Această rețetă de prăjitură am făcut-o cu ocazia zilei de naștere a soțului meu, jumătatea mea, care mă susține în tot ce fac și mai ales, este principalul degustator și critic al rețetelor de pe site :)
În plus, este cel care are grijă ca site-ul să meargă bine, în multele probleme tehnice a fost acel invizibil care a rezolvat totul și a avut grijă. De fapt dacă nu era el, nu cred că măcar vreodată mă apucam să-l pornesc, a fost conceput și realizat complet tehnic de la zero de soțul meu Igor. Nu cred că vreodată m-am adresat așa public lui, dar aș vrea să știe că apreciez tot ce face pentru familia noastră și pentru mine în special
La Mulți Ani!
PS. Despre prăjitură - este simplă, de casă, cu ingrediente la îndemână - foarte comod de mâncat cu mâinile, deci bună pentru servit colegii și musafirii fără a folosi farfurii și furculițe.
Într-o cratiță turnați laptele, adăugați mierea, oul și untul.
Puneți-o pe aburi, la bain-marie și amestecați periodic până observați că se încălzește bine compoziția și untul s-a topit complet.
Adăugați bicarbonatul și amestecați continuu.
Observați că va începe să se facă toată compoziția ca o spumă - așa și trebuie, reacție normală a bicarbonatului cu mierea.
Dacă cumva nu apare spumă, trebuie să fie compoziția mai fierbinte, aveți răbdare.
Cam după 2-3 minute luați cratița de pe foc, adăugați făina.
Amestecați aluatul cu o lingură, că este fierbinte - apoi îl treceți pe masa înfăinată și mai frământați cu mâinile până se uniformizează.
Se împarte în 4 bucăți, lăsați-le 5-10 minute să se odihnească, de preferat în cratița/bolul cald în care ați frământat aluatul.
Presărați făina pe masă și din fiecare bucată de aluat întindeți 4 turte - cât mai subțiri și uniforme.
Le puneți pe fiecare pe o foaie de copt sau direct în tavă.
Fiecare turtă se coace aproximativ 5-10 minute la cuptor preîncălzit la 200 grade - până se rumenesc frumos.
Le lăsați să se răcească complet.
Într-un tuci fierbeți laptele(cele 350ml), când dă în clocot adăugați grișul în ploaie, amestecați bine cu un tel să nu fie cocoloașe.
Când s-a îngroșat bine, stingeți focul și lăsați să se răcească complet compoziția.
După ce s-a răcit grișul ne apucăm să facem crema.
Untul moale se pune într-un bol împreună cu zahărul pudră.
Se amestecă bine cu mixerul apoi pe parcurs se adaugă câte 2-3 linguri din compoziția de griș cu lapte.
Asta-i toată crema, este foarte gustoasă și îmi place că se ține ferm, nu curge când tăiați prăjitura.
Ungeți prima foaie cu jumătate din cremă.
A 2-a foaie se unge cu gem.
Următoarea se unge cu restul de cremă.
Ultima foaie se pune deasupra și nu se unge cu nimic.
Lăsați prăjitura câteva ore la temperatura camerei să se înmoaie bine, apoi la frigider să se întărească crema.
Am observat că se înmoaie și mai bine după 1-2 zile, așa că fară grijă puteți s-o faceți dinainte - foile neuncate țin și o lună.
Apoi o porționați cum vă place, marginile neuniforme le tăiați separat.
Deasupra eu am presărat-o cu nucă de cocos, dar merge bine și cu zahăr pudră sau orice glazură vă place - de ciocolată de exemplu.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.