Am ajuns într-un final să-l încerc și să mă mir de ce nu l-am făcut până acum, că tot dădeam peste el pe alte site-uri. Mult mai simplu la preparat decât tradiționalul cozonac, dar parcă mai interesant la gust și textură.
Caramelul, nucile și untul sunt o combinație perfectă - ai senzația că mănânci bomboane cu cozonac :)
Într-o cratiță de aproximativ 26-28cm diametru topiți la foc mic cele 12 linguri de zahăr.
Când s-a făcut caramelul îl ungeti atent cu o lingură pe pereții oalei și lăsați la o parte să se răcească.
Într-un bol măsurați făina, adăugați ouăle, sarea, vanilia și aromele care vă plac.
Laptele cald se amestecă cu 3 linguri de zahăr și drojdia, se adaugă imediat peste făină, nu-l lăsați să facă spumă.
Începem să frământăm aluatul, pentru început cu o lingură.
Apoi cu mâinile - îl scoateți pe masa de lucru și dacă mai trebuie presărați puțină făină ca să-l frământați timp de aproximativ 5 minute.
Lăsați să se odihnească 10 minute.
Untul moale îl amestecați cu 6 linguri de zahăr.
Întindeți o foaie din aluat, să fie cam de 3mm grosime.
O ungeți cu untul amestecat cu zahăr.
Presărați nucile tocate mărunt și le presați puțin cu mâinile, să se lipească de unt.
Rulați strâns și tăiați acest rulou în aproximativ 7-8 bucăți.
Aranjați uniform rulourile mici în cratița cu caramelul întărit și lăsați la crescut aproximativ 1 oră.
Trebuie să-și cam dubleze volumul, acum este gata de pus la cuptor.
Se coace la cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 30-40 de minute.
Atenție! Imediat cum îl scoateți din cuptor trebuie răsturnat cu capul în jos pe un platou.
Eu am pus platoul peste cratiță.
Menținând platoul cu o mână am întors cratița cu capul în jos, puțin am scuturat.
Dacă nu faceți chestia asta imediat din cuptor, caramelul se va întări și nu-l mai scoateți de acolo.
L-am lăsat să se răcească bine.
Aici vedeți și secțiunile - felii pline de nuci cu aromă de unt.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.