Este mancarica de cartofi pe care mi-o facea bunica in copilarie, acum o prepar si singura foarte des(cand nu tin regim :) - reteta foarte simpla, se poate manca ca si garnitura sau ca atare. I-a placut foarte mult si fetitei mele de 18 luni, buna idee de mancarica pentru copilasi.
Cartofii se curata, se spala, se taie cubulete. Intr-o cratita se pun cartofii, se toarna apa cat sa-i acopere bine si ii puneti la fiert.
Cand incep sa fiarba faceti focul mic, adaugati frunza de dafin si lasati cam 30 de min.
Cam peste vreo 20 de min, cand cartofii sunt aproape fierti, incepem sa facem sosul de smantana.
Ceapa se curata si se taie marunt, intr-o tigaie turnati uleiul, adaugati ceapa si o caliti usor.
Peste vreo 2 min, adaugati 2 linguri de faina, amestecati si mai lasati cateva minute pana se rumeneste ceapa usor.
Acum adaugati smantana si amestecati bine.
Faceti focul mic sub sosul de smantana sa fiarba incet - in acest timp se scurge zeama in care au fiert cartofii intr-o fafurie adanca sau cratita mai mica.
Cu aceasta supa de cartofi se dizolva un pic sosul de smantana, daca este prea gros. Adaugati cate putin si amestecati pana obtineti consistenta dorita, cea a unei smantani lichide.
Adaugati sosul in cartofi, amestecati bine si sa lasati sa fiarba inca 5 min.
Mancarica se mananca mai bine fierbinte sau calda, cartofii reincalziti sunt mai tari de obicei.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.