Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana)

In acest sezon plin de legume naturale si aromate tot mai mult vreau sa experimentez mancaruri cu legume fara carne. Si cea mai buna inspiratie este bineinteles bucataria italiana, stiam mai demult de acest fel de mancare si tot imi ziceam ca ii va veni si lui timpul.

Asteptarile mi-au fost mari si nu m-am dezamagit, ba chiar am reusit sa-mi uimesc sotul - care a cam strambat din nas la inceput, cand i-am zis ca nu are carne. Intr-adevar este o mancare foarte gustoasa, aromata, frageda, cu gust intens de cascaval, rosii si vinete.

Bineinteles este perfect sa folositi aici mozzarella si parmezan, dar chiar daca va stramba un italian din nas - puteti sa le inlocuiti cu un cascaval mai moale, impreuna cu ceva branza veche si tare, rasa marunt.

Ingrediente
Vinete
3 buc
Rosii
5 buc
aproximativ 1 kg
Mozzarella
300 g
Parmezan ras
100 g
Ulei de masline
50 ml
Sare
1 lingurita
Busuioc uscat sau verde
1 lingurita
mai puteti adauga si jumate de lingurita de oregano
Usturoi (catei)
2 buc
Pasi de urmat
Pas 1

Vinetele se taie felii pe lung sau rondele, se ung cu putin ulei.

Daca vreti, le puteti lasa inainte in apa cu sare sa mai lase din zeama amara, apoi sa le stergeti bine cu un servetel. Eu nu am facut-o, si din motive de comoditate, dar si la gust mi se pare oke, nu sunt amare deloc.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 1
Pas 2

Apoi le rumeniti pe o tigaie simpla sau grill.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 2
Pas 3

Rosiile le-am crestat cu cutitul si am turnat peste ele apa clocotita. Am lasat 1 minut apoi le-am scos coaja si le-am taiat cubulete mici.

Eu as pune chiar vreo 7-8 rosii pe viitor, sa fie sos mai mult.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 3
Pas 4

Incalziti intr-o tigaie uleiul de masline.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 4
Pas 5

Puneti rosiile cubulete si le fierbeti la foc mic 15-20 de minute.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 5
Pas 6

La urma il potriviti de sare, adaugati busuioc si eventual oregano, usturoiul pisat. Mai lasati 1 minut pe foc si stingeti aragazul.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 6
Pas 7

Si acum avand vinetele gata si sosul de rosii, putem sa montam Parmigiana.

Luati o forma adanca(a mea a fost dreptunghiulara) pentru cuptor. Pe fundul tavii puneti 2-3 linguri de sos de rosii.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 7
Pas 8

Peste sosul de rosii aranjati feliile de vinete, asa ca sa acopere perfect suprafata.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 8
Pas 9

Vinetele le ungeti iarasi cu 2-3 linguri de sos de rosii.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 9
Pas 10

Presarati mozzarella rasa si parmezan ras - aveti grija sa va impartiti cantitatile acestora in 3, pt ca vom avea 3 straturi de facut.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 10
Pas 11

In asa fel continutati sa mai puneti inca 1 strat de vinete+sos de rosii+mozzarella+parmezan - pana se umple tava.

La mine au fost suficiente 3 straturi.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 11
Pas 12

Se coace la cuptor preincalzit la 200 grade, timp de 30 de minute - pana incepe sa se rumeneasca frumos.

Dupa cuptor o lasati sa se raccoreasca foarte bine, cateva ore inainte s-o serviti - chiar si rece este mult mai buna decat fierbinte, imediat din cuptor.

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 12
Pas 13

Aveti aici si o sectiune, nu stiu cand de reprezentativa este dar cu siguranta este una din cele mai bune mancaruri cu vinete gustate vreodata.

Pofta Buna!

Vinete gratinate cu sos de rosii si cascaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-7 portii)
Timp de preparare:
35 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Sursa: www.azdora.it