Mâncarea care l-a făcut pe soțul meu să șteargă farfuria cu pâine, și asta după ce a cerut și o porție suplimentară :)
Demult mă uitam pe rețeta de papricaș în diverse variante, asta mi-a părut mai interesantă și mai completă - și chiar a fost extraordinară. Recomand să încercați neapărat, sosul, găluștele, toate sunt perfecte și la locul lor.
Încingeți bine uleiul într-o tigaie și rumeniți bucățile de carne pe ambele părți.
Le treceți într-un tuci sau cratiță și lăsați la o parte.
În tigaia și uleiul în care s-au rumenit bucățile de carne, adăugați ceapa tocată (nu foarte mărunt) - amestecați și căliți 2-3 minute.
Apoi adăugați ardeiul tăiat julien și usturoiul mărunțit puțin, amestecați și mai lăsați 3 minute.
După acest timp puneți boiaua - amestecați și lăsați 1 minut la călit - nu mai mult!
Apoi adăugați 1 pahar de apă în tigaie, amestecați.
Turnați compoziția din tigaie peste carnea din cratiță.
Adăugați frunza de dafin și apă cât să acopere carnea - nu prea mult peste.
Puneți pe foc și când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 40-50 de minute, sau până este gata carnea (dacă-i pui/găină de casă, fierbeți mai mult, cât este nevoie).
Sosul mai scade după fiert, așa și trebuie.
Dacă puneți prea multă apă, va fi mai greu să îngroșați papricașul, să nu fie chiar apă.
Acum facem repede aluatul pentru găluște.
Într-o farfurie adâncă bateți cele 2 ouă și adăugați puțină sare.
Adăugați făina până obțineți un aluat puțin mai gros decât cel de clătite - cam ca o smântână groasă.
Amestecați bine cu telul sau furculița să nu fie cocoloașe.
Cu o lingură luați câte puțin din acest aluat și puneți în oala cu carne.
Nu amestecați imediat după fiecare - după ce ați pus tot aluatul, lăsați vreo 2 minute să fiarbă încet, apoi amestecați.
Nu le fierbeți mai mult de 5 minute, nu este nevoie.
Amestecați smântâna cu 3 linguri de făină și câteva linguri de apă.
O adăugați în mâncare după ce au fiert găluștele, amestecați și lăsați să mai fiarbă 2-3 minute - până începe să se îngroașe.
La mine papricașul parcă nu era suficient de gros - am mai dizolvat 2 linguri de făină cu puțină apă și am adăugat în mâncare. Am lăsat să mai fiarbă puțin până am văzut că este de consistența care ne place.
Potriviți de sare, puteți adăuga puțin piper măcinat și pătrunjel tocat.
Amestecați și închideți focul, lăsați 10-15 minute să se pătrundă sub capac.
Și gata, serviți - nu uitați că cel mai gustos este s-o mâncați cu pâină înmuiată în sos :)
Cred că s-ar potrivi bine și o mămăligă aici.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.