Pâine Sârbească, sau Pogace

Vă prezint mai jos o pâinică sârbească - genială, simplă, frumoasă, cu miros și gust intens de unt, interesant de mâncat și servit. Cu siguranță va fi vedeta oricărei mese, și datorită faptului cum arată, dar și modului de servire. Fetele mele au fost încântate de această pâine, nu se mai puteau opri din mâncat și lăudat. În ultimul timp nu prea am timp să fac mereu pâine de casă, dar îmi place să-i alint pe ai mei cu o pâine mai interesantă la vreo ciorbă sau mâncare cu sos.

Pâinea se face simplu și repede, nu vă trebuie ingrediente minune, în 2-3 ore aveți o pâinică proaspătă și deosebită.

Ingrediente
Lapte
250 ml
   
Drojdie uscată
10 g
sau umedă - 20g
Zahăr
1 lingura
   
Sare
1 lingurita
   
Făină albă calitate superioară
350 g
   
Unt
100 g
   
Gălbenuș de ou
1 buc
pt uns deasupra
Susan
2 linguri
pt ornat
Pași de urmat
Pas 1

Amestecați laptele cald cu drojdia și zahărul, lăsați 15 minute la o parte - până drojdia începe să facă spumă și se activează.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 1
Pas 2

După acest timp adăugați sarea și făina, frământați aluatul.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 2
Pas 3

Trebuie să vă iasă un aluat mai moale, nu foarte lipicios.

Lăsați-l acoperit 30-60 de minute, până își dublează volumul.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 3
Pas 4

Apoi împărțiți bucata de aluat în 12 bucățele mai mici, cam de aceeași dimensiune.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 4
Pas 5

Formați biluțe, lăsați să se odihnească câteva minute.

Apoi începeți să le întindeți cu făcălețul în cercuri cam de aceeași dimensiune - aproximativ 10cm diametru și 5-7mm grosime.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 5
Pas 6

Aici vedeți lipiile mele, nu sunt chiar perfect de aceeași mărime, dar nici nu trebuie.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 6
Pas 7

Topiți untul și lăsați-l puțin să se răcorească. Apoi înmuiați fiecare lipie în farfuria cu unt.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 7
Pas 8

Și le aranjați într-o tavă de cuptor rotundă (a mea a avut 28cm diametru) - fiecare lipie o suprapuneți peste anterioara, așa că în final se formează parcă o floare, vedeți poza.

Recomand să nu folosiți forma cu borduri detașabile pentru că se va scurge untul în cuptor și face fum în bucătărie. Dar dacă nu aveți alta, puneți încă o tavă mai mare dedesubtul tăvii cu pâine.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 8
Pas 9

Lăsați la crescut 20 minute, apoi ungeți deasupra cu gălbenuș.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 9
Pas 10

Și presărați susan.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 10
Pas 11

O coaceți timp de 25-30 minute, până se rumenește frumos, în cuptorul preîncălzit la 180 grade.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 11
Pas 12

Lăsați să se răcorească apoi treceți pe un platou.

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 12
Pas 13

Se rupe felie cu felie, proces foarte plăcut și interesant :)

Poftă Bună!

Pâine Sârbească, sau Pogace - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 750 g (12 felii)
Timp de preparare:
35 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 90 min