Este un tort care întotdeauna are succes la orice masă festivă, se topește în gură, o combinație perfectă - aluatul aromat de miere și crema de smântână, dacă mai adăugați niște nuci și prune uscate... vă asigur că nu rămâne nimic din tort pentru a 2-a zi:).
Această rețetă de tort o gătesc de aproape 12 ani, de când am găsit-o într-un ziar vechi sovietic în debara bunicii. Recomand cu încredere!
Important! Urmați toți pașii rețetei și micile tips-uri ca să aveți 100% reușită. La ultimul pas găsiți și poza cu secțiunea tortului.
Într-o cratiță sau bol termorezistent bateți ouăle, adăugați zahărul, untul și mierea - amestecați cu o lingură.
Puneți cratița pe baie de aburi, amestecați periodic - așa faceți 15 min.
În 15 min se vor topi untul, zahărul și mierea bine, luați cratița cu amestec de pe aburi și adăugați bicarbonatul de sodiu, amestecați bine și o puneți la loc pe aburi.
Amestecați încet și continuu timp de 5 min, până se mărește compoziția cam de 2 ori.
Adăugați făina și frământați aluatul.
Dacă vi se pare că aluatul este prea moale mai puneți o jumătate de pahar de făină. Aveți grijă să lăsați aluatul la loc cald, sau acoperit cu prosop până faceți foile - mierea și zahărul se întărește și va fi greu de lucrat cu el.
Tăiați din aluat cam 7 bucăți(bile), aveți grijă să fie la cald restul aluatului până lucrați fiecare foaie.
Din fiecare bucată de aluat întindeți câte o foaie rotundă, trebuie să fie subțire, cam de 1,5mm.
Puneți foaia de aluat într-o tavă rotundă, folosiți un capac de sticlă sau farfurie rotundă ca să-i dați forma rotundă turtei de tort. Eu am folosit un capac de la tigaie, de 30 cm.
Tăiați cu un cuțit împrejur, scoateți resturile de aluat - acestea nu le mai folosiți, le puteți arunca(ele se întăresc atât de mult că nu veți mai putea lucra cu ele). Dacă totuși se întărește aluatul și nu îl puteți lucra - îl încălziți puțin la microunde sau pe aburi și îl frământați bine(ungeți mâinile cu unt sau lapte).
Coaceți fiecare foaie până se face maronie, aveți grijă că se coc foarte repede - cât întindeți și pregătiți următoarea foaie, prima va fi aproape coaptă.
În așa fel coaceți toate foile de tort(sunt 6-7 bucăți), durează cam 1 oră jumate, cu tot cu frământarea aluatului.
Amestecați smântâna cu zahărul, bateți bine cu mixerul până se dizolvă zahărul și crema se ține pe lingură, nu trebuie să fie lichidă. Dacă totuși este lichidă, adăugați întăritor de frișcă - 2 plicuri la 1 l de smântână și mai bateți puțin.
Ungeți bine cu smântână foile de tort, între ele puteți să mai adăugați nuci mărunțite și bucăți de prune uscate. Ungeți din belșug cu smântână, cam 3-4 linguri la foaie, va fi mult mai gustos, dar aveți grijă să vă ajungă pentru toate foile.
Cam așa arată tortul înainte să fie pus la înmuiat la frigider pentru 5-8 ore, peste noapte. Lăsați puțină cremă de smântână pentru a doua zi, să-l mai nivelați.
A 2-a zi îl scoateți din frigider, îl ungeți cu cremă, nivelați bine cu un cuțit să fie uniformă suprafața. Acum puteți să-i mai tăiați din margini dacă nu sunt uniforme, este moale și îl puteți modela cum vreți.
Eu am mers pe varianta simplă de înfrumusețare - am nivelat bine crema de deasupra și bordurile.
La foc mic am topit puțină ciocolată neagră cu 50g de unt, până se face compoziție lichidă.
Cu o lingură am stropit pe toată suprafața tortului ciocolată lichidă, apoi am lăsat tortul la frigider încă 2-3 ore.
Aici este secțiunea tortului, abia am reușit să-i fac poză :)
A fost atât de bun că nu a mai rămas nimic pe a 2-a zi. Recomand să încercați, sigur va fi un succes!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.