Dulceață de vișine

Dulceața de vișine este preferata mea, ca gust și aromă - dar am și preferințe, îmi place să fie legată (nu lichidă ca un compot) și să-și păstreze culoarea și aroma (care se cam pierd la fierberea îndelungată). O chestie destul de greu de realizat, am lucrat câteva sezoane să deduc formula și timpul perfecți de fierbere. Zic că anul ăsta am reușit perfect - dulceața mi-a ieșit fantastică, aromată, legată cu gust și culoare intense de vișine - și asta fără chimicale și adaosuri!

Foarte important să fierbeți în cantități mici dulceața și în vase mai largi - de gen tigăi adânci sau castroane. Asta nu-i un moft de-al meu, așa se caramelizează mai repede zahărul și se evaporă excesul de apă - deci așa reducem timpul de fierbere și obținem o dulceață legată și aromată.

Ingrediente
Vișine fără sâmburi
1 kg
dintr-un kg de vișine cu sâmburi ies aproximativ 850g de vișine curățate
Zahăr
1 kg
   
Pași de urmat
Pas 1

Vișinele se spală și curăță de sâmburi.

Dulceață de vișine - Pas 1
Pas 2

Turnați zahărul peste ele, amestecați și lăsați câteva ore să-și lase bine zeama.

Perfect ar fi să le țineți peste noapte.

Dulceață de vișine - Pas 2
Pas 3

Vișinele mele și-au lăsat sucul cam în 5 ore, am mai amestecat din când în când în ele să grăbesc procesul.

Dulceață de vișine - Pas 3
Pas 4

Și acum etapa cea mai importantă - fierberea...

Vedeți în poză tigaia-cratița mea - are 28 cm în diametru și am pus în ea la fiert jumate din cantitatea de vișine cu suc de mai sus - aproximativ 4-5 polonice.

Dacă aveți tigaie/cratiță de 24 cm puneți 3 polonice.

Dulceață de vișine - Pas 4
Pas 5

Faceți focul mare și când începe să fiarbă intens îl micșorați puțin, dar dulceața tot trebuie să fiarbă mai cu spumă și cu spor.

Fierbeți timp de 10 minute amestecând din când în când.

Dulceață de vișine - Pas 5
Pas 6

După acest timp faceți testul cu picătura.

Eu am făcut câteva ca să vă arăt diferența - picătura mai fermă și culoare mai intensă este cea corectă - în acest moment luați cratița de pe foc.

Dacă nu este bine, mai lăsați să fiarbă 2 minute și iar testați.

Dulceață de vișine - Pas 6
Pas 7

Lăsați cratița fără foc aproximativ 2 minute, mai amestecați în ea puțin să se lase spuma dacă este.

Apoi turnați dulceața în borcane uscate și curate. Puneți capacul și îl strângeți bine, puneți la o parte și lăsați să se răcească - alte operațiuni nu trebuie să mai faceți - sterilizare, etc.

Dulceață de vișine - Pas 7
Pas 8

Dintr-o cratiță din asta de dulceață fiartă mi-au ieșit 1 borcan și jumate - jumătatea o acoperiți cu capac și fierbeți următoarea tură de dulceață, o turnați peste dulceața anterioară să completați borcanul.

Eu am fiert de 2 ori cantitatea mea de 1 kg de vișine, nu m-am obosit prea mult, mai ales că am fiert-o mai puțin timp.

Dulceață de vișine - Pas 8
Pas 9

Mi-au ieșit fix 3 borcane de dulceață - trebuie lăsate să se răcească bine apoi depozitate în cămară.

Dulceață de vișine - Pas 9
Pas 10

Aici vedeți cât de caramelizate sunt vișinele și dulceața foarte bine legată.

Poftă Bună!

Dulceață de vișine - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 g (3 borcane de 300g)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 240 min