Sos Bolognese

Sos Bolognese

Unul din cele mai folosite sosuri din bucataria italiana - sosul Bolognese, se foloseste de obicei pentru a pregati lasagna, paste dar si in combinatie cu diverse legume, de exemplu vinete(una din mancarurile noastre preferate).

Sosul Bolognese, sa stiti ca se mai numeste si ragu bolognese, ne place foarte mult si de obicei gatesc portie dubla din el, una o folosesc imediat iar pe cealalta o congelez pentru alta data.

Tot secretul intr-un sos bolognese gustos este sa aveti rabdare si sa-l fierbeti la foc mic timp de 2 ore. Varianta de mai jos este verificata de ani de zile, primesc multe complimente de fiecare data cand gatesc cu el, deci va recomand neaparat sa-l folositi si sa-l aveti la indemana in congelator.

 

Ingrediente

Ceapa alba
2 buc
Usturoi
4 buc
catei mici
Ulei de masline
50 ml
Carne tocata de porc
300 g
Carne tocata vita
300 g
Rosii pasate la conserva
700 g
sau rosii proaspete pasate, bulion de casa
Vin alb demisec
100 ml
Busuioc uscat
1 lingurita
sau busuioc proaspat, puteti adauga si maghiran uscat
Sare
0.5 lingurite
sarati dupa gust
Morcovi
1 buc
optional
Telina tije Apio
1 buc
optional
Unt
30 g
Pasta de rosii
1 lingura
Lapte
3 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Acestea sunt primele ingrediente de baza a retetei - ceapa si usturoiul le puneti obligatoriu, morcovul si tija de telina sunt optionale. Toate le tocati cat mai mic posibil, morcovul il puteti trece prin razatoarea fina.

Am facut de multe ori fara morcov si telina, iese la fel de bun sosul bolognese.

Sos Bolognese - Pas 1
Pas 2

Intr-o tigaie adanca, sau un ceaun, incalziti bine uleiul si untul(acesta este optional, dar il recomand).

Sos Bolognese - Pas 2
Pas 3

Adaugati ceapa, morcovul si telina tocate marunt, amestecati si sotati la foc mediu timp de aproximativ 10 minute.

Sos Bolognese - Pas 3
Pas 4

La final adaugati usturoiul maruntit, amestecati si mai caliti 2-3 minute.

Sos Bolognese - Pas 4
Pas 5

Puneti carnea tocata peste legume, o desfaceti si amestecati repede cu lingura, pentru ca sa nu se formeze chiftele din ea.

Sos Bolognese - Pas 5
Pas 6

Caliti carnea si amestecati periodic pana incepe sa se rumeneasca, apoi turnati 100ml de vin alb demisec. Iarasi amestecati si caliti pana se evapora tot lichidul.

Sos Bolognese - Pas 6
Pas 7

Puneti 1 lingura pasta de tomate, amestecati si mai caliti 3 minute.

Sos Bolognese - Pas 7
Pas 8

Turnati rosiile pasate (din conserva sau proaspete), amestecati bine.

Sos Bolognese - Pas 8
Pas 9

Cand incepe sa fiarba totul, puneti un capac dar sa fie putin deschis, faceti focul foarte mic sub tigaie si lasati asa timp de 2 ore.

Sos Bolognese - Pas 9
Pas 10

In tot acest timp neaparat il mai amestecati, verificati sa fiarba incet, iar daca observati ca se evapora prea mult lichid il puteti completa cu putina apa fierbinte sau supa de legume/carne.

Acest lucru depinde de cat de densa este pasata de rosii, si cat de tare fierbe sosul, sau cat de lichid doriti sa-l faceti (mie imi place sa fie ceva mai lichid).

Sos Bolognese - Pas 10
Pas 11

La finalul celor 2 ore, adaugati in sos aproximativ 3 linguri de lapte, acesta va mai lua putin din aciditatea rosiilor si veti observa ca imbunatateste considerabil gustul.

Sos Bolognese - Pas 11
Pas 12

Adaugati sare si busuioc dupa gust, amestecati si inchideti focul.

Il folositi cald sau rece, se congeleaza foarte bine, este perfect.

Pofta Buna!

Sos Bolognese - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

ionelita
ionelita 08 Oct 2009, 17:29

am facut si eu sosul si mi se pare super bun,busuiocul face toata treaba...pana acum il luam de la magazin dar nu se compara cu cel facut in casa...sotul meu si cu mine il adoram.

Nota mea pentru reteta:
mincaciosii
mincaciosii 16 Oct 2009, 23:37

Buna Lena....ai incercat sa prajesti bacon inainte de a praji carnea tocata??? eu folosesc pe linga busuioc si oregano si maghiran.....iar cascavalul il pun doar la sfirsit pe deasupra ca un strat gros.Baconul(costita afumata) ii da un gust de zici ca nu e adevarat......sa le vezi pe fetite mincind...se bat turcii la gurile lor...altfel fac tot la fel ca tine...

lena
Elena (lena) mincaciosii 17 Oct 2009, 09:33

Interesanta idee, o sa incerc si asa.De cascaval - la inceput puneam doar deasupra, dar am observat ca este mai gustos daca pui si printre straturi.

vero79
veronica (vero79) 27 Nov 2009, 09:36

multumim pentru reteta si eu am facut sosul si este extraordinar de bun

nota10+

Nota mea pentru reteta:
TaniaA
TaniaA 02 Sep 2010, 10:15

am facut acest sos pentru lasagna, dar n-am avut timp la dispozitie ca  sa-l fierb 2 ore, l-am fiert maxim 1 ora si mi s-a parut ok si asa.

gabriela29sv
gabriela29sv 05 Sep 2010, 21:25

Buna din nou, vreau sa precizez ca am facut deja lasagna dupa reteta ta ,cam a 7 -a oara deja ...e foarte buna reteta si am recomandat-o cu caldura tuturor prietenelor mele. Totusi am facut o mica modificare, in loc de carne de porc amestecata cu vita eu pun carne de pui cu vita(familia mea nu prea este fan al carnii de porc) si imi iese foarte buna si asa, chiar laudata 

Nota 10 pentru toate retetele tale minunate si mai ales pentru efortul care il depui impartasind si cu noi...

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 21 Sep 2010, 15:52

Un sos destul de greu de pregatit, dar rezultatul este pe masura. Prima data cand am facut acest sos l-am facut conform retetei de pe cutia de lasagna si acolo era mentionat si morcovul (2 morcovi rasi). Cred ca iese mai dulce, dar este delicios.

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 22 Sep 2010, 16:07

Am facut si au acest sos astazi si l-am mancat cu macaroane (melcisori). Mi s-a parut usor de facut si extrem de gustos. Singura problema e timpul de fierbere de 2 ore. Il pot face doar cand sunt acasa toata dimineata. Oricum, merita, e mult mai bun decat ceea ce faceam pana acum sau ce se gaseste in comert.

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 23 Sep 2010, 19:02

Dureaza ceva prepararea lui, dar merita. E delicios!

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 03 Nov 2010, 16:41

eu mai adaug si putin ardei iute, numai pentru gust!

acest truc il stiu de la mama care locuieste in italia si mi-a dat reteta lor!

Nota mea pentru reteta:
Galia
Galia 29 Nov 2010, 19:21

Ce pacat ca abia acum mi-am dat seama cat de benefic este sa adaugi vin la prepararea carnii.

Ii da o aroma si gust deosebit.

Nota mea pentru reteta:
Cori
Cori 09 Feb 2012, 13:55

Foarte bun sosul, numai ca eu folosesc carne de pui

Poza mea pentru reteta:
RazvanChindea823
Razvan Chindea (RazvanChindea823) Cori 21 Aug 2022, 14:14

Cori ,sunt curios cum iese!! Nu am facut niciodata cu pui :) Am sa incerc si eu odata!! eu fac doar cu vita sau vita- porc!!

m4r1n4
m4r1n4 31 Jan 2013, 20:06

lena, la pasul nr. 5 e totul scris corect? se fierbe pana scade apa sau pana NU scade apa?

lena
Elena (lena) m4r1n4 31 Jan 2013, 20:09

Da, o sa corectez.

danyelle
Diana (danyelle) 25 Dec 2013, 21:01

Si eu pregatesc acest sos des, dat fiind ca locuiesc linga  Bologna si este foarte renumit. In original se numeste "ragù bolognese". Chiar in aceste zile l-am pregatit cu o mica modificare: se pune mai putin sos de tomate (iese mai putin acru)  si pe parcurs se adauga lapte pentru a face carnea mai moale si a "taia" di grasimea uleiului. Ah, si dupa cum vrea receta originala foarte important  la inceput se face un amestec din ceapa ,morcov si telina (la noi nu am vazut in comert..) tocat foarte marunt (mai binein robot... eu asa nu mai gasesc bucatele de legume in sos ) si fara usturoi. 

Poza mea pentru reteta:
ElenaZ109
Elena Z (ElenaZ109) Diana (danyelle) 12 Feb 2022, 11:24

Cat il fierbeti? In reteta scrie 2 ore dar am gasit ca trebuie fiert undeva la 4-5 ore....

RazvanChindea823
Razvan Chindea (RazvanChindea823) Elena Z (ElenaZ109) 21 Aug 2022, 14:13

In functie de cata carne bagi !! eu la 4 kg de carne l-am fiert pana la 5 ore

anhelik
anhelik 31 Aug 2014, 16:02

Danyelle, sunt de acord cu tine, aceasta este reteta originala. Ceapa se pune putina, chiar si jumatate, un morcov mic, o bucatica de tulpina de telina si patrunjel. Secretul sta in timpul de coacere, se lasa la foc mic cat mai mult posibil, 2-3-4 ore. In Toscana  unele gospodine ajung la fiert o pulpa de iepure si 2-3 ficatei. 

iuliachira
iuliachira 25 Mar 2015, 18:41

daca folosesc sos bolognese din comert are ceva???

lena
Elena (lena) iuliachira 25 Mar 2015, 18:57

Puteti, daca gasiti unul bun.

gospodina1
gospodina1 08 May 2015, 23:30

Gatesc si eu acest sos foarte des. Eu pun rosmarin si piper cind aproape e gata si nu adaug vin. Folosesc atit rosii la conserva cit si proaspete ca sa nu iasa acru.

Nota mea pentru reteta:
natacahul
natacahul 23 Nov 2015, 14:38

As dori sa aflu daca adaug suc de roshii e bine sau nu??

lena
Elena (lena) natacahul 03 Dec 2015, 11:28

E f.bine.

marierbivora
Circiu Mariana (marierbivora) 03 Apr 2016, 12:27

Pe langa ingredientele retetei de sus, folosesc morcov la cantitatile pe care le-ai dat, as pune 2 morcovi mijlocii, folosesc telina sau asazisa apio. Rosiile sunt mai bune neconservate dar daca e iarna sa fie-n suc nu bulion, pun si vin alb la fiert, iar cand servim cu paste (scurte de preferat) pt. nepotica sunt unele mici tubulare). Nu pun ceapa.

Nota mea pentru reteta: