Cozonac Rosencrantz

Am ajuns intr-un final sa-l incerc si sa ma mir de ce nu l-am facut pana acum, ca tot dadeam peste el pe alte site-uri. Mult mai simplu la preparat decat traditionalul cozonac, dar parca mai interesant la gust si textura.

Caramelul, nucile si untul sunt o combinatie perfecta - ai senzatia ca mananci bomboane cu cozonac :)

Ingrediente
Zahar
21 linguri
12 linguri pt caramel, +3 linguri de zahar pentru lapte, si +6 lg zahar pentru unt = total 21 linguri
Faina alba calitate superioara
350 g
Oua
2 buc
Esenta de vanilie
1 buc
plus alte arome care va plac
Sare
0.25 lingurite
Lapte
110 ml
Drojdie proaspata
25 g
sau aproximativ 15g uscata
Unt
130 g
Nuci macinate
1 pahar
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-o cratita de aproximativ 26-28cm diametru topiti la foc mic cele 12 linguri de zahar.

Cand s-a facut caramelul il ungeti atent cu o lingura pe peretii oalei si lasati la o parte sa se raceasca.

Cozonac Rosencrantz - Pas 1
Pas 2

Intr-un bol masurati faina, adaugati ouale, sare, vanilia si aromele care va plac.

Cozonac Rosencrantz - Pas 2
Pas 3

Laptele cald se amesteca cu 3 linguri de zahar si drojdia, se adauga imediat peste faina, nu-l lasati sa faca spuma.

Cozonac Rosencrantz - Pas 3
Pas 4

Incepem sa framantam aluatul, pentru inceput cu o lingura.

Cozonac Rosencrantz - Pas 4
Pas 5

Apoi cu mainile - il scoateti pe masa de lucru si daca mai trebuie presarati putina faina ca sa-l framantati timp de aproximativ 5 minute.

Lasati sa se odihneaza 10 minute.

Cozonac Rosencrantz - Pas 5
Pas 6

Untul moale il amestecati cu 6 linguri de zahar.

Cozonac Rosencrantz - Pas 6
Pas 7

Intindeti o foaie din aluat, sa fie cam de 3mm grosime.

O ungeti cu untul amestecat cu zahar.

Cozonac Rosencrantz - Pas 7
Pas 8

Presarati nucile tocate marunt si le presati putin cu mainile, sa se lipeasca de unt.

Cozonac Rosencrantz - Pas 8
Pas 9

Rulati strans si taiati acest rulou in aproximativ 7-8 bucati.

Cozonac Rosencrantz - Pas 9
Pas 10

Aranjati uniform rulourile mici in cratita cu caramelul intarit si lasati la crescut aproximativ 1 ora.

Cozonac Rosencrantz - Pas 10
Pas 11

Trebuie sa-si cam dubleze volumul, acum este gata de pus la cuptor.

Cozonac Rosencrantz - Pas 11
Pas 12

Se coace la cuptor preincalzit la 180 grade timp de 30-40 de minute.

Cozonac Rosencrantz - Pas 12
Pas 13

Atentie! Imediat cum il scoateti din cuptor trebuie rasturant cu capul in jos pe un platou.

Eu am pus platoul peste cratita.

Cozonac Rosencrantz - Pas 13
Pas 14

Mentinand platoul cu o mana am intors cratita cu capul in jos, putin am scuturat.

Daca nu faceti chestia asta imediat din cuptor, caramelul se va intari si nu-l mai scoateti de acolo.

Cozonac Rosencrantz - Pas 14
Pas 15

L-am lasati sa se raceasca bine.

Cozonac Rosencrantz - Pas 15
Pas 16

Aici vedeti si sectiunile - felii pline de nuci cu aroma de unt.

Pofta Buna!

Cozonac Rosencrantz - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-9 portii)
Timp de preparare:
45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min