Mai românește ar fi tarta răsturnată cu caise, dar fiindcă așa o cheamă francezii, să fie Tarte "Tatin" - sună mai pretențios :)
O prăjitură banal de simplă, dar foarte gustoasă - a fost apreciată de ai mei, chiar și de Sofia care nu mănâncă caise în mod normal.
Bineînțeles că abia aștept să fac varianta clasică, cu mere, dar și aceasta cu caise nu trebuie ignorată. Este puțin crocantă, aromată de la caise și unt, recomand cu mare încredere!
Aluatul puteți să-l faceți cu mâinile sau la robot, eu am preferat robotul - este puțin mai repede și mai curat.
Deci se pun în robot făina, 125g unt moale, gălbenușul, sarea și apa.
Amestecați bine până devine aluatul uniform.
Formați o bilă din el, acoperiți cu folie de plastic și puneți la frigider pentru 1-2 ore.
Într-o cratiță (a mea a fost de 28 cm) topiți untul cu zahăr - doar topiți, nu caramelizați.
Adăugați vanilia și pudra de ghimbir dacă aveți.
Atenție! Cratița o alegeți cu mânere de metal, ca s-o puteți pune la cuptor, sau folosiți o tavă de cuptor rotundă cu pereții nedetașabili.
Caisele le spălați și curățați, aranjați-le în cratiță cu untul topit - observați că le-am pus cu "pălăriile" în jos.
Aluatul se întinde într-o foaie rotundă de dimensiunea tăvii.
Îl puneți peste caise, puțin presați și aranjați marginile. Înțepați din loc în loc cu o furculiță.
Puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru aproximativ 40-45 de minute.
După acest timp o scoateți și lăsați 10 min în tavă.
După aceste 10 minute răsturnați prăjitura pe un platou și lăsați să se răcească complet.
Apoi o serviți cum vă place, ca atare sau cu înghețată.
Eu am presărat un pic de zahăr pe ea, pentru decor.
Poftă bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.