Vroiam neapărat să fac în acest sezon o plăcintă cu spanac, dar când am văzut varianta rapidă am renunțat să fac una clasică, și bine am făcut!
Este foarte bună, moale, pufoasă și în plus - foarte rapidă, spanacul se pune crud deasupra și cam atât cu umplutura - nu-și pierde deloc din gust și aromă. Este ca o pizza cu blat mai pufos, eu am mai adăugat și puțină brânză telemea pe lângă cașcaval, dar nu este obligatoriu.
La ultimul pas v-am pus și o secțiune, este mai reprezentativă :)
Într-un bol amestecați drojdia cu apa caldă și zahăr, lăsați 15 minute până începe să facă spumă.
Apoi adăugăm uleiul de măsline, sarea ...
...grișul...
și făina.
Amestecați bine cu o spatulă sau lingură, va fi un aluat moale și lipicios - îl lăsați așa, nu se frământă mai mult.
Acoperiți bolul cu un prosop și lăsați 30 minute la crescut.
După acest timp scoateți aluatul pe masa presărată cu făină și îl uniformizați puțin, nu trebuie frământat - doar trecut prin făină atât ca să puteți lucra cu el.
Întindeți o foaie rotundă cam de 6-7mm grosime, o puneți într-o tavă unsă cu ulei sau așternută cu hârtie de copt.
Eu am folosit aici o tavă rotundă de 32cm, dar merge bine pusă și în tava simplă de cuptor - cea pătrată.
Facem repede umplutura - spanacul (spălat și curățat în prealabil) se toacă mărunt, se amestecă cu cașcavalul dat prin răzătoare. Se stropește cu puțin ulei, eventual foarte puțină sare și piper (dacă puneți și telemea sărată nu mai puneți sare) - amestecați bine.
Treceți toată această compoziție peste aluat - nu vă speriați dacă este o grămadă mare - va scădea toată la cuptor.
Se coace timp de 40 de minute la cuptor preîncălzit la 180 grade - trebuie să se rumenească și aluatul pe margini.
După copt lăsați să se răcorească puțin, apoi serviți pe un platou sau porționată cum vă place.
Aici o secțiune, destul de reprezentativă cred.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.