Ingrediente
●
Maia de secara
400 g
gata preparata si activa
●
Faina integrala de secara
300 g
●
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
plus 1 lingura pentru uns tava
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Pentru reteta trezim starterul de maia din frigider asa cum v-am explicat aici.
In total trebuie sa aveti cam 500g de maia gata - 400g folositi la reteta, restul de 100g puneti inapoi in frigider.
Pas 2
Peste cele 400g de maia turnam apa, adaugam sarea, uleiul si mierea, amestecam.
Pas 3
Puneti faina de secara si amestecati cu o lingura sau spatula - nu bagati mainile, aluatul este foarte lipicios(specificul fainii de secara), dar asa si trebuie.
Pas 4
Nu se framanta nimic, asa cum l-ati amestecat cu lingura, se lasa in bol, acoperiti cu o folie alimentara si puneti la frigider pentru 24 de ore - va avea loc o fermentare de lunga durata specifica acestui tip de paine.
Eu ma organizez astfel - seara pana dimineata pun la trezit maiaua, dimineata fac aluatul si il pun la frigider pana urmatoarea dimineata.
Pas 5
Dupa acest timp il scoateti din bol pe masa - nu se framanta si agita, doar ii dati usor forma cu mainile(putina faina presarata pe masa).
Eu l-am pus in tava de chec dreptunghiulara, deci l-am facut ca un rulou.
Pas 6
Il treceti in forma de chec unsa cu putin ulei - sau asternuta cu hartie de copt.
Pas 7
Si l-am lasat cam 4 ore pana a crescut bine si a umplut forma. Inainte de a o pune la cuptor ungeti deasupra sau stropiti cu putina apa.
Fiindca l-am scos dimineata din frigider si atunci l-am pus in tava, am avut timp suficient ziua sa-l astept sa creasca in voie.
Incercati sa va programati corect timpul, efortul fiind minim.
Pas 8
Se coace timp de 45 de minute la cuptor preincalzit la 200 grade.
Dupa ce o scoateti fierbinte din cuptor, recomand s-o ungeti putin deasupra cu o pensula inmuiata in apa.
Pas 9
Lasati sa se raceasca invelita intr-un prosop de bucatarie.
Pas 10
Si gata, savurati o painica gustoasa si sanatoasa.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(1 paine medie)
Timp de preparare:
24 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
24 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)