Paine integrala de secara (cu maia)

Paine integrala de secara (cu maia)

Inca o paine pe care neaparat vroiam s-o vedeti, este 100% de secara, cu o aroma si gust deosebit, specific painicii integrale. Desi procesul de preparare este lung ca timp, efortul este minim, cu conditia sa aveti deja maia de secara gata pregatita.

Gustul acestei paini il stiu din copilarie si mult mi-a luat sa-l reproduc, mai ales intr-o forma sanatoasa dar si accesibila ca ingrediente. Aroma specifica de secara, textura densa si putin umeda - daca o incercati calda cu putin unt deasupra veti ramane fanii ei :)

Ingrediente

Maia de secara
400 g
gata preparata si activa
Faina integrala de secara
300 g
Sare
2 lingurite
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
plus 1 lingura pentru uns tava
Miere
2 linguri
Apa
140 ml

Pasi de urmat

Pas 1

Pentru reteta trezim starterul de maia din frigider asa cum v-am explicat aici.

In total trebuie sa aveti cam 500g de maia gata - 400g folositi la reteta, restul de 100g puneti inapoi in frigider.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 1
Pas 2

Peste cele 400g de maia turnam apa, adaugam sarea, uleiul si mierea, amestecam.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 2
Pas 3

Puneti faina de secara si amestecati cu o lingura sau spatula - nu bagati mainile, aluatul este foarte lipicios(specificul fainii de secara), dar asa si trebuie.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 3
Pas 4

Nu se framanta nimic, asa cum l-ati amestecat cu lingura, se lasa in bol, acoperiti cu o folie alimentara si puneti la frigider pentru 24 de ore - va avea loc o fermentare de lunga durata specifica acestui tip de paine.

Eu ma organizez astfel - seara pana dimineata pun la trezit maiaua, dimineata fac aluatul si il pun la frigider pana urmatoarea dimineata.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 4
Pas 5

Dupa acest timp il scoateti din bol pe masa - nu se framanta si agita, doar ii dati usor forma cu mainile(putina faina presarata pe masa).

Eu l-am pus in tava de chec dreptunghiulara, deci l-am facut ca un rulou.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 5
Pas 6

Il treceti in forma de chec unsa cu putin ulei - sau asternuta cu hartie de copt.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 6
Pas 7

Si l-am lasat cam 4 ore pana a crescut bine si a umplut forma. Inainte de a o pune la cuptor ungeti deasupra sau stropiti cu putina apa.

Fiindca l-am scos dimineata din frigider si atunci l-am pus in tava, am avut timp suficient ziua sa-l astept sa creasca in voie.

Incercati sa va programati corect timpul, efortul fiind minim.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 7
Pas 8

Se coace timp de 45 de minute la cuptor preincalzit la 200 grade.

Dupa ce o scoateti fierbinte din cuptor, recomand s-o ungeti putin deasupra cu o pensula inmuiata in apa.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 8
Pas 9

Lasati sa se raceasca invelita intr-un prosop de bucatarie.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 9
Pas 10

Si gata, savurati o painica gustoasa si sanatoasa.

Pofta Buna!

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 paine medie)
Timp de preparare: 24 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 24 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Masha
Masha 09 May 2014, 07:54

gand la gand cu bucurie ! multumim pentru reteta, astazi voiam sa fac pentru prima data paine cu maia, dar nu mai am faina alba, asa ca aceasta reteta m-a scutit de un drum la magazin, revin dupa ce termin...

Masha
Masha 10 May 2014, 16:46

am revenit cu rezultatul final, 99% am asteptat si 1% am muncit sa zic asa, inca in final sa iasa o painca sanatoasa, satioasa si usor umeda la interior,  :

NarcisVirgiliu
NarcisVirgiliu 05 Jul 2014, 21:02

Buna, cu prima maia e nevoie de putina drojdie sau nu ? Daca da cand se adauga? Momentan tocmai am terminat amestecul din a 5-a zi si am bagat compozitia la frigider urmand sa coc maine seara pe vremea asta dar nu stiu ce sa fac cu drojdia :-( Pun sau nu pun? 

lena
Elena (lena) NarcisVirgiliu 06 Jul 2014, 21:05

Anume la aceasta reteta nu recomand sa folositi drojdie, dar pt prima paine cu maia am aratat mai bine in  reteta aici.

NarcisVirgiliu
NarcisVirgiliu 07 Jul 2014, 10:42

Mii de multumiri pt raspuns! Intrasem putin in panica deoarece nu am vazut maiaua cu multi bulbuci ca in pozele de aici. Daaaaar painea si-a dublat volumul la crescut, am lasat-o 4 ore si apoi am bagat-o la cuptor. S-a copt frumos, este afanata si minunata. Sper ca data viitoare maiaua sa fie mai puternica si sa creasca de 3x ;-) O zi buna!

NeluGherghisan284
Nelu Gherghisan (NeluGherghisan284) 24 Jul 2019, 09:42

Bună ziua. Folosesc aceleași tăvi Vă rog să îmi spuneți dimensiunile tăvilor dumneavoastră să pot aproxima dacă aluatul încape ok in tăvile mele yena. Mulțumesc frumos.

lena
Elena (lena) Nelu Gherghisan (NeluGherghisan284) 24 Jul 2019, 09:52

Tavile mele au 24x10cm.

NeluGherghisan284
Nelu Gherghisan (NeluGherghisan284) Elena (lena) 24 Jul 2019, 15:11

Mulțumesc frumos.

TurtițaFermecată275
Turtița Fermecată (TurtițaFermecată275) 30 Jul 2019, 22:22

O intrebare...nu e o eroare pe undeva ? Ca n-are cum sa iasa un kg. de paine cand toate ingredientele adunate nu sunt mai mult de 900 de grame si mai si scade la copt si la racit...

LiliaEnachi572
Lilia Enachi (LiliaEnachi572) 29 Nov 2023, 15:02

Buna,

Am facut prima data aceasta reteta de paine si mi-a iesit foarte bine zic eu. Am cateva intrebari. Ce rol are mierea? Daca vreau sa o scot din reteta la ce sa ma astept?

A iesit painica usor moale/lipicioasa la interior desi am urmat pasii si timpul de coacere 100%. Asa trebuie sa iasa sau ceva mai trebuie ajustat, de ex timpul sau temperatura cuptorului? Multumesc mult!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Lilia Enachi (LiliaEnachi572) 29 Nov 2023, 18:07

Ma bucur mult ca ati avut curaj sa incercati reteta! Mierea aduce un plus de gust, dar ajuta si la fermentarea de peste noapte. Puteti incerca sa renuntati la ea.

Posibil textura sa fie diferita in functie de calitatea fainii, incercati data viitoare usor sa cresteti gramajul la faina, si s-o tineti 5 min in plus la cuptor.

Pe de alta parte fiind painica integral preparata doar cu faina de secara, textura poate fi diferita de painea cu care v-ati obisnuit din grau.

LiliaEnachi572
Lilia Enachi (LiliaEnachi572) Elena (lena) 29 Nov 2023, 18:20

Multumesc mult!