Imi plac foarte mult prajiturile si torturile care contin crema de lapte in compozitie, de aici vine si pasiunea mea pt Tortul Napoleon si bineinteles varianta romaneasca, foarte delicioasa a acestuia, cu multa crema si doar 2 foi - Cremsnitul, una din prajiturile mele preferate.
In aceasta varianta de reteta crema este ferma, ca o budinca, stratul de frisca ii da un farmec aparte - in plus este si mai usor de servit/taiat din cauza ca foia de deasupra este in forma de faramituri. Va recomand cu mare placere, se prepara repede, este foarte fina si gustoasa.
Foile le puteti cumpara din comert sau le faceti acasa din foietaj de comert sau de casa.
Eu am facut foile de cremsnit din foietaj de comert(Linco).
Am taiat foia in 2 bucati.
Am presarat putina faina pe masa si am intins fiecare foaie cu facaletul, doar putin ca sa fie cam de dimensiunea tavii mele de aragaz.
Le-am pus pe hartie de copt si am copt aproximativ 30 de minute la 200 grade, pana s-au rumenit frumos.
Fiindca s-au umflat foarte tare la copt , cat erau calde le-am apasat usor deasupra cu dosul cutitului - sa fie suprafata mai dreapta si uniforma.
Am lasat foile sa se raceasca bine.
Intre timp pregatim crema de vanilie:
- Intr-un tuci/cratita cu fund gros amestecati bine ouale cu zaharul.
- Adaugati amidonul si esenta de vanilie - eu am pus vanilie pudra naturala, amestecati bine sa nu fie cocoloase.
- Turnati laptele, amestecati bine.
- Punem oala pe foc si amestecam periodic - cand se ingroasa bine o luati de pe foc si adaugati untul. Amestecati si lasati sa se racoreasca putin.
O turnati calda peste unul din blaturi.
Nivelati si o puneti la rece pentru cateva ore - nu mai putin de 3 ore.
Puneti frisca peste stratul de crema de vanilie.
Aveti grija sa fie crema racita bine, altfel frisca se topeste si curge.
Nivelati bine si intindeti frisca si pe bordurile prajiturii.
La mine arata ca un tort, asa ca puteti sa-l serviti si asa :)
A 2-a foie de foietaj am taiat-o marunt cu cutitul, am ales partile cele mai rumene si crocante din ea.
Am presarat cu aceste faramituri stratul de frisca si am pudrat cu zahar.
Acum este bine sa lasati prajitura 7-8 ore sa se patrunda, peste noapte ar fi perfect.
Portionati si serviti.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.