La această rețetă mai întâi mi-a atras atenția forma gogoșilor (și bineînțeles simplitatea ingredientelor), mi s-a părut rapid, frumos și interesant. După ce le-am făcut am fost absolut uimită și încântată de gustul lor și textura. Familia le-a apreciat și mai mult, le-am savurat până la ultima bucățică - recomand cu mare încredere și insistență să le încercați!
La ultimul pas aveți ca dovadă și o secțiune, cu siguranță vă convinge :)
Într-un bol mic turnați laptele bătut și adăugați bicarbonatul de sodiu, amestecați și lăsați 10 minute.
Oul se amestecă bine cu sarea, zahărul și uleiul.
Adăugați amestecul de ouă la cel de lapte bătut - tot aici adăugați și vanilia, mixați.
La urmă puneți făina și amestecați cu o lingură.
Observați că aluatul este destul de moale și lipicios - dar nici într-un caz nu mai adăugați făină.
Sunt 2 opțiuni aici - lucrați pe masa unsă cu ulei, bineînțeles vă ungeți și mâinile.
Sau presărați făină pe masă și îl lucrați în făină, eu am făcut așa - am presărat masa cu făină mai multă, ajutându-mă cu lingura am scos aluatul pe masă și ușor l-am frământat.
La frământat am avut ajutor :)
Important aici să înțelegeți că trebuie adunat aluatul cu puțină făină, nu frământat până devine nelipicios și tare - deci îl lucrați cu mâinile efectiv jumate de minut, atât cât să faceți o bilă de aluat. Lăsați să se odihnească 5-10 minute.
Îl întindeți într-o foaie de aproximativ 6-7 mm grosime și tăiați cu paharul forme rotunde.
Fiecare cerc îl tăiați cu cuțitul de 4 ori pe lateral, așa ca să lăsați mijlocul netăiat.
Încindeți bine uleiul într-o tigaie.
Atenție! - Ulei trebuie să fie ca pt prăjit - nu baie de ulei ca la gogoșile clasice.
Puneți gogoșile în tigaie și le prăjiți la foc mic, cu condiția să fie uleiul foarte bine încins când le adăugați în tigaie.
Aveți grijă că se fac foarte repede, stați pe lângă ele și le întoarceți când observați că s-au rumenit pe o parte.
Le scoateți pe o farfurie așternută cu șervețele de hârtie, să absoarbă excesul de ulei.
La fel faceți încă 1-2 ture de gogoși, depinde cât de mare aveți tigaia. Mare atenție să nu le prăjiți la foc prea mare, să reușească să se coacă și înăuntru.
Opțional, la servire, le puteți presăra cu zahăr pudră.
Mi-a plăcut mult faptul că se pot rupe "petale" din fiecare gogoașă și bineînțeles le serviți cu gemul preferat.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.