La asa o supa de pui mi-a fost gandul ultima saptamana - usoara, rapida dar in acelasi timp si mai deosebita(datorita galustelor), perfecta dupa mesele de sarbatori copioase.
Am intarziat cu aceasta reteta s-o pun pe site din cauza ca nicicum nu gaseam proportia perfecta la grisul din galuste, concluzia este ca nu este o cantitate fixa, vedeti in reteta - asa ca urmati pasii si recomandarile, sa nu va fie frica.
Daca cineva mai face cumva mai deosebit galustele, va astept cu sugestii la rubrica de comentarii sub reteta.
Spalati si curatati puiul si legumele.
Se pun la fiert in apa cat sa le acopere bine - eu aici aveam aproximativ o oala de 3 litri.
Cand incepe sa fiarba luati spuma, adaugati frunza de dafin si faceti focul mic. Lasati sa fiarba incet timp de 1 ora, daca este o gaina de tzara mai batrana, fierbeti pana este moale carnea.
Imediat cum ati rpus puiul la fiert va apucati sa amesetcati compozitia pentru galuste - este f.bine daca va sta si se va umfla grisul pana fierbe ciorba.
Se separa albusul de glabenusuri(eu am facut din 2 oua).
Bateti albusurile spuma tare cu putina sare.
Adaugati galbenusurile si amestecati.
Masurati 4 linguri de gris si le adaugati in compozitie - amestecati cu un tel sa nu fie cocoloase.
Lasati la o parte bolul aproximativ 30-40 de minute - grisul se va umfla si galustele vor fi mai moi si pufoase.
Dupa ce s-a fiert carnea, scoateti legumele din ciorba - le puteti lasa taiate marunt acolo daca va place.
Eu acum am vrut o supa clara, legumele le-am folosit la altceva.
Potriviti supa de sare, adaugati patrunjelul tocat marunt si optional o jumate de ceapa cruda tocata marunt.
Opriti imediat focul si lasati supa sa se patrunda.
In acest timp vom face galustele.
Eu prefer sa le fierb intr-o oala separata - daca cumva nu va ies galustele din prima nu veti strica supa. Si nici nu-mi place sa vad zdrente de gris prin supa.
Deci, pun la fiert o oala cu apa, adaug 1 lingurita de sare.
Cand incepe sa fiarba o iau de pe foc.
Inmuiati o lingura intr-o cana cu apa rece.
Luati cu lingura respectiva putin din compozitia cu gris.
Si o scuturati usor in oala cu apa fiarta.
Daca cumva galustele nu se tin bine si se desfac, mai adaugati 1 lingura de gris in compozitie.
Puneti oala cu galustele inapoi pe foc mic, sa fiarba aproximativ 5 minute. In acest timp galustele se umfla si isi maresc volumul.
Aveti grija sa nu fierbeti prea multe galuste o data, se vor desface si nu le veti putea controla la fierbere.
Mai bine fierbeti in 2-3 ture, pe parcurs cele care sunt gata le adaugati in supa si fierbeti altele.
Asta se va intampla daca puneti prea multe galuste la fiert si compozitia de gris este prea moale. Dar fiindca avem supa separat totul se poate repara. Puneti pe foc o alta oala cu apa, adaugati inca putin gris in compozitie si repetati procedura de mai sus.
Am vrut chiar sa va arat acest pas, sa nu va fie frica daca ceva nu iese bine, totul se poate repara/rezolva.
Mutati galustele fierte in supa de pui si le lasati acolo sa se patrunda inca 5-10 minute.
O serviti si savurati :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.