Prăjiturile cu afine au devenit preferatele mele în acest sezon de fructe, îmi place mult gustul lor după prelucrarea termică, afinele parcă își accentuează aroma, gustul și culoarea.
Rețeta de tartă este destul de clasică, singura chestie deosebită este amestecul de ouă și smântână care se toarnă peste afine. Acesta se transformă după coacere într-o cremă fină, potrivită perfect cu afinele.
Bineînțeles că puteți s-o faceți și cu afine congelate, sau alte fructe de sezon.
În prima etapă facem aluatul, eu îl fac la robot, dar merge făcut la fel și cu mâinile.
Deci, în vasul de robot am pus făina, untul rece, gălbenușul de ou, 1 linguriță de smântână, sarea, 40g de zahăr.
Am mixat până s-au legat toate ingredientele.
Aluatul format l-am adunat într-o bilă, învelit în folie alimentară și l-am pus la frigider pentru 30-60 minute.
În acest timp pregătim compoziția de smântână cu ouă:
- Într-un bol amestecați smântâna, 2 ouă, 4 linguri de zahăr, amidonul și esența de vanilie.
Aluatul îl întindem într-o foaie rotundă și îl aranjăm într-o formă de tartă sau formă de pandișpan cu bordurile care se scot.
Lăsați marginile cam 2 cm în înălțime, pe bordură.
Afinele spălate și scurse bine le puneți peste aluat, presărați 1-2 linguri de zahăr peste ele. Dacă le aveți congelate, le puneți direct din congelator, nu se decongelează înainte.
Turnați amestecul de smântână și ouă peste afine.
Bordurile le apăsați ușor cu degetele să fie cam la același nivel cu umplutura, dar totuși puțin, cu 2-3 mm mai înalte.
Se coace timp de 30-35 de minute la cuptor preîncălzit la 180 grade.
Observați că se umflă puțin la coacere, imediat cum o scoateți din cuptor.
Dar după ce se răcește, cam în 30-60 de minute se lasă în jos, așa și trebuie.
Ar fi bine s-o serviți perfect rece, atunci se pătrunde cel mai bine.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.