Este unul din cele mai iubite deserturi ale copilăriei mele, pe lângă Baba Neagră se servea la multe ocazii și mese, neapărat coaptă la cuptor de lemne în oale de lut. Mult timp nu puteam s-o reproduc până nu m-am mai consultat încă o dată vara trecută cu mătușa mea de la țară.
Nu este un orez cu lapte simplu - mai mult un fel de orez cu lapte și ouă, copt bine, cu miros intens de unt și vanilie. Am reușit chiar s-o fac și fără cuptor, pe aragaz - la gust era cam 99% ca cea a bunicii. Vă recomand s-o încercați, ca o variantă de orez cu lapte ceva mai deosebită - cu gust de budincă.
Știu că termenul de "plachie" înseamnă altceva în România, dar așa o cheamă mâncarea asta la noi acasă și nu am vrut să-i adaptez numele.
Într-un tuci sau cratiță cu fund gros puneți la fiert 1 pahar de apă (250ml).
Orezul îl spălați și adăugați în apă când începe să fiarbă, amestecați periodic și lăsați la foc mic până absoarbe aproape toată apa.
Când apa aproape s-a absorbit adăugați laptele amestecat cu zahăr, faceți focul mare să fiarbă, apoi iarăși focul mic și amestecați periodic până va fierbe bine orezul.
Compoziția trebuie să fie groasă ca la un orez cu lapte clasic - luați cratița puțin de pe foc și adăugați untul.
Tot acum puneți vanilia, stafidele opțional - amestecați bine.
Bateți ouăle bine și le turnați peste orez, amestecați.
Acum aveți 2 opțiuni:
1. Acoperiți cratița cu capac și puneți la foc mic pe aragaz să fiarbă la foc foarte mic timp de 40-50 de minute.
2. Acoperiți cu folie de aluminiu și o puneți la cuptor, la 150 grade timp de 1 oră.
În ambele cazuri trebuie să vă iasă așa ceva în tuci. Se vede că orezul s-a copt bine și are marginile maronii.
Se servește fierbinte sau caldă - dar și rece nu-i de neglijat :)
Fetele moldovence, dacă cunoașteți și alte variante de plachie vă invit mai jos la rubrica de comentarii să le scrieți.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.