Mai greu acum iarna cu garniturile de legume, o salata nu prea o aduni din ingrediente naturale si de sezon. Eu am inceput sa experimentez mai demult cu reteta de varza calita a Ninei si am descoperit ca de ceva timp este printre preferatele familiei. Chiar si Sofia imi cere varza pe langa alta mancare, deci chiar este f.buna.
Merge bine pe langa un peste la gratar/cuptor sau carne, de orice fel. Ne place si rece si calda, chiar v-o recomand, pe langa multe alte beneficii este si dietetica, se prepara rapid si ieftin.
Taiati marunt ceapa si ardeiul, le puneti la calit intr-o tigaie adanca(wok) sau tuci cu putin ulei.
Daca vi se pare ca este putin ulei mai adaugati si jumate de pahar de apa - asa varza va fi mai dietetica si sanatoasa, nu o scaldati in ulei.
Dupa ce s-au inmuiat si calit ceapa cu ardeiul adaugati rosia taiata cubulete(aici am pus din conserva).
Amestecati si lasati 2-3 minute.
Apoi adaugati pasta de tomate(eu pun de ardei daca am) si putina boia de ardei, daca aveti.
Amestecati si lasati 2-3 minute.
Tocati varza, nu foarte marunt si o puneti peste compozitia din tigaie.
Daca nu va incape toata odata, amestecati si lasati cateva minute, varza din tigaie se va lasa si va face loc pentru restul de varza taiata.
Eu de obicei fac focul mic sub tigaie si incep sa toc varza, o adaug pe parcurs si amestec dupa fiecare tura pana termin.
Dupa ce ati adaugati toata varza, amestecati bine si puneti capacul.
Urmatorul pas foarte important este sa o caliti la foc moderat si obligatoriu cu capac - asa varza va lasa zeama, se va aburi si nu trebuie sa adaugati apa pe parcursul gatirii.
Din 10 in 10 minute ridicati capacul si o amestecati - nu insistati s-o amestecati prea des, se va face terci si se gatese nu chiar uniform.
Cam in 25-30 de minute varza trebuie sa fie gata(o gustati, daca mai trebuie continuati s-o gatiti sub capac la foc mic), o potriviti de sare si piper, plus alte mirodenii care va plac - marar, cimbru, etc.
Opriti focul si lasati 10 minute fara capac, sa se patrunda bine.
Deci cam asta-o toata smekeria pentru o obtine varza calita perfecta, gustoasa, aromata si potrivita pentru orice - carne, peste, cartofi sau ca atare, ca o mancare de post sau vegetariana.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.