Demult planificam să încerc un chec cu lămâie, acum îmi pare rău că n-am făcut-o mai devreme. O rețetă atât de simplă, ingredientele sunt la îndemână și checul iese absolut minunat. Are aromă și gust acrișor de lămâie, structură poroasă și mătăsoasă, ușor umed - una din cele mai reușite combinații pe care am gustat-o vreodată.
Încercați neapărat, este un chec de nota 20, un mare plus este că în compoziție sunt doar 3 linguri de ulei, deci nu este gras deloc.
Opțional puteți să faceți glazura din suc de lămâie și zahăr pudră (vă explic la ultimul pas) - eu am ornat doar cu zahăr pudră.
Radeți (prin răzătoarea mică) coaja de la cele 2 lămâi și le stoarceți de suc.
Separati albușurile de gălbenușuri în 2 boluri.
Albușurile se bat spumă tare cu mixerul.
Gălbenușurile se bat puțin cu zahăr, apoi adăugați uleiul, coaja de lămâie și sarea - amestecați încă puțin cu mixerul.
Zeama de la cele 2 lămâi se amestecă cu praful de copt și se adaugă peste compoziția de gălbenușuri, mixați ușor.
Acum se adaugă apa și făina, mixați bine să nu fie cocoloașe.
Adăugați albușurile bătute spumă dinainte și amestecați atent și încet cu o spatulă, cu mișcări de sus în jos.
Turnați compoziția într-o tavă de chec așternută cu hârtie de copt.
Se coace timp de 45 de minute la cuptor preîncălzit la 180 grade.
Faceți testul scobitorii, dacă trebuie mai lăsați încă puțin la cuptor.
Lăsați să se răcească complet, apoi ornați cu zahăr pudră sau glazură de lămâie (amestecați sucul de lămâie cu zahăr pudră până iese compoziție albă, dar suficient de lichidă s-o puteți turna peste chec).
Aici am reușit să-i prind culoarea mai reală, aparatul foto nicicum nu-mi arăta galbenul frumos și natural al checului.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.