Gem de visine

Mai bun decat dulceata de visine poate sa fie doar un gem de visine, si asta pentru ca la noi in familie la putere sunt anume gemurile - pentru prajituri, clatite, oladii, cornuri - anume gemurile dense si aromate sunt la mare trecere.

Aici am aplicat aceeasi metoda de la Gemul de capsuni si Dulceata de visine - respectiv nu avea cum sa fie altfel decat un gem de exceptie - culoare rubinie, aroma de visine intensa si dens, asa ca sa stea lingura in el, numa bun de uns pe paine cu unt :)

Ingrediente
Visine fara samburi
1 kg
Zahar
1 kg
Pasi de urmat
Pas 1

Visinele se curata de samburi - aveti grija sa nu ramana vreunul pe acolo.

Gem de visine - Pas 1
Pas 2

Si le treceti prin robot - eu nu le fac chiar pasta, imi place sa se simta bucatele.

Foarte important sa nu ajunga vreun sambure pe acolo pentru ca se marunteste in robot si va fi gem cu scartz :)

Gem de visine - Pas 2
Pas 3

Adaugati zaharul la visinele maruntite si amestecati bine - lasati vreo ora sa-si mai lase zeama.

Gem de visine - Pas 3
Pas 4

Turnati intr-o tigaie/cratita(de 28 cm diametru a fost a mea) aproximativ 4 polonice din amestecul de visine si puneti la fiert.

Gem de visine - Pas 4
Pas 5

Cand incepe sa fiarba micsorati putin focul.

Gem de visine - Pas 5
Pas 6

Reglati flacara sub cratita sa fiarba intens, cu spuma, dar sa nu va iasa pe afara.

Amestecati periodic si lasati asa la fiert cam 10-12 minute.

Gem de visine - Pas 6
Pas 7

Am observat ca gemul de visine trebuie sa fiarba cu cateva minute mai mult decat cel de capsuni.

Dupa ce a fiert intens vreo 10-12 minute, faceti focul mai mic si testati picatura pe farfurie - daca mai trebuie mai lasati 3-4 minute la fiert.

Oricum desi pare lichid cand este fierbinte, dupa racire se ingroasa bine.

Gem de visine - Pas 7
Pas 8

Il turnati fierbinte in borcane uscate si curate, inchideti ermetic capacul.

Asta-i tot, nu punem conservant si nici nu le sterilizam, stau foarte bine peste iarna, chiar si in camara de la bloc.

Gem de visine - Pas 8
Pas 9

Ies aproximativ 3 borcane dintr-un kg de visine - daca faceti cantitate mai mare trebuie doar sa fierbeti dulceata in cateva ture - si nu mai mult de 4 polonice de amestec crud de visine cu zahar la o cratita/tigaie de 28 cm.

Gem de visine - Pas 9
Pas 10

Aici dupa racire, vedeti cat de gros este.

Foarte buna si chiar va recomand - eu am planuri marete cu acest gem, trebuie sa mai fac inca macar 10 borcane.

Pofta Buna!

Gem de visine - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 g (3 borcane de 300g)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min