Astia sunt papanasii copilariei mele, nici nu stiam pe atunci ca li se spune asa - acasa intotdeauna le ziceam Sirniki(in Ucraina se spune "Sir" la branza de vaci). In mare, la gust nu sunt cu mult diferiti de papanasii clasici romanesti, dar totusi procesul de preparare este putin altfel, principalul este ca nu se fierb in baie de ulei, se foloseste doar putin ulei pt uns tigaia.
Atentie la ce fel de branza de vaci folositi, neaparat sa alegeti una scursa bine de zer si sa nu fie moale si cremoasa. In rest, se fac repede, se mananca si mai repede - bineinteles cu putin iaurt sau smantana si dulceata preferata.
Branza fiind ingredientul cheie, am pus o poza sa vedeti consistenta pe care o folosesc eu la reteta - deci este moale, dar bine scursa de zer.
Daca aveti branza mai lichida, va trebui sa adaugati mai mult gris/faina si papanasii nu ies la fel de fragezi.
Intr-un bol puneti branza, grisul, oul, zaharul, sarea si esenta de vanilie - amestecati bine cu o lingura sa fie compozitia uniforma.
Trebuie sa va iasa o compozitie moale si lipicioasa, dar care se tine bine - daca nu este asa, mai adaugati putin gris sau faina.
Presarati mainile cu faina si luati cate 1 lingura de compozitia in mana, ca in poza.
Cu amandoua mainile formati o bila.
O treceti prin faina(pregatita dinainte intr-o farfurie).
Se turteste putin cu palma, dar nu mult ca sa fie cam de grosimea unui deget.
La fel faceti si restul papanasilor, le puneti la prajit intr-o tigaie incalzita bine cu putin ulei.
Se rumenesc la foc mediu, pe ambele parti.
Din aceasta cantitate de branza mi-au iesit 2 tigai de papanasi.
Si aproximativ 12 bucati, gata de servit imediat dupa preparare. Sunt buni si reci, dar se mai intaresc putin, nu sunt asa de fragezi.
Asa i-am servit noi, cu smantana si dulceata.
Aici aveti si o sectiune.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.