Îmi plac foarte mult prăjiturile și torturile care conțin cremă de lapte în compoziție, de aici vine și pasiunea mea pentru Tortul Napoleon și bineînțeles varianta românească, foarte delicioasă a acestuia, cu multă cremă și doar 2 foi - Cremsnitul, una din prăjiturile mele preferate.
În această variantă de rețetă crema este fermă, ca o budincă, stratul de frișcă îi dă un farmec aparte - în plus este și mai ușor de servit/tăiat din cauza că foaia de deasupra este în formă de fărâmituri. Vă recomand cu mare plăcere, se prepară repede, este foarte fină și gustoasă.
Foile le puteți cumpăra din comerț sau le faceți acasă din foietaj de comerț sau de casă.
Eu am făcut foile de cremsnit din foietaj de comerț (Linco).
Am tăiat foaia în 2 bucăți.
Am presărat puțină făină pe masă și am întins fiecare foaie cu făcălețul, doar puțin ca să fie cam de dimensiunea tăvii mele de aragaz.
Le-am pus pe hârtie de copt și am copt aproximativ 30 de minute la 200 grade, până s-au rumenit frumos.
Fiindcă s-au umflat foarte tare la copt, cât erau calde le-am apăsat ușor deasupra cu dosul cuțitului - să fie suprafața mai dreaptă și uniformă.
Am lăsat foile să se răcească bine.
Între timp pregătim crema de vanilie:
- Într-un tuci/oală cu fund gros amestecați bine ouăle cu zahărul.
- Adăugați amidonul și esența de vanilie - eu am pus vanilie pudră naturală, amestecați bine să nu fie cocoloașe.
- Turnați laptele, amestecați bine.
- Punem oala pe foc și amestecăm periodic - când se îngroașă bine o luați de pe foc și adăugați untul. Amestecați și lăsați să se răcorească puțin.
O turnați caldă peste unul din blaturi.
Nivelați și o puneți la rece pentru câteva ore - nu mai puțin de 3 ore.
Puneți frișca peste stratul de cremă de vanilie.
Aveți grijă să fie crema răcită bine, altfel frișca se topește și curge.
Nivelați bine și întindeți frișca și pe bordurile prăjiturii.
La mine arată ca un tort, așa că puteți să-l serviți și așa :)
A doua foaie de foietaj am tăiat-o mărunt cu cuțitul, am ales părțile cele mai rumene și crocante din ea.
Am presărat cu aceste fărâmituri stratul de frișcă și am pudrat cu zahăr.
Acum este bine să lăsați prăjitura 7-8 ore să se pătrundă, peste noapte ar fi perfect.
Porționați și serviți.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.