Inca o dulceata de sezon, pacat sa pierdeti ocazia - foarte buna si interesanta, mai ales la Papanasi. Iarasi am aplicat metoda mea preferata cu fierberea in etape si cate putin timp - sa pastram cat mai multe vitamine, aroma si culoarea afinelor - si toate astea cu o textura perfecta. Daca o fierbeti prea mult isi va pierde din multele chestii bune si din aroma.
Afinele spalate si curatate bine se amesteca cu zaharul.
Putin le amestecati cu mainile, ca sa iasa ceva zeama din ele. Lasati aproximativ 1-2 ore pana mai apare sirop.
Partea cea mai importanta - se fierbe dulceata in 2-3 etape - intr-o cratita sau tigaie adanca de aproximativ 26-28 cm diametru.
Deci puneti 3-4 polonice normale in cratita, cand incepe sa fiarba bine faceti focul mic si lasati sa fiarba 8-10 minute, amestecand periodic in ea.
Dupa acest timp turnati dulceata in borcane uscate si capsati bine. Daca nu se umple borcanul din prima tura, acoperiti cu capac si completati din urmatoarea tura - fiarta exact ca la pasul anterior.
Eu am facut din aproximativ 1.5 kg de afine si mi-au iesit 5 borcane de dulceata de 350ml. Dupa ce s-au racit le puneti in camara.
Gustoasa si aromata, vedeti si textura foarte buna.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.