Una din combinațiile mele preferate de gem, deși ne place mult și gemul de prune, în combinație cu mere acesta devine parcă și mai bun, mai aromat și gustos. Merele leagă și mai bine la consistență și îi dau o aromă foarte fină, în același timp nu o acoperă pe cea a prunelor.
Recomand să încercați neapărat combinația, la noi e „bătaie” în familie pe el, ultimele borcane sunt ca de aur :)
Prunele se spală, se curăță de sâmburi - le puteți lăsa jumătăți sau tăia în sferturi, sau se pot trece printr-un robot, dacă vreți consistență mai fină la gem.
Eu prefer să le tai sferturi ca să se simtă bucățele de prune.
Merele se curăță de cotor și se dau prin răzătoare mai mare sau robot, cu tot cu coajă.
Într-un ceaun de 4-5 litri turnați 1 pahar de apă și cele 2 kg de zahăr, puneți pe foc.
Observați că apa va topi zahărul pe parcurs, și se face un sirop gros când începe să fiarbă. Nu uitați să mai amestecați în el de 2-3 ori.
Când siropul fierbe bine adăugați în el prunele și merele pregătite anterior, amestecați și lăsați la foc mare.
Aveți grijă să stați pe lângă tuci până începe să fiarbă bine, va face spumă și dacă nu amestecați și micșorați focul va fugi pe plită.
Deci, imediat cum a început să fiarbă faceți focul mic și amestecați periodic în el.
După 1 oră de fiert va arăta cam așa.
După 2 ore va fi așa, observați că se schimbă și culoarea și consistența.
Eu l-am pornit seara și după 2 ore am oprit focul până dimineața, l-am lăsat descoperit în tuci. Este opțional, puteți să-l fierbeți în continuare dacă aveți timp.
Deci, eu l-am lăsat peste noapte descoperit - dimineața, cât era rece, arăta cam așa - am observat că i-a făcut bine statul ăsta peste noapte - chestie observată și la alte rețete de dulceață/gem. Dar repet, nu este obligatoriu, anume la această rețetă.
L-am fiert încă o oră și jumătate la foc mic, amestecând tot mai des pt că spre final are tendința să se lipească de fund.
Deci în total gemul meu a fiert 3.5 ore - mai mult de 4 ore nu recomand să-l fierbeți, doar dacă îl vreți foarte dens, să stea lingura în el.
Îl turnați fierbinte în borcane uscate și închideți ermetic capacul.
Astea sunt borcanele mele, din cantitatea de fructe și zahăr de mai sus.
După ce se răcesc le puneți în cămară.
Deși când este fierbinte gemul pare lichid, după răcire va avea consistența potrivită și destul de groasă.
Se vede și în poză.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.