Dulceata de visine este preferata mea, ca gust si aroma - dar am si preferinte, imi place sa fie legata(nu lichida ca un compot) si sa-si pastreze culoarea si aroma(care se cam pierd la fierberea indelungata). O chestie destul de greu de realizat, am lucrat cateva sezoane sa deduc formula si timpul perfecti de fierbere. Zic ca anul asta am reusit perfect - dulceata mi-a iesit fantastica, aromata, legata cu gust si culoare intense de visine - si asta fara chimicale si adaosuri!
Foarte important sa fierbeti in cantitati mici dulceata si in vase mai largi - de gen tigai adanci sau castroane. Asta nu-i un moft de-al meu, asa se caramelizeaza mai repede zaharul si se evapora excesul de apa - deci asa reducem timpul de fierbere si obtinem o dulceata legata si aromata.
Visinele se spala si curata de samburi.
Turnati zaharul peste ele, amestecati si lasati cateva ore sa-si lase bine zeama.
Perfect ar fi sa le tineti peste noapte.
Visinele mele si-au lasat sucul cam in 5 ore, am mai amestecat din cand in cand in ele sa grabesc procesul.
Si acum etapa cea mai importanta - fierberea...
Vedeti in poza tigaia-cratita mea - are 28 cm in diametru si am pus in ea la fiert jumate din cantitatea de visine cu suc de mai sus - aproximativ 4-5 polonice.
Daca aveti tigaie/cratita de 24 cm puneti 3 polonice.
Faceti focul mare si cand incepe sa fiarba intens il micsorati putin, dar dulceata tot trebuie sa fiarba mai cu spuma si cu spor.
Fierbeti timp de 10 minute amestecand din cand in cand.
Dupa acest timp faceti testul cu picatura.
Eu am facut cateva ca sa va arat diferenta - picatura mai ferma si culoare mai intensa este cea corecta - in acest moment luati cratita de pe foc.
Daca nu este bine, mai lasati sa fiarba 2 minute si iar testati.
Lasati cratita fara foc aproximativ 2 minute, mai amestecati in ea putin sa se lase spuma daca este.
Apoi turnati dulceata in borcane uscate si curate. Puneti capacul si il strangeti bine, puneti la o parte si lasati sa se raceasca - alte operatiuni nu trebuie sa mai faceti - sterilizare, etc.
Dintr-o cratita din asta de dulceata fiarta mi-au iesit 1 borcan si jumate - jumatea o acoperiti cu capac si fierbeti urmatoare tura de dulceata, o turnati peste dulceata anterioara sa completati borcanul.
Eu am fiert de 2 ori cantitatea mea de 1 kg de visine, nu m-am obosit prea mult, mai ales ca am fiert-o mai putin timp.
Mi-au iesit fix 3 borcane de dulceata - trebuie lasate sa se raceasca bine apoi depozitate in camara.
Aici vedeti cat de caramelizate sunt visinele si dulceata foarte bine legata.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.