Am ajuns intr-un final sa-l incerc si sa ma mir de ce nu l-am facut pana acum, ca tot dadeam peste el pe alte site-uri. Mult mai simplu la preparat decat traditionalul cozonac, dar parca mai interesant la gust si textura.
Caramelul, nucile si untul sunt o combinatie perfecta - ai senzatia ca mananci bomboane cu cozonac :)
Intr-o cratita de aproximativ 26-28cm diametru topiti la foc mic cele 12 linguri de zahar.
Cand s-a facut caramelul il ungeti atent cu o lingura pe peretii oalei si lasati la o parte sa se raceasca.
Intr-un bol masurati faina, adaugati ouale, sare, vanilia si aromele care va plac.
Laptele cald se amesteca cu 3 linguri de zahar si drojdia, se adauga imediat peste faina, nu-l lasati sa faca spuma.
Incepem sa framantam aluatul, pentru inceput cu o lingura.
Apoi cu mainile - il scoateti pe masa de lucru si daca mai trebuie presarati putina faina ca sa-l framantati timp de aproximativ 5 minute.
Lasati sa se odihneaza 10 minute.
Untul moale il amestecati cu 6 linguri de zahar.
Intindeti o foaie din aluat, sa fie cam de 3mm grosime.
O ungeti cu untul amestecat cu zahar.
Presarati nucile tocate marunt si le presati putin cu mainile, sa se lipeasca de unt.
Rulati strans si taiati acest rulou in aproximativ 7-8 bucati.
Aranjati uniform rulourile mici in cratita cu caramelul intarit si lasati la crescut aproximativ 1 ora.
Trebuie sa-si cam dubleze volumul, acum este gata de pus la cuptor.
Se coace la cuptor preincalzit la 180 grade timp de 30-40 de minute.
Atentie! Imediat cum il scoateti din cuptor trebuie rasturant cu capul in jos pe un platou.
Eu am pus platoul peste cratita.
Mentinand platoul cu o mana am intors cratita cu capul in jos, putin am scuturat.
Daca nu faceti chestia asta imediat din cuptor, caramelul se va intari si nu-l mai scoateti de acolo.
L-am lasati sa se raceasca bine.
Aici vedeti si sectiunile - felii pline de nuci cu aroma de unt.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.