Papricaș de pui cu smântână și găluște

Mâncarea care l-a făcut pe soțul meu să șteargă farfuria cu pâine, și asta după ce a cerut și o porție suplimentară :)

Demult mă uitam pe rețeta de papricaș în diverse variante, asta mi-a părut mai interesantă și mai completă - și chiar a fost extraordinară. Recomand să încercați neapărat, sosul, găluștele, toate sunt perfecte și la locul lor.

Ingrediente
Carne de pui
1 kg
eu am pus pulpe dezosate și fără piele
Ceapă albă
3 buc
   
Ardei gras roșu
1 buc
dacă sunt ardei mai mici puneți 2 bucăți
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Boia ardei dulce
1 lingura
puteți pune și iute dacă vă place
Foaie de dafin
2 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Ouă
2 buc
pentru găluște
Făină albă
3 linguri
+făină pentru găluște, vedeți pașii rețetei
Smântână
200 g
   
Sare
1 lingura
+1.5 linguriță pentru găluște
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
sărați și piperați după gust
Pătrunjel verde
2 linguri
   
Pași de urmat
Pas 1

Încingeți bine uleiul într-o tigaie și rumeniți bucățile de carne pe ambele părți.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 1
Pas 2

Le treceți într-un tuci sau cratiță și lăsați la o parte.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 2
Pas 3

În tigaia și uleiul în care s-au rumenit bucățile de carne, adăugați ceapa tocată (nu foarte mărunt) - amestecați și căliți 2-3 minute.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați ardeiul tăiat julien și usturoiul mărunțit puțin, amestecați și mai lăsați 3 minute.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 4
Pas 5

După acest timp puneți boiaua - amestecați și lăsați 1 minut la călit - nu mai mult!

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați 1 pahar de apă în tigaie, amestecați.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 6
Pas 7

Turnați compoziția din tigaie peste carnea din cratiță.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 7
Pas 8

Adăugați frunza de dafin și apă cât să acopere carnea - nu prea mult peste.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 8
Pas 9

Puneți pe foc și când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 40-50 de minute, sau până este gata carnea (dacă-i pui/găină de casă, fierbeți mai mult, cât este nevoie).

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 9
Pas 10

Sosul mai scade după fiert, așa și trebuie.

Dacă puneți prea multă apă, va fi mai greu să îngroșați papricașul, să nu fie chiar apă.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 10
Pas 11

Acum facem repede aluatul pentru găluște.

Într-o farfurie adâncă bateți cele 2 ouă și adăugați puțină sare.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 11
Pas 12

Adăugați făina până obțineți un aluat puțin mai gros decât cel de clătite - cam ca o smântână groasă.

Amestecați bine cu telul sau furculița să nu fie cocoloașe.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 12
Pas 13

Cu o lingură luați câte puțin din acest aluat și puneți în oala cu carne.

Nu amestecați imediat după fiecare - după ce ați pus tot aluatul, lăsați vreo 2 minute să fiarbă încet, apoi amestecați.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 13
Pas 14

Nu le fierbeți mai mult de 5 minute, nu este nevoie.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 14
Pas 15

Amestecați smântâna cu 3 linguri de făină și câteva linguri de apă.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 15
Pas 16

O adăugați în mâncare după ce au fiert găluștele, amestecați și lăsați să mai fiarbă 2-3 minute - până începe să se îngroașe.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 16
Pas 17

La mine papricașul parcă nu era suficient de gros - am mai dizolvat 2 linguri de făină cu puțină apă și am adăugat în mâncare. Am lăsat să mai fiarbă puțin până am văzut că este de consistența care ne place.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 17
Pas 18

Potriviți de sare, puteți adăuga puțin piper măcinat și pătrunjel tocat.

Amestecați și închideți focul, lăsați 10-15 minute să se pătrundă sub capac.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 18
Pas 19

Și gata, serviți - nu uitați că cel mai gustos este s-o mâncați cu pâină înmuiată în sos :)

Cred că s-ar potrivi bine și o mămăligă aici.

Poftă Bună!

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-8 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min