Asa cum v-am promis cand am postat Tarta "Tatin" cu caise, am incercat si reteta clasica, cu mere. Bineinteles ca desi ma asteptam sa fie buna, a fost mai mult decat buna, excelenta. Merele caramelizate si aluatul fraged sunt intotdeauna o combinatie reusita, dar in asa forma parca si mai bine se potrivesc. In plus, arata foarte frumos, se face simplu si repede.
Am folosit aici alta reteta de aluat fraged, la fel de buna - am inteles ca in graba mare puteti folosi si aluat de foietaj din comert. Asta nu am testat-o, dar nu cred ca stricati tarta. Oricum pt prima data faceti conform retetei si dupa mai experimentati.
Aluatul se poate face la robot sau cu mainile, eu l-am facut la robot, deci:
- in cuva blenderului puneti faina, untul rece, galbenusul, 40g de zahar, smantana, sarea;
- mixati pana se leaga ingredientele;
- scoateti aluatul astfel format din blender, formati o bila, inveliti cu o folie de plastic si puneti la frigider pt minim 30 de minute.
Intr-o cratita'tigaie/tava(in care se va coace tarta, nici intr-un caz tava cu peretii detasabili!) rotunda, cam de 26-28 cm in diametru, puneti zaharul si 1 lingura de apa.
Puneti pe aragaz la foc mic si observati cum se evapora cate putin apa...
... si incepe sa se caramelizeze zaharul, mai amestecati periodic, sa fie uniform.
Mare atentie sa nu-l ardeti, trebuie sa fie un caramel mai deschis la culoase, galben, nu maro(va fi amar si veti strica tarta). De asta trebuie topit zaharul la foc mic, sa puteti controla procesul.
Adaugati 1 lingura de unt si amestecati ca sa fie un caramel uniform.
Luati tava de pe foc si aveti grija sa fie distribuit uniform caramelul pe fundul cratitei.
Merele se curata si se taie felii mai groase, se aranjeaza in tava cu caramel cu partea dinspre cotor in sus.
Puteti presara putina scortisoara peste ele.
Aluatul se intinde cu facaletul intr-o foaie rotunda de diametrul tavii. Se pune peste merele aranjate si putin se preseaza mai ales marginile.
Coaceti timp de 30-35 de minute la cuptor preincalzit la 180 grade. Observati ca aluatul trebuie sa fie usor rumen.
Treceti cu cutitul pe marginile tavii apoi rasturnati tarta fierbinte pe un platou. Lasati sa se racoreasca.
Aici si o sectiune, merge servita ca atare, cu putina inghetata sau crema de vanilie.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.