Tort "Medovik"

Tort "Medovik"

Este un tort care intotdeauna are succes la orice masa festiva, se topeste in gura, o combinatie perfecta - aluatul aromat de miere si crema de smantana, daca mai adaugati niste nuci si prune uscate... va asigur ca nu ramane nimic din tort pentru a 2-a zi:).

Aceasta reteta de tort o gatesc de aproape 12 ani, de cand am gasit-o intr-un ziar vechi sovietic in debaraua bunicii. Recomand cu incredere!

Important! Urmati toti pasii retetei si micile tips-uri ca sa aveti 100% reusita. La ultimul pas gasiti si poza cu sectiunea tortului.

Ingrediente

Oua
2 buc
Zahar
1 pahar
pentru aluatul de foi
Unt
60 g
Miere de albine
2 linguri
Bicarbonat de sodiu
1.5 lingurite
Faina alba calitate superioara
3.5 pahare
Smantana 20% grasime
1.5 l
Zahar
2 pahare
pentru crema
Nuca taiata marunt
200 g
si prune uscate, sau visine fara samburi - optional

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o cratita sau bol termorezistent bateti ouale, adaugati zaharul, untul si mierea - amestecati cu o lingura.

Tort "Medovik" - Pas 1
Pas 2

Puneti cratita pe baie de aburi, amestecati periodic  - asa faceti 15 min.

Tort "Medovik" - Pas 2
Pas 3

In 15 min se vor topi untul, zaharul si mierea bine, luati cratita cu amestec de pe aburi si adaugati bicarbonatul de sodiu, amestecati bine si o puneti la loc pe aburi.

Tort "Medovik" - Pas 3
Pas 4

Amestecati incet si continuu timp de 5 min, pana se mareste compozitia cam de 2 ori.

Tort "Medovik" - Pas 4
Pas 5

Adaugati faina si framantati aluatul.

Tort "Medovik" - Pas 5
Pas 6

Daca vi se pare ca aluatul este prea moale mai puneti o jumatate de pahar de faina. Aveti grija sa lasati aluatul la loc cald, sau acoperit cu prosop pana faceti foile - mierea si zaharul se intareste si va fi greu de lucrat cu el.

Tort "Medovik" - Pas 6
Pas 7

Taiati din aluat cam 7 bucati(bile), aveti grija sa fie la cald restul aluatului pana lucrati fiecare foaie.

Tort "Medovik" - Pas 7
Pas 8

Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o foaie rotunda, trebuie sa fie subtire, cam de 1,5mm.

Tort "Medovik" - Pas 8
Pas 9

Puneti foaia de aluat intr-o tava rotunda, folositi un capac de sticla sau farfurie rotunda ca sa-i dati forma rotunda turtei de tort. Eu am folosit un capac de la tigaie, de 30 cm.

Tort "Medovik" - Pas 9
Pas 10

Taiati cu un cutit imprejur, scoateti resturile de aluat - acestea nu le mai folositi, le puteti arunca(ele se intaresc atat de mult ca nu veti mai putea lucra cu ele). Daca totusi se intareste aluatul si nu il puteti lucra - il incalziti putin la microunde sau pe aburi si il framanatti bine(ungeti mainile cu unt sau lapte).

Tort "Medovik" - Pas 10
Pas 11

Coaceti fiecare foaie pana se face maronie, aveti grija ca se coc foarte repede - cat intindeti si pregatiti urmatoarea foaie, prima va fi aproape coapta.

Tort "Medovik" - Pas 11
Pas 12

In asa fel coaceti toate foile de tort(sunt 6-7 bucati), dureaza cam 1 ora jumate, cu tot cu framantarea aluatului.

Tort "Medovik" - Pas 12
Pas 13

Amestecati smantana cu zaharul, bateti bine cu mixerul pana se dizolva zaharul si crema se tine pe lingura, nu trebuie sa fie lichida. Daca totusi este lichida, adaugati intaritor de frisca - 2 plicuri la 1 l de smantana si mai bateti putin.

Tort "Medovik" - Pas 13
Pas 14

Ungeti bine cu smantana foile de tort, intre ele puteti sa mai adaugati nuci maruntite si bucatele de prune uscate. Ungeti din belsug cu smantana, cam 3-4 linguri la foaie, va fi mult mai gustos, dar aveti grija sa va ajunga pentru toate foile

Tort "Medovik" - Pas 14
Pas 15

Cam asa arata tortul inainte sa fie pus la inmuiat la frigider pentru 5-8 ore, peste noapte. Lasati putina crema de smanatana pentru a doua zi, sa-l mai nivelati.

Tort "Medovik" - Pas 15
Pas 16

A 2-a zi il scoateti din frigider, il ungeti cu crema, nivelati bine cu un cutit sa fie unforma suprafata. Acum puteti sa-i mai taiati din marigini daca nu sunt uniforme, este moale si il puteti modela cum vreti.

Tort "Medovik" - Pas 16
Pas 17

Eu am mers pe varianta simpla de infrumusetare - am nivelat bine crema de deasupra si bordurile.

Tort "Medovik" - Pas 17
Pas 18

La foc mic am topit putina ciocolata neagra cu 50g de unt, pana se face compozitie lichida.

Tort "Medovik" - Pas 18
Pas 19

Cu o lingura am stropit pe toata suprafata tortului ciocolata lichida, apoi am lasat tortul la frigider inca 2-3 ore.

Tort "Medovik" - Pas 19
Pas 20

Aici este sectiunea tortului, abia am reusit sa-i fac poza :)

A fost atat de bun ca nu a mai ramas nimc pt a 2-a zi. Recomand sa incercati, sigur va fi un succes!

Pofta Buna!

Tort "Medovik" - Pas 20

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (12 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: expert
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (50 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 275

InaIurcu732
Ina Iurcu (InaIurcu732) 09 Oct 2024, 19:42

Lena, tortul e excepțional. Crezi ca pot folosi aceasta rețeta și să adaug cacao ca foile să iasă ca pentru tort Spartak? Și să pun niște zmeură? Rețeta ta e ușor de făcut…cind caut rețete pentru Spartak îmi par tare complicate…Ori poate pui tu o rețeta degrabă pentru tort Spartak? Mulțumesc!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ina Iurcu (InaIurcu732) 09 Oct 2024, 22:56

Am in vedere de ceva timp reteta tortului Soartak rapid, o sa ma grabesc.😉🤗

AlinaRaicu
AlinaRaicu 24 Feb 2023, 22:55

Cadeobicei nemaipomenit. Iar cremele de smintina si unt s- au cuplat minunat. Eu l- am facut cu visine acrisoare.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) AlinaRaicu 28 Feb 2023, 08:27

Super!🤗❤️

AnuscaA560
Anusca A (AnuscaA560) 23 Feb 2023, 12:55

De 7 Ani nu am întâlnit o sărbătoare în familia mea fara sa gătesc acest tort,,,,vă mulțumesc,,este cel mai bun tort spun toți cunoscuții mei🤩🎂

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Anusca A (AnuscaA560) 28 Feb 2023, 08:26

Ma bucur mult!🤗❤️

claudia733
claudia (claudia733) 14 Jan 2017, 10:29

DELICIOS! Am folosit la crema smantana fermentata de 40% si pe 3 dintre foi am pus peste crema coaja rasa de lamaie si nuca;te lingi pe degete ☺ cat de bun este.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Daniela B.
Daniela B. 31 Dec 2016, 08:36

Ultimul medovek din 2016 - cu siguranță il vom face si anul viitor.....An binecuvintat si frumos si plin de succese Lena îți doresc....

Asa e bine cu această pagină...... Mulțumesc încă odată pt inima ta minunata si jertfitoare că noi mamele gospodina să fim mai experte....

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AnaVitalieLapicus613
Ana Lapicus (AnaVitalieLapicus613) 18 Nov 2016, 21:29

Mersi mult Lena pentru retetele extraordinare!👍😋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
veronique
veronique 15 Nov 2014, 13:21

Buna .Am ales sa fac acest tort de ziua fetitei mele si am facut foarte bine.A fost un deliciu,o curiozitate ,cerere de reteta...Ma inspir din retetele tale pentru meniul zilei.Am mai facut cu succes gogosi rapide,prajitura Krem a la Krem.Sanatate multa iti doresc tie si familiei tale ca sa aveti spor in ceea ce creati aici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:45

Cel mai gustos tort pe care l-am făcut vre-o data un deliciu !!! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Liliana Hadji psiholog
Liliana Hadji psiholog 17 Oct 2013, 14:33

Ca de fiecare data, iese un tort de milioane. Si pentru mine este tortul copilariei mele. De ziua mea am gatit 5. Sunt pur si simplu indragostita de acest tort. Multumesc, Lena!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
linku94
linku94 29 Apr 2012, 01:32

Pur si simplu delicios! Multumesc mult pentru reteta, mi-a iesit de fiecare data si pot spune ca a devenit tortul meu preferat!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile