Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana)

În acest sezon plin de legume naturale și aromate tot mai mult vreau să experimentez mâncăruri cu legume fără carne. Și cea mai bună inspirație este bineînțeles bucătăria italiană, știam mai demult de acest fel de mâncare și tot îmi ziceam că îi va veni și lui timpul.

Așteptările mi-au fost mari și nu m-am dezamăgit, ba chiar am reușit să-mi uimesc soțul - care a cam strâmbat din nas la început, când i-am zis că nu are carne. Într-adevăr este o mâncare foarte gustoasă, aromată, fragedă, cu gust intens de cașcaval, roșii și vinete.

Bineînțeles este perfect să folosiți aici mozzarella și parmezan, dar chiar dacă va strâmba un italian din nas - puteți să le înlocuiți cu un cașcaval mai moale, împreună cu ceva brânză veche și tare, rasă mărunt.

Ingrediente
Vinete
3 buc
   
Roșii
5 buc
aproximativ 1 kg
Mozzarella
300 g
   
Parmezan ras
100 g
   
Ulei de măsline
50 ml
   
Sare
1 lingurita
   
Busuioc uscat sau verde
1 lingurita
mai puteți adăuga și jumătate de linguriță de oregano
Usturoi (cățeii)
2 buc
   
Pași de urmat
Pas 1

Vinetele se taie felii pe lung sau rondele, se ung cu puțin ulei.

Dacă vreți, le puteți lăsa înainte în apă cu sare să mai lase din zeama amară, apoi să le ștergeți bine cu un șervețel. Eu nu am făcut-o, și din motive de comoditate, dar și la gust mi se pare ok, nu sunt amare deloc.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 1
Pas 2

Apoi le rumeniți pe o tigaie simplă sau grill.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 2
Pas 3

Roșiile le-am crestat cu cuțitul și am turnat peste ele apă clocotită. Am lăsat 1 minut apoi le-am scos coaja și le-am tăiat cubulețe mici.

Eu aș pune chiar vreo 7-8 roșii pe viitor, să fie sos mai mult.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 3
Pas 4

Încălziți într-o tigaie uleiul de măsline.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 4
Pas 5

Puneți roșiile cubulețe și le fierbeți la foc mic 15-20 de minute.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 5
Pas 6

La urmă îl potriviți de sare, adăugați busuioc și eventual oregano, usturoiul pisat. Mai lăsați 1 minut pe foc și stingeți aragazul.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 6
Pas 7

Și acum având vinetele gata și sosul de roșii, putem să montăm Parmigiana.

Luați o formă adâncă (a mea a fost dreptunghiulară) pentru cuptor. Pe fundul tăvii puneți 2-3 linguri de sos de roșii.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 7
Pas 8

Peste sosul de roșii aranjați feliile de vinete, așa ca să acopere perfect suprafața.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 8
Pas 9

Vinetele le ungeti iarăși cu 2-3 linguri de sos de roșii.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 9
Pas 10

Presărați mozzarella rasă și parmezan ras - aveți grijă să vă împărțiți cantitățile acestora în 3, pentru că vom avea 3 straturi de făcut.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 10
Pas 11

În așa fel continuați să mai puneți încă 1 strat de vinete+sos de roșii+mozzarella+parmezan - până se umple tava.

La mine au fost suficiente 3 straturi.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 11
Pas 12

Se coace la cuptor preîncălzit la 200 grade, timp de 30 de minute - până începe să se rumenească frumos.

După cuptor o lăsați să se răcorească foarte bine, câteva ore înainte să o serviți - chiar și rece este mult mai bună decât fierbinte, imediat din cuptor.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 12
Pas 13

Aveți aici și o secțiune, nu știu cât de reprezentativă este dar cu siguranță este una din cele mai bune mâncăruri cu vinete gustate vreodată.

Poftă Bună!

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-7 porții)
Timp de preparare:
35 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Sursă: www.azdora.it