Este mâncărică de cartofi pe care mi-o făcea bunica în copilărie, acum o prepar și singură foarte des(când nu țin regim :) - rețetă foarte simplă, se poate mânca ca și garnitură sau ca atare. I-a plăcut foarte mult și fetiței mele de 18 luni, bună idee de mâncărică pentru copilași.
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe. Într-o cratiță se pun cartofii, se toarnă apă cât să-i acopere bine și îi puneți la fiert.
Când încep să fiarbă faceți focul mic, adăugați frunza de dafin și lăsați cam 30 de min.
Cam peste vreo 20 de min, când cartofii sunt aproape fierți, începem să facem sosul de smântână.
Ceapa se curăță și se taie mărunt, într-o tigaie turnați uleiul, adăugați ceapa și o căliți ușor.
Peste vreo 2 min, adăugați 2 linguri de făină, amestecați și mai lăsați câteva minute până se rumenește ceapa ușor.
Acum adăugați smântâna și amestecați bine.
Faceți focul mic sub sosul de smântână să fiarbă încet - în acest timp se scurge zeama în care au fiert cartofii într-o farfurie adâncă sau cratiță mai mică.
Cu această supă de cartofi se dizolvă un pic sosul de smântână, dacă este prea gros. Adăugați câte puțin și amestecați până obțineți consistența dorită, cea a unei smântâni lichide.
Adăugați sosul în cartofi, amestecați bine și să lăsați să fiarbă încă 5 min.
Mâncărică se mănâncă mai bine fierbinte sau caldă, cartofii reîncălziți sunt mai tari de obicei.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.