1

Spalati si curatati puiul si legumele.

Se pun la fiert in apa cat sa le acopere bine - eu aici aveam aproximativ o oala de 3 litri.

Cand incepe sa fiarba luati spuma, adaugati frunza de dafin si faceti focul mic. Lasati sa fiarba incet timp de 1 ora, daca este o gaina de tzara mai batrana, fierbeti pana este moale carnea.

Supa de pui cu galuste - Pas 1
Pas 2

Imediat cum ati rpus puiul la fiert va apucati sa amesetcati compozitia pentru galuste - este f.bine daca va sta si se va umfla grisul pana fierbe ciorba.

Se separa albusul de glabenusuri(eu am facut din 2 oua).

Supa de pui cu galuste - Pas 2
Pas 3

Bateti albusurile spuma tare cu putina sare.

Supa de pui cu galuste - Pas 3
Pas 4

Adaugati galbenusurile si amestecati.

Supa de pui cu galuste - Pas 4
Pas 5

Masurati 4 linguri de gris si le adaugati in compozitie - amestecati cu un tel sa nu fie cocoloase.

Lasati la o parte bolul aproximativ 30-40 de minute - grisul se va umfla si galustele vor fi mai moi si pufoase.

Supa de pui cu galuste - Pas 5
Pas 6

Dupa ce s-a fiert carnea, scoateti legumele din ciorba - le puteti lasa taiate marunt acolo daca va place.

Eu acum am vrut o supa clara, legumele le-am folosit la altceva.

Supa de pui cu galuste - Pas 6
Pas 7

Potriviti supa de sare, adaugati patrunjelul tocat marunt si optional o jumate de ceapa cruda tocata marunt.

Opriti imediat focul si lasati supa sa se patrunda.

Supa de pui cu galuste - Pas 7
Pas 8

In acest timp vom face galustele.

Eu prefer sa le fierb intr-o oala separata - daca cumva nu va ies galustele din prima nu veti strica supa. Si nici nu-mi place sa vad zdrente de gris prin supa.

Deci, pun la fiert o oala cu apa, adaug 1 lingurita de sare.

Cand incepe sa fiarba o iau de pe foc.

Supa de pui cu galuste - Pas 8
Pas 9

Inmuiati o lingura intr-o cana cu apa rece.

Supa de pui cu galuste - Pas 9
Pas 10

Luati cu lingura respectiva putin din compozitia cu gris.

Supa de pui cu galuste - Pas 10
Pas 11

Si o scuturati usor in oala cu apa fiarta.

Daca cumva galustele nu se tin bine si se desfac, mai adaugati 1 lingura de gris in compozitie.

Supa de pui cu galuste - Pas 11
Pas 12

Puneti oala cu galustele inapoi pe foc mic, sa fiarba aproximativ 5 minute. In acest timp galustele se umfla si isi maresc volumul.

Aveti grija sa nu fierbeti prea multe galuste o data, se vor desface si nu le veti putea controla la fierbere.

Mai bine fierbeti in 2-3 ture, pe parcurs cele care sunt gata le adaugati in supa si fierbeti altele.

Supa de pui cu galuste - Pas 12
Pas 13

Asta se va intampla daca puneti prea multe galuste la fiert si compozitia de gris este prea moale. Dar fiindca avem supa separat totul se poate repara. Puneti pe foc o alta oala cu apa, adaugati inca putin gris in compozitie si repetati procedura de mai sus.

Am vrut chiar sa va arat acest pas, sa nu va fie frica daca ceva nu iese bine, totul se poate repara/rezolva.

Supa de pui cu galuste - Pas 13
Pas 14

Mutati galustele fierte in supa de pui si le lasati acolo sa se patrunda inca 5-10 minute.

Supa de pui cu galuste - Pas 14
Pas 15

O serviti si savurati :)

Pofta Buna!

Supa de pui cu galuste - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 l (5-6 portii)
Timp de preparare:
15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min