Aceasta reteta de prajitura am facut-o cu ocazia zilei de nastere a sotului meu, jumatatea mea, care ma sustine in tot ce fac si mai ales, este principalul degustator si critic al retetelor de pe site :)
In plus, este cel care are grija ca site-ul sa mearga bine, in multele probleme tehnice a fost acel invizibil care a rezolvat totul si a avut grija. De fapt daca nu era el, nu cred ca macar vreodata ma apucam sa-l pornesc, a fost conceput si realizat complet tehnic de la zero de sotul meu Igor. Nu cred ca vreodata m-am adresat asa public lui, dar as vrea sa stie ca apreciez tot ce face pentru familia noastra si pentru mine in special
La Multi Ani!
PS. Despre prajitura - este simpla, de casa, cu ingrediente la indemana - foarte comod de mancat cu mainile, deci buna pentru servit colegii si musafirii fara a folosi farfurii si furculite.
Intr-o cratita turnati laptele, adaugati mierea, oul si untul.
Puneti-o pe aburi, la bain-marie si amestecati periodic pana observati ca se incalzeste bine compozitia si untul s-o topit complet.
Adaugati bicarbonatul si amestecati continuu.
Observati ca va incepe sa se faca toata compozitia ca o spuma - asa si trebuie, reactie normala a bicarbonatului cu mierea.
Daca cumva nu apare spuma, trebuie sa fie compozitia mai fierbinte, aveti rabdare.
Cam dupa 2-3 minute luati cratita de pe foc, adaugati faina.
Amestecati aluatul cu o lingura, ca este fierbinte - apoi il treceti pe masa infainata si mai framantati cu mainile pana se uniformizeaza.
Se imparte in 4 bucati, lasati-le 5-10 minute sa se odihneasca, de preferat in cratita/bolul cald in care ati framantat aluatul.
Presarati faina pe masa si din fiecare bucata de aluat intindeti 4 turte - cat mai subtiri si uniforme.
Le puneti pe fiecare pe o foaie de copt sau direct in tava.
Fiecare turta se coace aproximativ 5-10 minute la cuptor preincalzit la 200 grade - pana se maronesc frumos.
Le lasati sa se raceasca complet.
Intr-un tuci fierbeti laptele(cele 350ml), cand da in clocot adaugati grisul in ploaie, amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase.
Cand s-a ingrosat bine, stingeti focul si lasati sa se raceasca complet compozitia.
Dupa ce s-a racit grisul ne apucam sa facem crema.
Untul moale se pune intr-un bol impreuna cu zaharul pudra.
Se amesteca bine cu mixerul apoi pe parcurs se adauga cate 2-3 linguri din compozitia de gris cu lapte.
Asta-i toata crema, este foarte gustoasa si imi place ca se tine ferm, nu curge cand taiati prajitura.
Ungeti prima foaie cu jumatate din crema.
A 2-a foaie se unge cu gem.
Urmatoarea se unge cu restul de crema.
Ultima foaie se pune deasupra si nu se unge cu nimic.
Lasati prajitura cateva ore la temperatura camerei sa se inmoaie bine, apoi la frigider sa se intareasca crema.
Am observat ca se inmoaie si mai bine dupa 1-2 zile, asa ca fara grija puteti s-o faceti dinainte - foile neunse tin si o luna.
Apoi o portionati cum va place, marginile neuniforme le taiati separat.
Deasupra eu am presarat-o cu nuca de cocos, dar merge bine si cu zahar pudra sau orice glazura va place - de ciocolata de exemplu.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.