Plachie dulce de orez

Este unul din cele mai iubite deserturi ale copilăriei mele, pe lângă Baba Neagră se servea la multe ocazii și mese, neapărat coaptă la cuptor de lemne în oale de lut. Mult timp nu puteam s-o reproduc până nu m-am mai consultat încă o dată vara trecută cu mătușa mea de la țară.

Nu este un orez cu lapte simplu - mai mult un fel de orez cu lapte și ouă, copt bine, cu miros intens de unt și vanilie. Am reușit chiar s-o fac și fără cuptor, pe aragaz - la gust era cam 99% ca cea a bunicii. Vă recomand s-o încercați, ca o variantă de orez cu lapte ceva mai deosebită - cu gust de budincă.

Știu că termenul de "plachie" înseamnă altceva în România, dar așa o cheamă mâncarea asta la noi acasă și nu am vrut să-i adaptez numele.

Ingrediente
Orez - bob rotund
1 pahar
pahar de 250ml la toate ingredientele
Lapte
3 pahare
   
Zahăr
5 linguri
puneți după gust, dar este bine să fie mai dulce
Ouă
3 buc
   
Unt
50 g
   
Esență de vanilie
1 buc
și o mână de stafide opțional
Pași de urmat
Pas 1

Într-un tuci sau cratiță cu fund gros puneți la fiert 1 pahar de apă (250ml).

Plachie dulce de orez - Pas 1
Pas 2

Orezul îl spălați și adăugați în apă când începe să fiarbă, amestecați periodic și lăsați la foc mic până absoarbe aproape toată apa.

Plachie dulce de orez - Pas 2
Pas 3

Când apa aproape s-a absorbit adăugați laptele amestecat cu zahăr, faceți focul mare să fiarbă, apoi iarăși focul mic și amestecați periodic până va fierbe bine orezul.

Plachie dulce de orez - Pas 3
Pas 4

Compoziția trebuie să fie groasă ca la un orez cu lapte clasic - luați cratița puțin de pe foc și adăugați untul.

Plachie dulce de orez - Pas 4
Pas 5

Tot acum puneți vanilia, stafidele opțional - amestecați bine.

Plachie dulce de orez - Pas 5
Pas 6

Bateți ouăle bine și le turnați peste orez, amestecați.

Plachie dulce de orez - Pas 6
Pas 7

Acum aveți 2 opțiuni:

1. Acoperiți cratița cu capac și puneți la foc mic pe aragaz să fiarbă la foc foarte mic timp de 40-50 de minute.

Plachie dulce de orez - Pas 7
Pas 8

2. Acoperiți cu folie de aluminiu și o puneți la cuptor, la 150 grade timp de 1 oră.

Plachie dulce de orez - Pas 8
Pas 9

În ambele cazuri trebuie să vă iasă așa ceva în tuci. Se vede că orezul s-a copt bine și are marginile maronii.

Plachie dulce de orez - Pas 9
Pas 10

Se servește fierbinte sau caldă - dar și rece nu-i de neglijat :)

Fetele moldovence, dacă cunoașteți și alte variante de plachie vă invit mai jos la rubrica de comentarii să le scrieți.

Poftă Bună!

Plachie dulce de orez - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g (5-6 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 15 min