Tartă "Tatin" cu mere

Așa cum v-am promis când am postat Tarta "Tatin" cu caise, am încercat și rețeta clasică, cu mere. Bineînțeles că deși mă așteptam să fie bună, a fost mai mult decât bună, excelentă. Merele caramelizate și aluatul fraged sunt întotdeauna o combinație reușită, dar în așa formă parcă și mai bine se potrivesc. În plus, arată foarte frumos, se face simplu și repede.

Am folosit aici altă rețetă de aluat fraged, la fel de bună - am înțeles că în grabă mare puteți folosi și aluat de foietaj din comerț. Asta nu am testat-o, dar nu cred că stricați tarta. Oricum pentru prima dată faceți conform rețetei și după mai experimentați.

Ingrediente
Făină albă
130 g
   
Unt
60 g
+ 1 lingură de unt pentru caramel
Zahăr
40 g
+ 3 linguri pentru caramel
Gălbenuș de ou
1 buc
   
Smântână
1 lingurita
puteți înlocui cu 1 linguriță de apă rece
Sare
0.25 lingurite
   
Mere
500 g
3-4 mere
Scorțișoară
0.25 lingurite
opțional
Pași de urmat
Pas 1

Aluatul se poate face la robot sau cu mâinile, eu l-am făcut la robot, deci:

- în cuva blenderului puneți făina, untul rece, gălbenușul, 40g de zahăr, smântâna, sarea;

Tartă "Tatin" cu mere - Pas 1
Pas 2

- mixați până se leagă ingredientele;

Tartă "Tatin" cu mere - Pas 2
Pas 3

- scoateți aluatul astfel format din blender, formați o bilă, înveliți cu o folie de plastic și puneți la frigider pentru minim 30 de minute.

Tartă "Tatin" cu mere - Pas 3
Pas 4

Într-o cratiță/tigaie/tavă (în care se va coace tarta, nici într-un caz tava cu pereții detașabili!) rotundă, cam de 26-28 cm în diametru, puneți zahărul și 1 lingură de apă.

Tartă "Tatin" cu mere - Pas 4
Pas 5

Puneți pe aragaz la foc mic și observați cum se evaporă câte puțin apa...

Tartă "Tatin" cu mere - Pas 5
Pas 6

... și începe să se caramelizeze zahărul, mai amestecați periodic, să fie uniform.

Mare atenție să nu-l ardeți, trebuie să fie un caramel mai deschis la culoare, galben, nu maro (va fi amar și veți strica tarta). De asta trebuie topit zahărul la foc mic, să puteți controla procesul.

Tartă "Tatin" cu mere - Pas 6
Pas 7

Adăugați 1 lingură de unt și amestecați ca să fie un caramel uniform.

Tartă "Tatin" cu mere - Pas 7
Pas 8

Luați tava de pe foc și aveți grijă să fie distribuit uniform caramelul pe fundul cratiței.

Tartă "Tatin" cu mere - Pas 8
Pas 9

Merele se curăță și se taie felii mai groase, se aranjează în tava cu caramel cu partea dinspre cotor în sus.

Puteți presăra puțină scorțișoară peste ele.

Tartă "Tatin" cu mere - Pas 9
Pas 10

Aluatul se întinde cu făcălețul într-o foaie rotundă de diametrul tăvii. Se pune peste merele aranjate și puțin se presează mai ales marginile.

Tartă "Tatin" cu mere - Pas 10
Pas 11

Coaceți timp de 30-35 de minute la cuptor preîncălzit la 180 grade. Observați că aluatul trebuie să fie ușor rumen.

Tartă "Tatin" cu mere - Pas 11
Pas 12

Treceți cu cuțitul pe marginile tăvii apoi răsturnați tarta fierbinte pe un platou. Lăsați să se răcorească.

Tartă "Tatin" cu mere - Pas 12
Pas 13

Aici și o secțiune, merge servită ca atare, cu puțină înghețată sau cremă de vanilie.

Poftă Bună!

Tartă "Tatin" cu mere - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (6-8 porții)
Timp de preparare:
35 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Sursă: e-retete.ro