Gem de prune si mere

Una din combinatiile mele preferate de gem, desi ne place mult si gemul de prune, in combinatie cu mere acesta devine parca si mai bun, mai aromat si gustos. Merele leaga si mai bine la consistenta si ii dau o aroma foarte fina, in acelasi timp nu o acopera pe cea a prunelor.

Recomand sa incercati neaparat combinatia, la noi e "bataie" in familie pe el, ultimele borcane sunt ca de aur :)

Ingrediente
Prune
2 kg
alegeti prune moi si bine coapte
Mere
1 kg
Zahar
2 kg
Pasi de urmat
Pas 1

Prunele se spala, se curata de samburi - le puteti lasa jumatati sau taia in sferturi, sau se pot trece printr-un robot, daca vreti consistenta mai fina la gem.

Eu prefer sa le tai sferturi ca sa se simta bucatele de prune.

Gem de prune si mere - Pas 1
Pas 2

Merele se curata de cotor si se dau prin razatoare mai mare sau robot, cu tot cu coaja.

Gem de prune si mere - Pas 2
Pas 3

Intr-un ceaun de 4-5 litri turnati 1 pahar de apa si cele 2 kg de zahar, puneti pe foc.

Gem de prune si mere - Pas 3
Pas 4

Observati ca apa va topi zaharul pe parcurs, si se face un sirop gros cand incepe sa fiarba. Nu uitati sa mai amestecati in el de 2-3 ori.

Gem de prune si mere - Pas 4
Pas 5

Cand siropul fierbe bine adaugati in el prunele si merele pregatite anterior, amestecati si lasati la foc mare.

Gem de prune si mere - Pas 5
Pas 6

Aveti grija sa stati pe langa tuci pana incepe sa fiarba bine, va face spuma si daca nu amestecati si micsorati focul va fuge pe plita.

Deci, imediat cum a inceput sa fiarba faceti focul mic si amestecati periodic in el.

Gem de prune si mere - Pas 6
Pas 7

Dupa 1 ora de fiert va arata cam asa.

Gem de prune si mere - Pas 7
Pas 8

Dupa 2 ore va fi asa, observati ca se schimba si culoarea si consistenta.

Eu l-am pornit seara si dupa 2 ore am oprit focul pana dimineata, l-am lasat descoperit in tuci. Este optional, puteti s-l fierbeti in continuare daca aveti timp.

Gem de prune si mere - Pas 8
Pas 9

Deci, eu l-am lasat peste noapte descoperit - dimineata, cat era rece, arata cam asa - am observat ca i-a facut bine statul asta peste noapte - chestie observata si la alte retete de dulceata/gem. Dar repet, nu este obligatoriu, anume la aceasta reteta.

Gem de prune si mere - Pas 9
Pas 10

L-am fiert inca o ora si jumate la foc mic, amestecand tot mai des pt ca spre final are tendinta sa se lipeasca de fund.

Deci in total gemul meu a fiert 3.5 ore - mai mult de 4 ore nu recomand sa-l fierbeti, doar daca il vreti foarte dens, sa stea lingura in el.

Gem de prune si mere - Pas 10
Pas 11

Il turnati fierbinte in borcane uscate si inchideti ermetic capacul.

Gem de prune si mere - Pas 11
Pas 12

Astea sunt borcanele mele, din cantitatea de fructe si zahar de mai sus.

Dupa ce se racesc le puneti in camara.

Gem de prune si mere - Pas 12
Pas 13

Desi cand este fierbinte gemul pare lichid, dupa racire va avea consistenta potrivita si destul de groasa.

Se vede si in poza.

Pofta Buna!

Gem de prune si mere - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3500 g (7-8 borcane de 300 ml)
Timp de preparare:
180 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min