Papricas de pui cu smantana si galuste

Mancarea care l-a facut pe sotul meu sa stearga farfuria cu paine, si asta dupa ce a cerut si o portie suplimentara :)

Demult ma uitam pe reteta de papricas in diverse variante, asta mi-a parut mai interesanta si mai completa - si chiar a fost extraordinara. Recomand sa incercati neaparat, sosul, galustele, toate sunt perfecte si la locul lor.

Ingrediente
Carne de pui
1 kg
eu am pus pulpe dezosate si fara piele
Ceapa alba
3 buc
Ardei gras rosu
1 buc
daca sunt ardei mai mici puneti 2 bucati
Usturoi (catei)
5 buc
Boia ardei dulce
1 lingura
puteti pune si iute daca va place
Foaie de dafin
2 buc
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Oua
2 buc
pentru galuste
Faina alba
3 linguri
+faina pentru galuste, vedeti pasii retetei
Smantana
200 g
Sare
1 lingura
+1.5 lingurita pentru galuste
Piper negru macinat
0.25 lingurite
sarati si piperati dupa gust
Patrunjel verde
2 linguri
Pasi de urmat
Pas 1

Incingeti bine uleiul intr-o tigaie si rumeniti bucatile de carne pe ambele parti.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 1
Pas 2

Le treceti intr-un tuci sau cratita si lasati la o parte.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 2
Pas 3

In tigaia si uleiul in care s-au rumenit bucatile de carne, adaugati ceapa tocata(nu foarte marunt) - amestecati si caliti 2-3 minute.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 3
Pas 4

Apoi adaugati ardeiul taiat julien si usturoiul maruntit putin, amestecati si mai lasati 3 minute.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 4
Pas 5

Dupa acest timp puneti boiaua - amestecati si lasati 1 minut la calit - nu mai mult!

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 5
Pas 6

Apoi adaugati 1 pahar de apa in tigaie, amestecati.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 6
Pas 7

Turnati compozitia din tigaie peste carnea din cratita.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 7
Pas 8

Adaugati frunza de dafin si apa cat sa acopere carnea - nu prea mult peste.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 8
Pas 9

Puneti pe foc si cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati 40-50 de minute, sau pana este gata carnea(daca-i pui/gaina de casa, fierbeti mai mult, cat este nevoie).

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 9
Pas 10

Sosul mai scade dupa fiert, asa si trebuie.

Daca puneti prea multa apa, va fi mai greu sa ingrosati papricasul, sa nu fie chiar apa.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 10
Pas 11

Acum facem repede aluatul pentru galuste.

Intr-o farfurie adanca bateti cele 2 oua si adaugati putina sare.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 11
Pas 12

Adaugati faina pana obtineti un aluat putin mai gros decat cel de clatite - cam ca o smantana groasa.

Amestecati bine cu telul sau furculita sa nu fie cocoloase.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 12
Pas 13

Cu o lingura luati cate putin din acest aluat si puneti in oala cu carne.

Nu amestecati imediat dupa fiecare - dupa ce ati pus tot aluatul, lasati vreo 2 minute sa fiarba incet, apoi amestecati.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 13
Pas 14

Nu le fierbeti mai mult de 5 minute, nu este nevoie.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 14
Pas 15

Amestecati smantana cu 3 linguri de faina si cateva linguri de apa.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 15
Pas 16

O adaugati in mancare dupa ce au fiert galustele, amestecati si lasati sa mai fiarba 2-3 minute - pana incepe sa se ingroase.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 16
Pas 17

La mine papricasul parca nu era suficient de gros - am mai dizolvat 2 linguri de faina cu putina apa si am adaugat in mancare. Am lasati sa mai fiarba putin pana am vazut ca este de consistenta care ne place.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 17
Pas 18

Potriviti de sare, puteti adauga putin piper macinat si patrunjel tocat.

Amestecati si inchideti focul, lasati 10-15 minute sa se patrunda sub capac.

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 18
Pas 19

Si gata, serviti - nu uitati ca cel mai gustos este s-o mancati cu paina inmuiata in sos :)

Cred ca s-ar potrivi bine si o mamaliga aici.

Pofta Buna!

Papricas de pui cu smantana si galuste - Pas 19

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-8 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min