Cartofi cu smantana

Este mancarica de cartofi pe care mi-o facea bunica in copilarie, acum o prepar si singura foarte des(cand nu tin regim :) - reteta foarte simpla, se poate manca ca si garnitura sau ca atare. I-a placut foarte mult si fetitei mele de 18 luni, buna idee de mancarica pentru copilasi.

Ingrediente
Cartofi
1 kg
ar fi bine sa alegeti cartofi rosii
Smantana
400 g
Ceapa alba
1 buc
Faina alba calitate superioara
2 linguri
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Frunza de dafin
2 buc
Pasi de urmat
Pas 1

Cartofii se curata, se spala, se taie cubulete. Intr-o cratita se pun cartofii, se toarna apa cat sa-i acopere bine si ii puneti la fiert.

Cartofi cu smantana - Pas 1
Pas 2

Cand incep sa fiarba faceti focul mic, adaugati frunza de dafin si lasati cam 30 de min.

Cartofi cu smantana - Pas 2
Pas 3

Cam peste vreo 20 de min, cand cartofii sunt aproape fierti, incepem sa facem sosul de smantana.

Ceapa se curata si se taie marunt, intr-o tigaie turnati uleiul, adaugati ceapa si o caliti usor.

Cartofi cu smantana - Pas 3
Pas 4

Peste vreo 2 min, adaugati 2 linguri de faina, amestecati si mai lasati cateva minute pana se rumeneste ceapa usor.

Cartofi cu smantana - Pas 4
Pas 5

Acum adaugati smantana si amestecati bine.

Cartofi cu smantana - Pas 5
Pas 6

Faceti focul mic sub sosul de smantana sa fiarba incet - in acest timp se scurge zeama in care au fiert cartofii intr-o fafurie adanca sau cratita mai mica.

Cartofi cu smantana - Pas 6
Pas 7

Cu aceasta supa de cartofi se dizolva un pic sosul de smantana, daca este prea gros. Adaugati cate putin si amestecati  pana obtineti consistenta dorita, cea a unei smantani lichide.

Cartofi cu smantana - Pas 7
Pas 8

Adaugati sosul in cartofi, amestecati bine si sa lasati sa fiarba inca 5 min.

Cartofi cu smantana - Pas 8
Pas 9

Mancarica se mananca mai bine fierbinte sau calda, cartofii reincalziti sunt mai tari de obicei.

Pofta Buna!

Cartofi cu smantana - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (5-6 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min