Mancarea care l-a facut pe sotul meu sa stearga farfuria cu paine, si asta dupa ce a cerut si o portie suplimentara :)
Demult ma uitam pe reteta de papricas in diverse variante, asta mi-a parut mai interesanta si mai completa - si chiar a fost extraordinara. Recomand sa incercati neaparat, sosul, galustele, toate sunt perfecte si la locul lor.
Incingeti bine uleiul intr-o tigaie si rumeniti bucatile de carne pe ambele parti.
Le treceti intr-un tuci sau cratita si lasati la o parte.
In tigaia si uleiul in care s-au rumenit bucatile de carne, adaugati ceapa tocata(nu foarte marunt) - amestecati si caliti 2-3 minute.
Apoi adaugati ardeiul taiat julien si usturoiul maruntit putin, amestecati si mai lasati 3 minute.
Dupa acest timp puneti boiaua - amestecati si lasati 1 minut la calit - nu mai mult!
Apoi adaugati 1 pahar de apa in tigaie, amestecati.
Turnati compozitia din tigaie peste carnea din cratita.
Adaugati frunza de dafin si apa cat sa acopere carnea - nu prea mult peste.
Puneti pe foc si cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati 40-50 de minute, sau pana este gata carnea(daca-i pui/gaina de casa, fierbeti mai mult, cat este nevoie).
Sosul mai scade dupa fiert, asa si trebuie.
Daca puneti prea multa apa, va fi mai greu sa ingrosati papricasul, sa nu fie chiar apa.
Acum facem repede aluatul pentru galuste.
Intr-o farfurie adanca bateti cele 2 oua si adaugati putina sare.
Adaugati faina pana obtineti un aluat putin mai gros decat cel de clatite - cam ca o smantana groasa.
Amestecati bine cu telul sau furculita sa nu fie cocoloase.
Cu o lingura luati cate putin din acest aluat si puneti in oala cu carne.
Nu amestecati imediat dupa fiecare - dupa ce ati pus tot aluatul, lasati vreo 2 minute sa fiarba incet, apoi amestecati.
Nu le fierbeti mai mult de 5 minute, nu este nevoie.
Amestecati smantana cu 3 linguri de faina si cateva linguri de apa.
O adaugati in mancare dupa ce au fiert galustele, amestecati si lasati sa mai fiarba 2-3 minute - pana incepe sa se ingroase.
La mine papricasul parca nu era suficient de gros - am mai dizolvat 2 linguri de faina cu putina apa si am adaugat in mancare. Am lasati sa mai fiarba putin pana am vazut ca este de consistenta care ne place.
Potriviti de sare, puteti adauga putin piper macinat si patrunjel tocat.
Amestecati si inchideti focul, lasati 10-15 minute sa se patrunda sub capac.
Si gata, serviti - nu uitati ca cel mai gustos este s-o mancati cu paina inmuiata in sos :)
Cred ca s-ar potrivi bine si o mamaliga aici.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.