Gem de vișine

Mai bun decât dulceața de vișine poate să fie doar un gem de vișine, și asta pentru că la noi în familie la putere sunt anume gemurile - pentru prăjituri, clătite, oladii, cornuri - anume gemurile dense și aromate sunt la mare trecere.

Aici am aplicat aceeași metodă de la Gemul de căpșuni și Dulceața de vișine - respectiv nu avea cum să fie altfel decât un gem de excepție - culoare rubinie, aromă de vișine intensă și dens, așa ca să stea lingura în el, numai bun de uns pe pâine cu unt :)

Ingrediente
Vișine fără sâmburi
1 kg
   
Zahăr
1 kg
   
Pași de urmat
Pas 1

Vișinele se curăță de sâmburi - aveți grijă să nu rămână vreunul pe acolo.

Gem de vișine - Pas 1
Pas 2

Și le treceți prin robot - eu nu le fac chiar pastă, îmi place să se simtă bucățele.

Foarte important să nu ajungă vreun sâmbure pe acolo pentru că se mărunțește în robot și va fi gem cu scârț :)

Gem de vișine - Pas 2
Pas 3

Adăugați zahărul la vișinele mărunțite și amestecați bine - lăsați vreo oră să-și mai lase zeama.

Gem de vișine - Pas 3
Pas 4

Turnați într-o tigaie/cratiță (de 28 cm diametru a fost a mea) aproximativ 4 polonice din amestecul de vișine și puneți la fiert.

Gem de vișine - Pas 4
Pas 5

Când începe să fiarbă micșorați puțin focul.

Gem de vișine - Pas 5
Pas 6

Reglați flacăra sub cratiță să fiarbă intens, cu spumă, dar să nu vă iasă pe afară.

Amestecați periodic și lăsați așa la fiert cam 10-12 minute.

Gem de vișine - Pas 6
Pas 7

Am observat că gemul de vișine trebuie să fiarbă cu câteva minute mai mult decât cel de căpșuni.

După ce a fiert intens vreo 10-12 minute, faceți focul mai mic și testați picătura pe farfurie - dacă mai trebuie mai lăsați 3-4 minute la fiert.

Oricum deși pare lichid când este fierbinte, după răcire se îngroașă bine.

Gem de vișine - Pas 7
Pas 8

Îl turnați fierbinte în borcane uscate și curate, închideți ermetic capacul.

Asta-i tot, nu punem conservant și nici nu le sterilizăm, stau foarte bine peste iarnă, chiar și în cămara de la bloc.

Gem de vișine - Pas 8
Pas 9

Ies aproximativ 3 borcane dintr-un kg de vișine - dacă faceți cantitate mai mare trebuie doar să fierbeți dulceata în câteva ture - și nu mai mult de 4 polonice de amestec crud de vișine cu zahăr la o cratiță/tigaie de 28 cm.

Gem de vișine - Pas 9
Pas 10

Aici după răcire, vedeți cât de gros este.

Foarte bun și chiar vă recomand - eu am planuri mărețe cu acest gem, trebuie să mai fac încă măcar 10 borcane.

Poftă Bună!

Gem de vișine - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 g (3 borcane de 300g)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min