Ăștia sunt papanașii copilăriei mele, nici nu știam pe atunci că li se spune așa - acasă întotdeauna le ziceam Sirniki (în Ucraina se spune "Sir" la brânză de vaci). În mare, la gust nu sunt cu mult diferiți de papanașii clasici românești, dar totuși procesul de preparare este puțin altfel, principalul este că nu se prăjesc în baie de ulei, se folosește doar puțin ulei pentru uns tigaia.
Atenție la ce fel de brânză de vaci folosiți, neapărat să alegeți una scursă bine de zer și să nu fie moale și cremoasă. În rest, se fac repede, se mănâncă și mai repede - bineînțeles cu puțin iaurt sau smântână și dulceața preferată.
Brânza fiind ingredientul cheie, am pus o poză să vedeți consistența pe care o folosesc eu la rețetă - deci este moale, dar bine scursă de zer.
Dacă aveți brânză mai lichidă, va trebui să adăugați mai mult griș/făină și papanașii nu ies la fel de fragezi.
Într-un bol puneți brânza, grișul, oul, zahărul, sarea și esența de vanilie - amestecați bine cu o lingură să fie compoziția uniformă.
Trebuie să vă iasă o compoziție moale și lipicioasă, dar care se ține bine - dacă nu este așa, mai adăugați puțin griș sau făină.
Presărați mâinile cu făină și luați câte 1 lingură de compoziție în mână, ca în poză.
Cu amândouă mâinile formați o bilă.
O treceți prin făină (pregătită dinainte într-o farfurie).
Se turtește puțin cu palma, dar nu mult ca să fie cam de grosimea unui deget.
La fel faceți și restul papanașilor, le puneți la prăjit într-o tigaie încălzită bine cu puțin ulei.
Se rumenesc la foc mediu, pe ambele părți.
Din această cantitate de brânză mi-au ieșit 2 tigăi de papanași.
Și aproximativ 12 bucăți, gata de servit imediat după preparare. Sunt buni și reci, dar se mai întăresc puțin, nu sunt așa de fragezi.
Așa i-am servit noi, cu smântână și dulceață.
Aici aveți și o secțiune.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.