Așteptam acest sezon de dovlecei și vinete pentru a testa galeta tare lăudată pe multe bloguri - pe lângă faptul că este simplă și bună pentru vegetarieni/post(și nu numai) este extraordinar de frumoasă și gustoasă. Aluatul crocant, legumele aromate și fragede, efectiv se topește în gură și mai cere și următoarea bucată :)
Recomand s-o încercați neapărat, eu am fost sceptică până am gustat din ea - abia atunci mi-am dat seama că laudele au fost chiar pe merit. Inclusiv și soțul a apreciat-o mult, în doi am terminat-o practic în câteva ore. La ultimul pas aveți și o secțiune, eu zic destul de relevantă :)
Într-un bol amestecați apa fierbinte cu uleiul și un vârf de cuțit de sare.
Adăugați făina și amestecați aluatul cu o lingură.
Apoi îl frământați puțin cu mâinile, să se uniformizeze. Chiar dacă este uleios, nu vă speriați, așa e și normal, că doar conține ulei.
Lăsați să se odihnească vreo 20-30 de minute.
După acest timp observați că aluatul se mai înmoaie și lasă puțin ulei - presărați puțină făină pe masă și îl mai frământați puțin, apoi lăsați la o parte până pregătiți legumele.
Cât aluatul se odihnește prima și a doua oară pregătim legumele.
Mai întâi facem un sos de legume:
- într-un bol mic puneți 1 roșie, jumătate de ardei, 1 ceapă mică, 2 căței de usturoi, pătrunjel și puțină sare.
- facem piure din ele cu blenderul, potriviți de sare după gust.
Dovlecelul, 2 roșii și vânăta se taie felii subțiri.
Feliile de vinete le prăjiți puțin, pe grătar sau tigaie - eu le-am făcut simplu, fără ulei.
Dovlecelul și roșiile se lasă crude.
Aluatul se întinde cu sucitorul și îl puneți într-o tavă - aveți grijă să aveți bordurile puțin mai mari lăsate.
Puneți sos din abundență peste aluat.
Și începeți să aranjați în evantai, alternativ, feliile de roșii, dovlecei și vinete pregătite anterior.
Cam așa arată ale mele gata aranjate - le stropiți cu puțin ulei de măsline, presărați un pic de sare și dacă aveți ierburi de provence uscate.
Trageți bordurile puțin peste legume, ca în poză.
Puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru 40-45 de minute.
După ce se rumenește frumos, o scoateți din cuptor și lăsați măcar o oră să se pătrundă.
Este la fel de bună caldă și rece, aluatul este crocant, legumele foarte bine făcute și aromate.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.