Ratatouille (varianta clasica)

Este de fapt o tocanita de legume, dar fiindca anume in aceasta combinatie o fac francezii am zis sa fie Ratatouille. Ati vazut mai demult pe site reteta de Ratatouille inspirata si improvizata din desenul animat cu acelasi nume, dar este improvizatie totusi. Varianta clasica, de la mama ei, este anume asa, ca o tocanita - bucatile sunt putin mai mari decat la tocana romaneasca, in plus se adauga putin ierburi de Provence(chestie la care ezitasem, dar bine ca am pus - este combinatie minunata).

In incercarea de a gasi o varianta cat mai apropiata de originalul din Franta, am vazut ca mai toate retetele urmeaza cateva reguli de baza - in schimb procesul de preparare difera la fiecare bucatar. Asa ca am urmat si eu regulile generale, dar am incercat sa adaptez reteta la logica mea de gatit :)

A iesit minunata, chiar si eu nu ma asteptam la asa un rezultat delicios - ierburile i-au dat un farmec separat, legumele toate se vad, au gust si textura, chiar va recomand.

Ingrediente
Ardei gras
2 buc
rosu sau verde
Dovlecei
2 buc
de marime medie
Vinete
1 buc
Ceapa alba
1 buc
Rosii
3 buc
Usturoi (catei)
5 buc
Ierburi de provence uscate
0.5 lingurite
optional
Sare
0.5 lingurite
dupa gust
Ulei de floarea soarelui
100 ml
sau de masline
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-o tigaie mai adanca turnati ceva mai mult ulei si il incingeti foarte bine.

Ardeiul se taie bucatele mai maricele - cam 1cmx1cm si se pune in uleiul incins, se caleste pe foc iute, periodic amestecati.

Ratatouille (varianta clasica) - Pas 1
Pas 2

Cand incepe sa se rumeneasca il scoateti din ulei cu o spatula si scoateti pe o farfurie separat.

Focul sub tigaie nu se opreste.

Ratatouille (varianta clasica) - Pas 2
Pas 3

Adaugati imediat in acelasi ulei dovleceii taiati cubulete si la fel caliti rapid si apoi scoateti in farfurie langa ardei.

Ratatouille (varianta clasica) - Pas 3
Pas 4

Si ultima runda este de vinete - se adauga in locul dovleceilor si la fel se caleste pana se rumenesc putin.

Ordinea de calirea a legumelor nu-i aleatorie - fiinda vinetele absorb mai mult ulei decat celelalte legume, recomand sa le faceti intotdeauna la urma.

Observati ca dupa calirea vinetelor nu veti mai avea ulei in tigaie.Le scoateti din tigaie si lasati la o parte in farfurie langa ardei si dovlecei.

Ratatouille (varianta clasica) - Pas 4
Pas 5

Si acum ultima etapa:

- adaugati inca putin ulei in tigaie(la mine vinetele au absorbit totul si a trebuit sa mai adaug) - doar 2-3 linguri si ceapa taiata cubulete, o caliti pana incepe sa se rumeneasca.

Ratatouille (varianta clasica) - Pas 5
Pas 6

- rosiile taiate cubulete le adaugati peste ceapa si lasati sa se caleasca 5 minute.

Ratatouille (varianta clasica) - Pas 6
Pas 7

- rosiile se vor face ca un sos mai gros si trebuie sa fie cat mai putin apos sosul. Daca e nevoie mai lasati sa fiarba cateva minute, asa tocana va avea un gust mai pregnant de rosii.

Ratatouille (varianta clasica) - Pas 7
Pas 8

La acest sos de rosii cu ceapa adaugati legumele calite anterior si amestecati usor, lasati sa se caleasca impreuna aproximativ 5 minute.

Ratatouille (varianta clasica) - Pas 8
Pas 9

Apoi taiati marunt catetii de usturoi si ii adaugati in tocana, potriviti de sare si puneti ierburile de Provence, daca le aveti.

Amestecati si mai lasati 5 minute pe foc, dupa care il opriti si lasati legumele inca minim 30 minute sa se patrunda in tigaie, inainte de servire.

Ratatouille (varianta clasica) - Pas 9
Pas 10

Cea mai gustoasa a fost calda sau rece - o perfecta garnitura in acest sezon de legume.

Apropo, daca ma intrebati - de ce nu am putea face toate legumele o data - tocana iese mai apoasa, ca si fiarta, legumele se desfac si nu iese aceeasi textura si gust.

Pofta Buna!

Ratatouille (varianta clasica) - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1000 g (4-5 portii)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min