Plachie dulce de orez

Este unul din cele mai iubite deserturi ale copilariei mele, pe langa Baba Neagra se servea la multe ocazii si mese, neaparat coapta la cuptor de lemne in oale de lut. Mult timp nu puteam s-o reproduc pana nu m-am mai consultat inca o data vara trecuta cu matusa mea de la tzara.

Nu este un orez cu lapte simplu - mai mult un fel de orez cu lapte si oua, copt bine, cu miros intens de unt si vanilie. Am reusit chiar s-o fac si fara cuptor, pe aragaz - la gust era cam 99% ca cea a bunicii. Va recomand s-o incercati, ca o varianta de orez cu lapte ceva mai deosebita - cu gust de budinca.

Stiu ca termenul de "plachie" inceamna altceva in Romania, dar asa o cheama mancarea asta la noi acasa si nu am vrut sa-i adaptez numele.

Ingrediente
Orez - bob rotund
1 pahar
pahar de 250ml la toate ingredientele
Lapte
3 pahare
Zahar
5 linguri
puneti dupa gust, dar este bine sa fie mai dulce
Oua
3 buc
Unt
50 g
Esenta de vanilie
1 buc
si o mana de stafide optional
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-un tuci sau cratita cu fund gros puneti la fiert 1 pahar de apa(250ml).

Plachie dulce de orez - Pas 1
Pas 2

Orezul il spalati si adaugati in apa cand incepe sa fiarba, amestecati periodic si lasati la foc mic pana absoarbe aproape toata apa.

Plachie dulce de orez - Pas 2
Pas 3

Cand apa aproape s-a absorbit adaugati laptele amestecat cu zahar, faceti focul mare sa fiarba, apoi iarasi focul mic si amestecati periodic pana va fierbe bine orezul.

Plachie dulce de orez - Pas 3
Pas 4

Compozitia trebuie sa fie groasa ca la un orez cu lapte clasic - luati cratita putin de pe foc si adaugati untul.

Plachie dulce de orez - Pas 4
Pas 5

Tot acum puneti vanilia, stafidele optional - amestecati bine.

Plachie dulce de orez - Pas 5
Pas 6

Bateti ouale bine si le turnati peste orez, amestecati.

Plachie dulce de orez - Pas 6
Pas 7

Acum aveti 2 optiuni:

1. Acoperiti cratita cu capac si puneti la foc mic pe aragaz sa fiarba la foc foarte mic timp de 40-50 de minute.

Plachie dulce de orez - Pas 7
Pas 8

2. Acoperiti cu folie de aliminiu si o puneti la cuptor, la 150 grade timp de 1 ora.

Plachie dulce de orez - Pas 8
Pas 9

In ambele cazuri trebuie sa va iasa asa ceva in tuci. Se vede ca orezul s-o copt bine si are marginile maronii.

Plachie dulce de orez - Pas 9
Pas 10

Se serveste fierbinte sau calda - dar si rece nu-i de neglijat :)

Fetele moldovence, daca cunoasteti si alte variante de plachie va invit mai jos la rubrica de comentarii sa le scrieti.

Pofta Buna!

Plachie dulce de orez - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g (5-6 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 15 min