În familia noastră Paștele este o ocazie specială să ne vedem cu toții acasă, la părinți. Anul acesta noi am venit de la București primii, avem ocazia unei vacanțe înainte de Paște, să ne bucurăm de liniște și amintirile dinainte.
Și azi vreau să vă arăt o rețetă de miel foarte tradițională pe masa noastră - o făcea bunica de când mă țin minte, doar așa am mâncat miel toată copilăria. Se punea o tigaie mare în mijlocul mesei, cu mujdei și mămăligă, nu țin minte să fi rămas vreodată măcar o bucățică, atât de bun era.
Se prepară banal și simplu, dar gustul este deosebit - carnea fragedă, se topește în gură, usturoiul nu încurcă deloc, ceapa dulce are și ea farmecul ei - toate sunt perfecte și la locul lor. Soțul meu a remarcat că este periculoasă această mâncare, nu te poți opri din mâncat, tot mai vrei, bucățică după bucățică...
Carnea de miel se porționează și se spală bine.
O puneți într-o oală mare, turnați apă să se acopere bine și puneți pe foc.
Când începe să fiarbă, faceți focul mic, adăugați frunza de dafin și cuișoare dacă aveți.
Lăsați pe foc aproximativ o oră, până când carnea este complet fiartă, dar să se țină pe os. Eu de obicei încerc cu cuțitul, dacă intră ușor în carne, este gata.
O scoateți din supă, să se scurgă și răcorească puțin.
Apoi încingeți ulei într-o tigaie și puneți bucățile de miel la rumenit, aveți grijă să le întoarceți bine pe toate părțile.
În acest timp pregătiți ceapa - curățați, spălați și tăiați julien mai gros.
După ce ați rumenit bine carnea pe toate părțile adăugați ceapa în tigaie - eu o pun chiar peste carne și cu lingura o bag dedesubtul cărnii. Așa se gătește împreună cu carnea, periodic amestec ușor să se soteze uniform.
După ce s-a rumenit ușor ceapa, presărați sare și piper peste mâncare - după gust și preferințe.
Apoi turnați în tigaie un polonic din supa în care a fiert carnea de miel.
Adăugați usturoi verde tocat, sau cel simplu pisat.
Amestecați ușor toată compoziția și opriți focul.
Acoperiți tava cu capac și lăsați să se pătrundă aproximativ 15 minute.
Serviți cu garnitura preferată - cartofi, orez, legume sau cu mămăligă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.