Încă o dulceață de sezon, păcat să pierdeți ocazia - foarte bună și interesantă, mai ales la Papanași. Iarăși am aplicat metoda mea preferată cu fierberea în etape și câte puțin timp - să păstrăm cât mai multe vitamine, aromă și culoarea afinelor - și toate astea cu o textură perfectă. Dacă o fierbeți prea mult își va pierde din multele chestii bune și din aromă.
Afinele spălate și curățate bine se amestecă cu zahărul.
Puneți-le puțin cu mâinile, ca să iasă ceva zeamă din ele. Lăsați aproximativ 1-2 ore până mai apare sirop.
Partea cea mai importantă - se fierbe dulceața în 2-3 etape - într-o cratiță sau tigaie adâncă de aproximativ 26-28 cm diametru.
Deci puneți 3-4 polonice normale în cratiță, când începe să fiarbă bine faceți focul mic și lăsați să fiarbă 8-10 minute, amestecând periodic în ea.
După acest timp turnați dulceața în borcane uscate și capsați bine. Dacă nu se umple borcanul din prima tură, acoperiți cu capac și completați din următoarea tură - fiartă exact ca la pasul anterior.
Eu am făcut din aproximativ 1.5 kg de afine și mi-au ieșit 5 borcane de dulceață de 350ml. După ce s-au răcit le puneți în cămară.
Gustoasă și aromată, vedeți și textura foarte bună.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.