Nu stiu daca este chiar spaniola, dar uleiul de masline care se foloseste la preparare ii da o aroma si textura deosebita. A fost apreciata de toata lumea care a gustat-o, chiar va recomand s-o incercati, mai ales ca se face repede si usor.
Intr-un bol turnati apa calda, adaugati zaharul si drojdia, amestecati bine si lasati 15 minute, pana face spuma.
Dupa acest timp adaugati 3 linguri de ulei de masline si sarea, amestecati.
Puneti faina si amestecati cu o lingura sau spatula.
Aluatul care se formeaza il scoateti pe masa si il mai framantati vreo 5 minute cu mainile.
Il puneti intr-un bol, acoperiti cu prosop si lasati sa se odihneasca 40-50 de minute.
Dupa acest timp impartiti aluatul in 2 bucati egale.
Intindeti fiecare bucata de aluat in cate o foaie dreptunghiulara si le ungeti cu ulei de masline.
Rulati foaia si usor prindeti marginile.
Rulourile astfel formate le puneti intr-o tava de cuptor si cu un cutit faceti 2 taieturi pe mijloc - ca in poza.
Acoperiti painicile cu un prosop si lasati 30-40 de minute sa creasca la temperatura camerei.
Apoi se coc timp de 30 de minute la cuptor preincalzit la 180 de grade - pana fac o crusta frumoasa si rumena.
Le scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.
Prima degustare am facut-o cand erau calde, le-am uns cu putin ulei de masline proaspat si am presarat putina sare - delicios!
Foarte moi si reci, chiar a 2-a si 3-a zi - unul din complimente a fost ceva de genul - "parca-i cumparata" atat de moale si frageda este. Sofia mi-a spus sa-i mai fac Painica Spaniola, ca-i buna :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.