Cozonac Rosencrantz

Am ajuns într-un final să-l încerc și să mă mir de ce nu l-am făcut până acum, că tot dădeam peste el pe alte site-uri. Mult mai simplu la preparat decât tradiționalul cozonac, dar parcă mai interesant la gust și textură.

Caramelul, nucile și untul sunt o combinație perfectă - ai senzația că mănânci bomboane cu cozonac :)

Ingrediente
Zahăr
21 linguri
12 linguri pentru caramel, +3 linguri de zahăr pentru lapte, și +6 lg zahăr pentru unt = total 21 linguri
Făină albă calitate superioară
350 g
   
Ouă
2 buc
   
Esență de vanilie
1 buc
plus alte arome care vă plac
Sare
0.25 lingurite
   
Lapte
110 ml
   
Drojdie proaspătă
25 g
sau aproximativ 15g uscată
Unt
130 g
   
Nuci măcinate
1 pahar
   
Pași de urmat
Pas 1

Într-o cratiță de aproximativ 26-28cm diametru topiți la foc mic cele 12 linguri de zahăr.

Când s-a făcut caramelul îl ungeti atent cu o lingură pe pereții oalei și lăsați la o parte să se răcească.

Cozonac Rosencrantz - Pas 1
Pas 2

Într-un bol măsurați făina, adăugați ouăle, sarea, vanilia și aromele care vă plac.

Cozonac Rosencrantz - Pas 2
Pas 3

Laptele cald se amestecă cu 3 linguri de zahăr și drojdia, se adaugă imediat peste făină, nu-l lăsați să facă spumă.

Cozonac Rosencrantz - Pas 3
Pas 4

Începem să frământăm aluatul, pentru început cu o lingură.

Cozonac Rosencrantz - Pas 4
Pas 5

Apoi cu mâinile - îl scoateți pe masa de lucru și dacă mai trebuie presărați puțină făină ca să-l frământați timp de aproximativ 5 minute.

Lăsați să se odihnească 10 minute.

Cozonac Rosencrantz - Pas 5
Pas 6

Untul moale îl amestecați cu 6 linguri de zahăr.

Cozonac Rosencrantz - Pas 6
Pas 7

Întindeți o foaie din aluat, să fie cam de 3mm grosime.

O ungeți cu untul amestecat cu zahăr.

Cozonac Rosencrantz - Pas 7
Pas 8

Presărați nucile tocate mărunt și le presați puțin cu mâinile, să se lipească de unt.

Cozonac Rosencrantz - Pas 8
Pas 9

Rulați strâns și tăiați acest rulou în aproximativ 7-8 bucăți.

Cozonac Rosencrantz - Pas 9
Pas 10

Aranjați uniform rulourile mici în cratița cu caramelul întărit și lăsați la crescut aproximativ 1 oră.

Cozonac Rosencrantz - Pas 10
Pas 11

Trebuie să-și cam dubleze volumul, acum este gata de pus la cuptor.

Cozonac Rosencrantz - Pas 11
Pas 12

Se coace la cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 30-40 de minute.

Cozonac Rosencrantz - Pas 12
Pas 13

Atenție! Imediat cum îl scoateți din cuptor trebuie răsturnat cu capul în jos pe un platou.

Eu am pus platoul peste cratiță.

Cozonac Rosencrantz - Pas 13
Pas 14

Menținând platoul cu o mână am întors cratița cu capul în jos, puțin am scuturat.

Dacă nu faceți chestia asta imediat din cuptor, caramelul se va întări și nu-l mai scoateți de acolo.

Cozonac Rosencrantz - Pas 14
Pas 15

L-am lăsat să se răcească bine.

Cozonac Rosencrantz - Pas 15
Pas 16

Aici vedeți și secțiunile - felii pline de nuci cu aromă de unt.

Poftă Bună!

Cozonac Rosencrantz - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-9 porții)
Timp de preparare:
45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min